Nastenek Solidarnosti je bil ključen za konec komunizma. Foto: EPA
Nastenek Solidarnosti je bil ključen za konec komunizma. Foto: EPA

Stavka v Leninovi ladjedelnici je bila po besedah legendarnega poljskega sindikalnega voditelja in poznejšega predsednika države Lecha Walese največja zmaga v zgodovini Poljske, ki je bila izpeljana "mirno in z dognanostjo".

"Tudi vsem drugim državam srednje in vzhodne Evrope ter sovjetskim republikam smo odprli pot k svobodi," je dejal Walesa in pojasnil, da niso ponovili napak sovjetskega voditelja Stalina in kubanskega voditelja Castra, saj moči niso zadržali zase, ampak so jo dali "narodu in demokraciji".

Iz ladjedelnice se je stavka hitro razširila na druga podjetja v državi in se je končala 31. avgusta z dogovorom med komunističnimi oblastmi in stavkovnim odborom, v katerem so sedeli predstavniki različnih podjetij in panog.

Prvi neodvisen sindikat
Z dogovorom so se občutno izboljšale pravice in položaj delavcev, a ne le z gospodarskega, ampak tudi s političnega vidika. Med drugim so z dogovorom dobili pravico ustanoviti neodvisen sindikat. To je bil Solidarnost, ki je bil prvi neodvisen sindikat v vzhodnem bloku.

A vlada mnogih izmed svojih obljub ni izpolnila, zato se je konflikt vedno znova zaostroval in decembra leta 1981 je tedanji komunistični voditelj Wojciech Jaruzelski razglasil vojno stanje. Solidarnost se je morala umakniti v ilegalo, vendar so se morale pozneje oblasti vseeno ukloniti in se začeti pogajati.

Leta 1989 se je Solidarnost z oblastmi izpogajala miren konec komunističnega režima in Poljska se je kot prva država vzhodnega bloka izkopala iz objema Moskve, s tem pa se je začel konec komunizma na evropskih tleh.