Sedež organizacije je v Strasbourgu, uradna jezika organizacije pa sta angleščina in francoščina. Foto: EPA
Sedež organizacije je v Strasbourgu, uradna jezika organizacije pa sta angleščina in francoščina. Foto: EPA
Terry Davis
Od leta 2004 je prvi mož organizacije, torej generalni sekretar, Terry Davis. Foto: EPA
Redni proračun Sveta Evrope za leto 2007 je znašal 197,2 milijona evrov, piše na spletni strani informacijskega urada organizacije v Sloveniji. Foto: EPA
Samuel Žbogar
Urnik slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja bo naslednjih šest mesecev zaradi predsedovanja še bolj naporen. Foto: EPA

Slovenija, ki je postala članica Sveta Evrope leta 1995, je šestmesečno predsedovanje od Španije prevzela med 60. obletnico organizacije.

Madridska deklaracija:

- Temeljni cilj Sveta Evrope je ohraniti in promovirati človekove pravice, demokracijo in vladavino prava v Evropi
- Univerzalnost in nedotakljivost človekovih pravic
- Vprašanje vključevanja Belorusije v SE
- Se ne dotika rusko-gruzijskega spora, pač pa izraža zaskrbljenost zaradi nerešenih konfliktov v določenih delih Evrope
- Boj proti terorizmu
- Pomen sodelovanja SE s preostalimi organi in telesi SE

Žbogar je v nagovoru poudaril, da si bo Slovenija prizadevala za uresničevanje osrednjega cilja SE, to je za promocijo in zaščito človekovih pravic, demokracije in vladavine prava. Aktivna bo zlasti pri promociji pravic otrok.

Na današnjem sestanku so zunanji ministri držav članic zarisali tudi nove cilje delovanja. Med prednostnimi nalogami bo spodbujanje nadaljnjih reform Evropskega sodišča za človekove pravice, ki se spoprijema z velikim številom primerov. Trenutno je na sodišču okoli 100.000 nerešenih zadev. Slovenija bo za predsedovanje namenila okoli milijon evrov.

Ob začetku predsedovanja bo ministrstvo za pravosodje predstavilo kratek vodič po Evropski konvenciji o človekovih pravicah. Minister Aleš Zalar bo ob tej priložnosti vodič slovesno izročil visokim predstavnikom slovenskega pravosodja.
Svet Evrope sestavlja 47 držav iz evropskega območja, ustanovljen pa je bil 5. maja 1949 z londonskim sporazumom. Organizacijo, ki ima sedež v Strasbourgu, sestavljajo trije organi: Generalni sekretar Sveta Evrope, Odbor ministrov in Parlamentarna skupščina ter kongres lokalnih in regionalnih oblasti, ki ima svetovalno vlogo. Glavne naloge organizacije so spodbujanje varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, vladavine prava in demokracije.

Članica Sveta Evrope lahko postane vsaka evropska država, pod pogojem, da sprejema načelo vladavine prava in jamči človekove pravice in temeljne svoboščine vsakomur, ki je pod njeno oblastjo. Eden izmed številnih uspehov Sveta Evrope je bil sprejem Evropske konvencije o človekovih pravicah v letu 1950. Konvencija je bila temelj za ustanovitev Evropskega sodišča za človekove pravice.

Svet Evrope ni Svet EU-ja.
Svet Evrope in Svet EU-ja
sta dva različna pojma: Svet Evrope je mednarodna organizacija, Svet EU-ja pa je organ znotraj strukture Evropske unije. Je pa res, da je večina držav članic Sveta Evrope tudi članic EU-ja, a poleg njih je v Svetu Evrope še 20 drugih držav. Svet Evrope ni Evropski svet. Slednjega sestavljajo predsedniki in premierji držav članic EU-ja in predstavlja najvišje politično telo EU-ja.
Kot piše na spletni strani informacijskega urada Sveta Evrope v Republiki Sloveniji, Svet Evrope rešuje vsa pomembnejša vprašanja evropske družbe, razen obrambe. Program dela obsega človekove pravice, medije, pravno sodelovanje, socialno usklajenost, zdravstvo, izobraževanje, kulturo in kulturno dediščino, šport, mladino, lokalno demokracijo in čezmejno sodelovanje ter okolje in prostorsko načrtovanje.

Slovenija je bila v času od osamosvojitve nestalna članica v Varnostnem svetu Združenih narodov (1998/1999), v prvi polovici leta 2007 je predsedovala Svetu Evropske unije, potem leta 2005 Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), zdaj pa jo čaka polletno predsedovanje Svetu Evrope.
Ministri o novih ciljih organizacije
Kot že rečeno, je ena glavnih točk 119. zasedanja zagotavljanje dolgoročne učinkovitosti nadzornega sistema Evropske konvencije o človekovih pravicah, ministri pa bodo razpravljali tudi o stanju demokracije v Evropi, o Belorusiji in spopadih v Gruziji, še piše na spletni strani informacijskega urada Sveta Evrope v Republiki Sloveniji. Sprejeli naj bi tudi t. i. madridsko deklaracijo, s katero bodo zaznamovali 60. obletnico Sveta Evrope, ter ponovno potrdili in posodobili politične cilje, zastavljene na Varšavskem vrhunskem zasedanju, ki je potekalo maja leta 2005, in deklaracijo o udejanjanju spolne enakopravnosti.

Države predsedujejo organizaciji po abecednem vrstnem redu, Slovenija, ki bi morala predsedovati že lani, pa je takrat predsedovanje zaradi istočasnega predsedovanja Svetu Evropske unije zamenjala s Švedsko.

K. T.