Tadić si želi, da bi si balkanske države pomagale na poti v EU. Foto: EPA
Tadić si želi, da bi si balkanske države pomagale na poti v EU. Foto: EPA

Srbski predsednik je za sarajevsko televizijo dejal, da se zaveda, da pri tem nima podpore večine Srbov v BiH-u, a da bi Srbija, če bi podprla referendum o delitvi BiH-a, ogrozila svoj mednarodni položaj. Hkrati je poudaril, da ne bo storil ničesar, kar bi pod vprašaj postavilo obstoj Republike srbske kot ene izmed entitet v BiH-u, in da bo Srbija spoštovala daytonski sporazum, ki je končal vojno v BiH-u.

"Republika Srbska ni genocidna tvorba"
Predstavnike Bošnjakov je Tadić opozoril, da bi morali nehati izhajati iz predpostavke, da je Republika srbska "genocidna tvorba", in dojeti, da imajo Srbi v BiH-u svoje legitimne interese. BiH se je znašel v hudih političnih in ustavnih težavah. Predvsem v Republiki srbski so nezadovoljni z ureditvijo, ki jo je predvidel daytonski sporazum, in vedno glasneje zahtevajo referendum o odcepitvi.

Včasih je treba sprejeti nepriljubljene odločitve
Med pogovorom se je Tadić dotaknil tudi vojnih zločinov. Teh se ne more pozabiti, narodi, države in posamezniki v regiji pa lahko moralno kredibilnost dosežejo le, če pokažejo sočutje do žrtev druge narodnosti, je povedal. "Bolezen Balkana je v tem, da so ljudje pripravljeni govoriti le o svojih žrtvah, o tujih pa ne," se je dotaknil boleče polpretekle zgodovine regije in dodal, da je bil njegov obisk Srebrenice ob obletnici genocida eden najtežjih dni zanj in da je takrat doživel spoznanja, ki so ga ohrabrila pri vodenju politike za izboljšanje odnosov narodov in držav na Balkanu. "Obstaja trenutek, ko moramo kot branilci interesov naših narodov in volivcev sprejeti odločitve, ki niso vedno v skladu z željami tistih, ki so nas volili. Ko sem odšel v Srebrenico, nisem imel podpore širše srbske javnosti."

Potrebna je solidarnost
O dvostranskih odnosih med Beogradom in Sarajevom je dejal, da je potrebno le malo dobre volje, da bi se izboljšali. Skrajen čas je, da balkanske države med seboj vzpostavijo solidarnost in druga drugi pomagajo na poti v EU, meni Tadić. "V nasprotnem primeru ne le, da ne bomo šli v EU, nikoli ne bo vzpostavljena normalna družba. To je moje sporočilo hrvaškemu, albanskemu, bošnjaškemu in makedonskemu kolegu," je dejal srbski predsednik.