Foto:
Foto:
Zakaj so morali umreti nedolžni otroci?
Moška nosita otroka, ki jima je uspelo pobegniti iz šole.
Ruski vojaki niso načrtovali napada na šolo.
Otroci naj bi bili več kot dva dni brez vode in hrane.
Pred ruskim veleposlaništvom v Varšavi so v spomin na žrtve prižgali sveče.

General Viktor Soboljev, je dejal, da je operacija končana. Likvidirali naj bi skoraj vse ugrabitelje, tri pa so aretirali. Po besedah Soboljeva je malo možnosti, da bi bil kakšen izmed ugrabiteljev še vedno na begu.

Vojaki, ki so dopoldne vdrli v šolo, naj bi v šolski telovadnici odkrili več kot sto trupel. Po nekaterih trditvah so ugrabitelji sprožili eksploziv, po drugih pa so začeli streljati na bežeče otroke. Priče trdijo, da so pred bolnišnico videle več kot 20 trupel, med njimi 17 otroških, v bolnišnici pa naj bi jih bilo še najmanj deset. Ranjenih je več kot 646 ljudi, med njimi 227 otrok.


Svoje mnenje o čečenski krizi lahko izrazite na forumu.

Med ugrabitelji tudi arabski plačanci


Dvajset ugrabiteljev so ruski vojaki ubili, nekaj pa jih je pobegnilo iz obroča okoli šole v Beslanu in se zateklo v neko hišo na jugu mesta. Po trditvah oblasti je bilo med ugrabitelji najmanj deset arabskih plačancev. Vojaki naj bi tri ugrabitelje ujeli žive.

Ruske oblasti so sporočile, da niso načrtovale vdora v šolo. Vodja varnostnih služb je dejal, da so imeli v načrtu nadaljevanje pogajanj z ugrabitelji. Pred vdorom vojske je iz šole uspelo pobegniti skupini otrok, na katere so ugrabitelji streljali, zato so vojaki začeli z napadom, pri tem pa se je del strehe zrušil na šolsko telovadnico.


Vabimo k poslušanju oddaje Studio ob 17-ih o terorizmu v Rusiji.

Akciji botrovala nesreča?
Ena od izpuščenih talk je dejala, da so ruski specialci posredovali po eksploziji v telovadnici, do katere je prišlo po nesreči. Eksploziv naj bi bil z lepilnimi trakovi pritrjen na zidove, vendar ga je nekaj padlo na tla, kjer je eksplodiral.

V šoli več kot tisoč talcev
Ruski časniki so poročali, da je bilo v šoli v Severni Osetiji, ki so jo v sredo zasedli oboroženi napadalci, zajetih najmanj 1.500 talcev. Ruske oblasti so sicer vse dni poročale, da je v šoli v Beslanu zajetih okoli 350 ljudi, med katerimi naj bi bilo več kot sto otrok.

Ugrabitelji ubili ranjence
Časnik Izvestja poroča, da so ugrabitelji na hodnikih šole ubili talce, ki so bili ranjeni ob zavzetju. Dve ženski napadalki pa sta se razstrelili na hodniku in pri tem ubili več moških. Vse talce so napadalci zadrževali v telovadnici šole, kjer so na košarkarske koše in stene telovadnice nastavili tudi razstrelivo.

Ugrabitelji so bili po besedah izpuščenih talcev dobro organizirani in so počivali v izmenah. Nihče od njih tudi ni snel maske, tako da talci niso mogli videti njihovih obrazov. Sami so sebe imenovali Čečeni in so zahtevali neodvisnost Čečenije ter umik ruske vojske iz pokrajine, so poročali časniki.

Talci brez vode in hrane
Ruski pogajalci so v petek obnovili stike z ugrabitelji. Vodja ruske obveščevalne službe FSB v pokrajini, Valerij Andrejev, ki je tudi vodil operacijo za izpustitev talcev, pa je dejal, da kljub obnovitvi pogajanj ugrabitelji niso pustili dostaviti hrane in vode zajetim talcem.

Zgodaj zjutraj sta v bližini šole odjeknili dve eksploziji, ponoči pa je bilo vseskozi slišati tudi streljanje. Po mnenju osetijskih oblasti so ugrabitelji streljali iz šole, ko so opazili najmanjši premik pripadnikov ruskih varnostnih sil.

Ugrabitelji izredno kruti
Ugleden zdravnik Leonid Rošal, ki se je pogajal z ugrabitelji, je sorodnikom talcev v petek zjutraj dejal, da je situacija zelo resna, saj imajo oblasti opravka z izredno krutimi ljudmi. Rošal je dejal, da je najmanj 16 otrok, ki so med talci, starih manj kot sedem let.