Belgijski vojak varuje območje v okolici judovske šole v Antwerpnu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Belgijski vojak varuje območje v okolici judovske šole v Antwerpnu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Protesti muslimanov po svetu


Belgijski mediji so pred tem poročali, da je načrtovani napad iz Grčije vodil Maročan Abdelhamid Abaaoud, ki je živel v Bruslju in naj bi se v Siriji bojeval na strani skrajne sunitske skupine Islamska država. Znan naj bi bil tudi pod imenom Abou Omar Soussi. Za zdaj ni znano, ali je bil 27-letni Abaaoud med aretiranimi v operaciji.

Največja skrb evropskih oblasti je vrnitev mladih Evropejcev z bojišč v Iraku in Siriji, kjer so se pridružili borcem skrajne islamistične skupine Islamska država. V Belgiji so že v petek aretirali več ljudi, pet pa so jih obtožili sodelovanja v teroristični skupini, ki naj bi pripravljali napade na policiste in policijske postaje.


Največ tujih borcev v Belgiji

Načrtovanje napadov je bilo v sklepni fazi. Teroristi, od katerih so se nekateri vrnili iz Sirije, so bili po navedbah tožilstva tik na tem, da jih izvedejo, če jim tega ne bi preprečili. V racijah v več belgijskih mestih, med drugim tudi v Bruslju, so zasegli večje količine pištol in pušk kalašnikovk, streliva, razstreliva in komunikacijske opreme, pa tudi policijske uniforme, ki so jih nameravali uporabiti napadalci, in veliko vsoto denarja.

Belgija naj bi sicer veljala za državo z največjim "kontingentom" t. i. tujih borcev glede na število prebivalcev. Poleg številnih Evropejcev, ki so se urili pri skrajnežih v tujini in so zdaj v Belgiji, je veliko Belgijcev - po nekaterih podatkih do 650 - tudi trenutno na bojiščih v Siriji.

V Bruslju za varnost skrbi vojska
Belgijska vlada je zato sprejela 12 varnostnih ukrepov, ki naj bi izboljšali boj proti radikalizaciji in terorizmu. Ustrezni zakonodajni predlogi naj bi bili sprejeti do sredine februarja. Med ukrepi so krepitev boja proti radikalizaciji v zaporih. Za zagotavljanje varnosti v državi pa so že vpoklicali tudi vojake.

Samo v Bruslju bo okoli 300 vojakov varovalo prestolnico in mesto na severu države Antwerpen, kjer živi največja judovska skupnost. Poleg varovanja judovskih šol bodo vojaki varovali tudi določena veleposlaništva, je pojasnil belgijski minister za obrambo Steven Vandeput.

Nove aretacije v Franciji
Iz več pariških predmestij so francoske oblasti zaslišale 12 ljudi, ki naj bi bili povezani z napadi v Parizu na tednik Charlie Hebdo in judovsko trgovino, v katerih je bilo ubitih 17 ljudi. Spraševali so jih o domnevni logistični podpori, ki naj bi jo nudili napadalcem, predvsem z orožjem in vozili. V Franciji velja najvišja stopnja nevarnosti pred morebitnimi terorističnimi napadi, zaradi česar po vsej Franciji za varnost skrbi 120.000 policistov in vojakov.

BBC je medtem objavil novico, da so Saida Kouachija, enega izmed bratov, ki sta ubila 12 ljudi v uredništvu tednika Charlie Hebdo v Parizu, v petek pokopali v neoznačenem grobu v mestu Reims na vzhodu Francije, v katerem je živel pred napadom. Župan mesta je prošnji njegove družine, ki je želela pokop v Reimsu, nasprotoval, saj se je bal, da bi Kouachijev grob lahko postal svetišče, a tako veleva črka zakona. Njegovega mlajšega brata Cherifa bodo pokopali v mestu Gennevillers v bližini Pariza, v katerem je živel.

Oborožitev policistov v Veliki Britaniji
Visoka stopnja nevarnosti pred morebitnimi napadi velja tudi v Veliki Britaniji, kjer želijo pristojne oblasti oborožiti policiste, ki v nasprotju s kolegi po Evropi večinoma ne nosijo orožja. Tako naj bi jih oskrbeli z elektrošokpištolami Taser. Sicer pa bodo tudi na Otoku okrepili varnostni nadzor v okolici judovskih šol.

Protesti muslimanov po svetu