Mehiške varnostne sile in mafijski karteli bijejo neizprosen boj. Foto: Reuters
Mehiške varnostne sile in mafijski karteli bijejo neizprosen boj. Foto: Reuters

"Šef šefov", kot so poimenovali Leyvo, je bil eden najbolj iskanih mafijcev v Mehiki in tudi čez mejo v ZDA, ubit pa je bil v sredo v operaciji mehiške mornarice v svoji razkošni vili v južnem mehiškem mestu Cuernavaca. Skupaj z njim je bilo ubitih še šest njegovih osebnih stražarjev.

Leyva je vodil kartel po imenu njegove družine in je bil nekoč zaveznik najbolj iskanega mehiškega mafijca Joaquina "Shortyja" Guzmana iz kartela Sinaloa, vendar se je nato obrnil proti njemu in se povezal z Zalivskim kartelom. Leyva je imel v Mehiki na svojo glavo razpisano nagrado v višini 2,4 milijona dolarjev.

Vojna proti kartelom
Mehiški predsednik Felipe Calderon je pred tremi leti napovedal vojno mafijskim kartelom, ki obvladujejo donosne tihotapske poti, in nad njih poslal na tisoče vojakov. Samo v zadnjih treh letih je bilo v nasilju, povezanem s tihotapljenjem mamil, ubitih več kot 16.000 ljudi, večina izmed njih v medsebojnih obračunih kriminalnih združb.

"To je zmaga za Calderona na kratek rok, saj bo njegova pozicija kmalu zapolnjena," je glede ubitega mafijskega botra povedal varnostni analitik Alberto Islas, ki zdaj napoveduje stopnjevanje nasilja, saj se bodo rivalske tolpe začele spopadati za nadzor nad ozemljem na jugu države in v prestolnici, ki so ga v zadnjih mesecih izgubile v boju s kartelom Leyve.

Medtem s severa Mehike poročajo o grozljivem odkritju. V plastični vrečki so našli glave šestih policistov, katerih trupla še iščejo. Po vsej verjetnosti so jih ubili člani mamilarskih kartelov.