Emad Burnat s soavtorjem filma, Izraelcem Guyem Davidijem. Foto: Reuters
Emad Burnat s soavtorjem filma, Izraelcem Guyem Davidijem. Foto: Reuters
Hvaljeni film 5 Broken cameras.
Ogorčeni tviti Michaela Moora. Foto: Twitter

Emad Burnat je povedal, da so njega, njegovo ženo in najmlajšega sina Gibrila, ki igra v nominiranem dokumentarnem filmu 5 Broken Cameras (Pet pokvarjenih kamer) osrednjo vlogo, v torek na letališču pridržali in da je bil prepričan, da ga bodo poslali nazaj v Palestino.

Uradniki so namreč podvomili, da je res ugleden režiser, ki se bo v nedeljo potegoval za oskarja. Burnat je neljubi dogodek primerjal z vsakodnevnim življenjem Palestincev pod izraelsko okupacijo.

"Predstavniki urada za priseljevanje so hoteli dokaz, da sem nominiran za oskarja, in mi rekli, da če ne bom mogel dokazati razloga svojega obiska, bodo mojo ženo Sorajo, sina Gibrila in mene še isti dan poslali nazaj v Turčijo," je povedal Burnat v izjavi.
"Po 40 minutah vprašanj in odgovorov me je Gibril vprašal, zakaj še vedno čakamo v tisti majhni sobi. Povedal sem mu po resnici, da bomo morda morali nazaj, in videl sem, kako ga je to pobilo."

"Vsakodnevne izkušnje"
Burnat je še povedal, da je bila omenjena izkušnja sicer "neprijetna", a le "malenkost v primerjavi s tem, kar moji ljudje doživljajo vsak dan".
"Imamo več kot 500 izraelskih nadzornih točk, cestnih zapor in drugih ovir po vsej naši deželi in niti enemu izmed nas ni bilo prizaneseno z izkušnjo, ki jo je doživela včeraj moja družina," je dodal. Po dogodku je stopil v stik z ameriškim filmarjem Michaelom Moorom, ki je takoj prek Twitterja svojim sledilcem incident zgroženo opisal.

Vroča tema
5 Broken Cameras dokumentira dogodke okoli izraelske postavitve zidu v Burnatovi vasi Bil'in na Zahodnem bregu. Burnat, sicer kmet, je kamero sprva kupil, da bi posnel Gibrilovo odraščanje, posnetke pa je nato uporabil v svojem filmu.

Burnatov film je eden od dveh nominiranih dokumentarcev o tem območju. Drugi je izraelski film The Gatekeepers, v katerem nekdanje vodje izraelske varnostne agencije Šin Bet razlagajo o izraelski varnostni strategiji zadnjih nekaj desetletij.