Aljohina in Tolokonikova sta bili decembra izpuščeni, potem ko sta prebili skoraj dve leti v delovni koloniji zaradi protestne pankovske molitve v moskovski katedrali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Aljohina in Tolokonikova sta bili decembra izpuščeni, potem ko sta prebili skoraj dve leti v delovni koloniji zaradi protestne pankovske molitve v moskovski katedrali. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Članici Pussy Riot že na prostosti

Policisti so v akciji pridržali od 12 do 15 ljudi, med njimi pa so bili tudi nekdanji članici Pussy Riot in fotograf ruskega časopisa Nova Gazeta Jevgenij Feldman. Ta je dejal, da je skupina hodila po ulici blizu morja, precej daleč od olimpijskega parka, ko jih je prijela policija. Ruska policija je sporočila, da so skupino pridržanih, med katerimi sta bili tudi Tolokonikova in Aljohina, zaslišali v povezavi s tatvino v njunem hotelu, po treh urah pa so pridržane izpustili. "Zaslišanje v povezavi s tatvino je zaključeno, proti zaslišanim ne bomo uvedli nobenih ukrepov," so sporočili s policije.

25-letna Aljohina je po izpustitvi dejala, da jo je policija, podobno kot druge pridržale, zaslišala brez prisotnosti odvetnika, med zaslišanjem pa so bili policisti nasilni. "Vlekli so me po tleh z obrazom navzdol, mi zvili roke in me vrgli na tla. Putin vas bo naučil, kako ljubiti domovino," je Aljohina zapisala na Twitterju.

Skupina se je v času prijetja sprehajala po mestu
Tri ure predtem je dvojica na spletnem družbenem omrežju zapisala, da ju je, skupaj še z drugimi, pred cerkvijo v Sočiju aretirala večja skupina policistov in varnostnikov. "V času, ko so nas prijeli, nismo izvajali nobene protestne akcije, samo sprehajali smo se po Sočiju. SPREHAJALI SMO SE," je Tolokonikova zapisala na Twitterju.

Po izpustitvi je pridržane pred policijsko postajo v okrožju Adler pričakalo več deset novinarjev. Tolokonikova in Aljohina sta sicer nameravali skupaj z drugimi članicami Pussy Riot v Sočiju snemati muzikal z naslovom Putin vas uči, kako ljubiti domovino, poroča Reuters. Kot je sporočila Tolokonikova, so ju policisti sedem ur zadrževali že v nedeljo, v ponedeljek pa sta na policiji blizu meje z Abhazijo preživeli 10 ur.

Aljohina in Tolokonikova sta bili decembra izpuščeni, potem ko sta skoraj dve leti prebili v delovni koloniji zaradi protestne pankovske molitve v moskovski katedrali.

Članici Pussy Riot že na prostosti