Ne, to ni pomota, to je resnično fotografija iz Iraka, natančneje iz mesta Naz City, kjer so zgradili razkošen stanovanjski kompleks. Foto: Reuters
Ne, to ni pomota, to je resnično fotografija iz Iraka, natančneje iz mesta Naz City, kjer so zgradili razkošen stanovanjski kompleks. Foto: Reuters
Arbil, Kurdistan
Prijetno podnebje, urejena okolica, prijazni domačini - tako se predstavlja Arbil. Foto: EPA
Džalal Talabani in Masud Barazani
Prijateljski odnos iraškega predsednika Džalala Talibanija in voditelja Kurdov Masuda Barazanija. Foto: Reuters

Tu se počutim varnejšega kot v New Jerseyju.

Upokojeni ameriški polkovnik o Kurdistanu
Arbil, Kurdistan
Zgradbe so vse po vrsti prava paša za oči, nad njimi pa obvezno plapola zastava. Foto: Reuters

Na njihovem ministrstvu za turizem je že zdaj zaposlenih 417 ljudi, od načrtov pa kar prekipevajo: "Čim hitreje moramo zgraditi tri- do štirikrat več hotelov, kot jih imamo trenutno," je dejal minister Nimrud Jukana, "in privabiti moramo čim več letalskih družb." Za zdaj je edina evropska družba s stalno povezavo Austrian Airlines.

O tem razmišljajo v razmeroma mirni iraški pokrajini Kurdistan, ki jo sestavljajo tri province na severu Iraka. Območje, ki ga upravlja Kurdistanska regijska vlada (KRG), uživa navidezno neodvisnost že 16 let, od takrat, ko so se zanje potegnili Američani. Nekdanji voditelj Sadam Husein je namreč nad njimi pogosto izvajal genocid. Prav zato se je Kurdistan precej izognil nasilju in pobojem, ki prevevajo Irak vse od vdora ameriških sil leta 2003.

"Še vedno nas čaka dolga pot, a volje imamo veliko. Želimo si, da bi vsako leto organizirali folklorno prireditev, na kateri bi predstavili našo kulturo in običaje. Zgled nam je festival Jeraš v Jordaniji, ki vsako poletje privabi veliko število umetnikov z vsega sveta," je nadaljeval minister.

Pridite, bogataši in avanturisti
Pri privabljanju tujcev merijo predvsem na bogataše iz Arabskega zaliva, ki naj bi jih premamila gorska zimskošportna središča (in manj strogi zakoni glede alkohola), in na Evropejce, željne eksotičnih destinacij in arheoloških izkopanin, starih več tisoč let. "Tu se počutim varnejšega kot v New Jerseyju, nevarnosti, da bi me ugrabili ali ubili, skoraj ni," je dejal upokojeni ameriški polkovnik Harry Schute.

To niso sanje, to je Irak
Že sam obstoj ministrstva za turizem v tako burni državi namiguje, da so ideje Kurdov brez meja. V prihodnosti naj bi vsa pokrajina postala eno samo veliko gradbišče, iz katerega bi zrasle mogočne stavbe, kot je na primer nakupovalno središče s 6.000 trgovinami, predeli mest, zgrajeni povsem po ameriškem vzoru, pa naj bi se imenovali Dream City, Empire Villas in American Village.

V bližini letališča Naz City se bo (kmalu?) bohotil kompleks 14 apartmajskih stolpov, vsa stanovanja bodo imela dostop do svetovnega spleta in nujno elektroniko. Priložnost so že zavohala tudi evropska podjetja, enega izmed hotelov naj bi zgradila tudi nemška veriga prestižnih hotelov Kempinski.

Zabava, zapravljanje, razvajanje
To pa še vedno ni vse. V panoramo največjega mesta Arbil, ki velja tudi za eno najstarejših naselbin na svetu in kraj, kjer je Aleksander Veliki premagal perzijskega kralja Darija, bo dodano še eno ogromno nakupovalno središče Ništiman, ki bo obiskovalce skušalo pritegniti s prvim dvigalom v Kurdistanu, ki naj bi bilo pravi magnet za staro in mlado.

Natančni podatki, koliko denarja je priteklo v Kurdistan v zadnjih letih, ko so drugi deli države padli v začarni krog nasilja, niso znani, kurdistanski odbor za naložbe pa je samo lani odobril več kot 3,5 milijarde dolarjev za različne razvojne projekte.

Ne zamenjujte nas z Irakom
Kurdistan ima mnogo značilnosti, ki pritičejo samostojnim in neodvisnim državam: svojo zastavo, vojsko, obmejni nadzor, himno, svoj izobraževalni sistem in še celo svoj žig, ki ga vtisneje v potne liste obiskovalcev. Življenjski standard je res presenetljiv, s prodajo so zadovoljni vsi, še celo prodajalec Mercedesovih avtomobilov. "Največ prodamo prav najdražjih avtomobilov, tistih, ki stanejo čez 130.000 dolarjev."

Ena glavnih ovir pri odpiranju Kurdistana svetu in privabljanja ljudi pa bi lahko bila varnostna določila, saj večina zahodnih držav ne ločuje razmer od drugih območij Iraka, kamor je potovanje strogo odsvetovano. Da za to območje veljajo drugačna merila, sicer omenjajo le Danska, Avstrija, Japonska, Švedska in Nizozemska.

A. P.

Tu se počutim varnejšega kot v New Jerseyju.

Upokojeni ameriški polkovnik o Kurdistanu