Volitve v Bangladešu potekajo v znamenju bojkota in nasilja. Foto: EPA
Volitve v Bangladešu potekajo v znamenju bojkota in nasilja. Foto: EPA
Udeležba je nizka. Foto: EPA
Oblasti izvajajo po državi poostren nadzor. Foto: EPA

Opozicija vladi ne verjame, da bo izvedla poštene volitve, volitvam pa ostro nasprotuje tudi večina državljanov. Kot je pokazala javnomnenjska raziskava načelno provladnega časopisa Dhaka Tribune, kar 77 odstotkov volivcev nasprotuje izvedbi volitev brez sodelovanja glavne opozicijske Nacionalistične stranke Bangladeša (BNP). Na volitvah bi proti Ligi Avami, stranki premierke Šejk Hasina, za las zmagal ravno BNP, je še pokazala raziskava.

Zmaga še pred glasovanjem
Že pred glasovanjem pa so si vladajoča Liga Avami in njeni zavezniki pridobili večino sedežev v parlamentu. V 154 od 300 volilnih okrožij namreč sploh ni bilo protikandidatov. Bangladeška volilna komisija je v teh okrožjih tako že razglasila zmagovalce.

BNP sicer ni edina stranka, ki volitve bojkotira. To je storilo še 20 drugih opozicijskih strank. Razlog tiči v tem, da Hasina, ki je na oblasti že od leta 2009, ni upoštevala oktobrskih pozivov k odstopu, da bi lahko do volitev državo vodila začasna vlada. Do leta 2011 je namreč veljal sistem, da vlada pred volitvami odstopi in do glasovanja posle prepusti neodvisni začasni vladi, da bi tako preprečili vplivanje na volilne izide.

Volitve spremlja nasilje
Volilna udeležba je zelo nizka, tudi zaradi strahu pred nasiljem. Na desetine volišč je bilo namreč požganih, na več kot stotih pa je bilo glasovanje prekinjeno. V današnjem nasilju je umrlo najmanj enajst ljudi.

Policija je na enem izmed volišč streljala na protestnike, ki so želeli prevzeti nadzor nad voliščem. Ubila je dva človeka, enako pa se je zgodilo še na enem volišču, kjer sta zaradi strelov policije prav tako umrla dva človeka. Policija sicer poudarja, da so protestniki na več lokacijah izvedli napade z molotovkami in zažigalnimi bombami, poroča britanski BBC.

Po poročanju lokalnih medijev je bilo ponoči požganih več kot sto volišč, podobno število pa jih je bilo uničenih noč prej.

V protestih pred volitvami umrlo veliko ljudi
Opozicija pa vladi ne verjame, da lahko izvede poštene volitve. Že v zadnjih nekaj tednih je v nenehnih protestih podpornikov opozicije umrlo več kot 100 ljudi. Protivladni protestniki so si prizadevali, da državo vse do volitev ohromijo. Opozicijski BNP je v soboto tako začel dvodnevno stavko. Umrlo je tudi veliko mimoidočih ljudi, saj so po poročanju BBC-ja protestniki metali zažigalne bombe na avtobuse, ki so vozili kljub stavki.

Čeprav Hasina trdi, da bodo volitve prispevale k odpravljanju militantnosti, poznavalci opozarjajo, da bi lahko imele nasproten učinek in sprožile novo politično nasilje.