V Srebrenici, ki bi morala biti varno območje pod zaščito ZN-a, so bosanski Srbi ubili okoli 8.000 muslimanskih moških in fantov. Foto: EPA
V Srebrenici, ki bi morala biti varno območje pod zaščito ZN-a, so bosanski Srbi ubili okoli 8.000 muslimanskih moških in fantov. Foto: EPA
Ameriški vojak
Nekaj držav gejem dovoli odkrito služenje vojske. Med drugim so to Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Izrael. Foto: EPA

Sheehan, nekdanji Natov poveljnik, je to izjavil v senatu v sklopu razprave o odkritem služenju gejev v ameriški vojski. Predsednik senatnega odbora za oborožene sile, demokrat Carl Levin, se z njim ni strinjal.

Sheehan je o nizozemskih enotah v okviru mirovnih sil Združenih narodov, ki so leta 1995 varovale območje Srebrenice, dejal, da so bile slabo pripravljene na vojno in slabo vodene. "Srbi so prišli, vojake priklenili na telefonske drogove, odvlekli Bošnjake in jih usmrtili v največjem pokolu v Evropi po drugi svetovni vojni."

Nato je dodal, da so mu vodilni v nizozemski vojski povedali, da je k pokolu prispevala nizka morala v nizozemskih vrstah, ki je vladala zaradi homoseksualnih vojakov, ki jim svoje spolne usmerjenosti ni treba skrivati.

Levin je na to odvrnil, da se strinja, da so bojne sposobnosti evropskih vojsk slabše, vendar pa je povezovanje odkritega služenja homoseksualcev v vojski s padcem Srebrenice zanj strel v prazno. "Kaj ima eno opraviti z drugim, mi ni jasno."

Nizozemska ogorčena
Na Sheehanove izjave se je z ogorčenjem odzvala Nizozemska. Njihov veleposlanik v ZDA Renee Jones Bos je dejal, da je ponosen, da lahko geji in lezbijke odprto ter odlično služijo z nizozemskimi vojaki, kot je trenutno primer tudi v Afganistanu. Predstavnik nizozemskega ministrstva za obrambo pa je dejal, da je neverjetno, da lahko nekdo s tako visokim činom izjavi take nesmisle, saj nihče izmed preiskovalcev primera Srebrenica nikoli ni prišel do sklepa, da bi obstajala povezava med homoseksualci in pobojem Bošnjakov.

"Ne sprašuj, ne govori"
Senatni odbor nadaljuje zaslišanja o predlogu zakona neodvisnega senatorja Josepha Liebermana iz Connecticuta o odpravi pravila "ne sprašuj, ne govori" v ameriški vojski, ki homoseksualcem dovoljuje služenje v oboroženih silah, če o tem ne govorijo, hkrati pa jih nihče ne sme o tem spraševati. Če jih odkrijejo pri kakšnem dejanju, ki kaže na istospolno usmerjenost, jih odpustijo.

Kompromis je sklenil nekdanji predsednik Bill Clinton, ki mu ni uspelo odpraviti prepovedi odkritega služenja homoseksualcev v ameriški vojski.

Obrambni minister Robert Gates in načelnik štaba združenih poveljstev admiral Mike Mullen sta se že opredelila za odpravo prepovedi, vendar je Gates kongres zaprosil za potrpežljivost do konca študije vpliva ukrepa na oborožene sile, kar naj bi se zgodilo v letu dni. V tem času odbor nadaljuje zaslišanja zagovornikov in nasprotnikov odprave politike "ne sprašuj, ne govori".