Rudarji v Afriki se pritožujejo nad izkoriščanjem kitajskih lastnikov rudnikov. Foto: EPA
Rudarji v Afriki se pritožujejo nad izkoriščanjem kitajskih lastnikov rudnikov. Foto: EPA

Kitajska podjetja so v Zambijo vložila že več kot milijardo dolarjev, a njihova vlaganja niso prinesla vidnejšega izboljšanja življenjskega standarda za prebivalce te z bakrom in drugimi rudninami bogate južnoafriške države. Kitajskim delodajalcem njihovi zaposleni očitajo zlorabe in slabo plačilo za težaško delo.

Zambijski rudarji se pritožujejo, da jih v rudnikih v kitajski lasti plačajo manj kot na primer v drugih rudnikih s tujimi lastniki.

Incident se je zgodil v rudniku Collum, ki leži okoli 320 kilometrov južno od prestolnice Lusaka, kjer so rudarji zahtevali, da jim delodajalec zviša plače v skladu z julijskim sklepom vlade, ki je minimalno plačo za služkinje zvišala na 110 dolarjev mesečno in na 220 dolarjev za zaposlene v trgovini, ki niso člani sindikatov.

Po poročanju BBC-ja je nadzornik umrl za posledicami poškodb, potem ko so stavkajoči rudarji vanj zapeljali rudarski voziček, medtem ko se je skril v rudniški rov.

Omenjeni rudnik je bil priča incidentu že pred dvema letoma, ko je zambijska policija dva kitajska nadzornika obtožila poskusa umora, potem ko sta streljala na 13 rudarjev, ki so tako kot njihovi kolegi tokrat zahtevali pravično plačilo za delo.

Rudnin in energentov lačna Kitajska množično vlaga v z naravnimi viri bogato afriško celino, a kitajska podjetja so ves čas na udaru kritikov zaradi nespoštovanja delavskih pravic.