V Gazi poteka izmenjava rakete - letalski napadi, na Zahodnem bregu pa širitev naselbin s kamenjanjem. Foto: EPA
V Gazi poteka izmenjava rakete - letalski napadi, na Zahodnem bregu pa širitev naselbin s kamenjanjem. Foto: EPA

Izraelska letala so konec tedna izvedla štiri napade na območje palestinske enklave Gaza, od koder je bila v petek izstreljena raketa, ki je zadela izraelsko mesto Netivot, pri čemer pa ni bilo ranjenih. Zadnje tedne se vrstijo incidenti, pri čemer pa raket ne izstreljujejo v Gazi vladajoči hamasovci, temveč različne salafistične skupine.

Selektivni napadi izraelskih letal
V enem izmed sobotnih letalskih napadov so Izraelci ubili voditelja ene izmed novonastalih skupin, ki se zavzemajo za panarabski džihad in obtožujejo Hamas, da v Gazi ni vpeljal islamskega prava. Smrt Hišama Al Saednija, vodje salafistične skupine Tavhid in Džihad, je tako potrdil tudi Hamas. Ob njem je umrl še en bojevnik omenjene skupine.

Po izraelskih trditvah je Aal Saedni pripravljal napad, ki bi ga njegova skupina izvedla iz Egipta oz. puščave Sinaj, kjer je po strmoglavljenju režima Hosnija Mubaraka začelo naraščati število skrajnih islamistov, ki napadajo tako egiptovske oblasti kot cilje v osovraženi judovski državi.

Vse bolj pogosto raketiranje Izraela
V nedeljo so Izraelci v letalskem napadu ubili oboroženega motorista, ki se je ravnokar pripravljal na izstrelitev rakete. V dveh drugih napadih je IDF bombardiral kraje, od koder so v zadnjih dneh izstreljevali rakete proti Izraelu. Po štetju izraelskih medijev je oktobra iz Gaze priletelo že okoli 40 raket, kar nakazuje oživitev konflikta, ki se je v zadnjih mesecih sicer precej umiril.

Izrael vztraja, da je Hamas odgovoren za vsako izstreljeno raketo iz Gaze, saj omenjeno islamistično gibanje od leta 2007 neomejeno vlada palestinski enklavi med Izraelom, Egiptom in Sredozemskim morjem.

Sezona obiranja oljk čas za požige in pretepe
Zaostrujejo se razmere tudi na Zahodnem bregu, kjer je vse več protestov proti judovskim naseljem in njihovim prebivalcem. Na eni strani so vzrok neprestane širitve naselij, po drugi strani pa so izbruhnili "tradicionalni" spori v času obiranja oljk. Največ palestinskega ogorčenja povzroča naselbina ortodoksnih Judov Tel Rumeida v Hebronu, od koder poročajo, da Judje požigajo oljke sosedov in pretepajo Palestince, ki branijo svoje posesti.

Posebni koordinator Združenih narodov za mirovni proces na Bližnjem vzhodu Robert Serry je medtem Izrael pozval, naj zaščiti palestinsko obiranje oljk, ki ga ovirajo napadi judovskih naseljencev. Kot poroča portal maannews.net, je Serry dejal, da je zaskrbljen zaradi ponavljajočih se napadov in uničenja na stotine oljk, ki predstavljajo pomemben vir dohodka v Zahodnem bregu.

Serry je Izrael ob tem pozval k spoštovanju mednarodnega prava, ki ga zavezuje k zaščiti Palestincev in njihove lastnine na zasedenih ozemljih. Dve izraelski organizaciji za zaščito človekovih pravic, B'Tselem in Yesh Din, sta v četrtek izdali poročili, v katerih kritizirata izraelske oblasti, da Palestincev ne ščitijo pred napadi naseljencev in da ne preiskujejo njihovih napadov.

Yesh Din opozarja, da je bilo od leta 2005 162 napadov na palestinske oljke, do obtožb pa je prišlo le v enem primeru. Kot pravi organizacija, je pomanjkanje preiskav s strani policije "le en vidik kontinuiranega in širokega neukrepanja proti ideološkim zločinom izraelskih državljanov proti Palestincev na zasedenih ozemljih".