Žbogar je zasedanje Generalne skupščine izkoristil za dvostranska srečanja. Foto: EPA
Žbogar je zasedanje Generalne skupščine izkoristil za dvostranska srečanja. Foto: EPA

Slovenski zunanji minister in predsednik 65. Generalne skupščine, Švicar Deiss, sta v New Yorku govorila o aktualnih temah dnevnega reda zasedanja skupščine ter o reformi Združenih narodov.

Žbogar je Deissa spomnil na slovenski predlog reforme Varnostnega sveta ZN-a in mu izrazil vso podporo pri vodenju Generalne skupščine. Predstavil mu je slovensko kandidaturo za nestalno članstvo v Varnostnem svetu v letih 2012 in 2013. Slovenija je že bila članica Varnostnega sveta med letoma 1998 in 1999.

Žbogar spomnil na status EU-ja
Vodja slovenske diplomacije je spomnil na ureditev statusa Evropske unije pri delu Generalne skupščine in ZN-a po uveljavitvi Lizbonske pogodbe, ki zagotavlja večjo koherentnost in enotnost delovanja Unije na zunanjepolitičnem področju. Generalna skupščina je namreč nedavno zavrnila podelitev posebnega statusa EU-ju v Generalni skupščini kot opazovalke brez glasovalne pravice.

S palestinskim kolegom o mirovnh pogajanjih
S palestinskim zunanjim ministrom Rijadom Al Malkijem je Žbogar govoril o znova oživljenih neposrednih mirovnih pogajanjih med Izraelom in Palestino. Al Malki je bil odločen, da se mora moratorij za gradnjo judovskih naselij na zasedenih palestinskih ozemljih podaljšati.