Slovenski premier je v Generalni skupščini govoril o spodbujanju človekovih pravic, razvojnih ciljih tisočletja, podnebnih spremembah in evropski perspektivi jugovzhodne Evrope. Foto: BoBo
Slovenski premier je v Generalni skupščini govoril o spodbujanju človekovih pravic, razvojnih ciljih tisočletja, podnebnih spremembah in evropski perspektivi jugovzhodne Evrope. Foto: BoBo

Med drugim je tudi spomnil na slovensko kandidaturo za članstvo v Varnostnem svetu in se zavzel za razvoj, ki ne bo upošteval le gospodarskih kazalnikov.

Po Pahorjevih besedah obstaja splošno soglasje o potrebi po učinkovitejši in usklajeni svetovni akciji za spopadanje z novimi svetovnimi izzivi, ki ogrožajo varnost, blaginjo in svobodo. ZN mora ostati v središču struktur svetovnega upravljanja, vendar se morajo prilagoditi novim izzivom, Pahor pa je tako pozval tudi k reformam.

Kot je izpostavil, so reforme potrebne tudi v mednarodnem gospodarskem in finančnem redu, morajo pa odražati svetovne razvojne potrebe ob večjem upoštevanju glasu držav v razvoju. "Skupaj moramo graditi svet, v katerem gospodarski kazalci ne bodo edino merilo napredne družbe. Sestavni deli naših kriterijev bi morale postati tudi človeške, socialne in okoljske vrednote," je poudaril Pahor.

Več dvostranskih srečanj
Glede podnebnih sprememb je menil, da je bilo zadnje leto, leto izgubljenih priložnosti, in pozval k sprejetju svetovnega sporazuma. Prav tako se je navezal na nadaljevanje procesa širitve Evropske unije in zveze Nato na Zahodni Balkan in omenil "Brdski proces", ki sta ga za vzpodbujanje dialoga začela s hrvaško premierko Jadranko Kosor.
"Slovenija igra aktivno vlogo v mednarodni skupnosti in resno jemlje svoje odgovornosti. Zato bi rad ponovno potrdil našo predanost kandidaturi za nestalni sedež v Varnostnem svetu za obdobje 2012-2013," je v nadaljevanju splošne razprave 65. zasedanja GS ZN dejal Pahor.

Pahor je imel sicer ob robu zasedanja v New Yorku več dvostranskih srečanj. Med drugim se je sešel s predsedujočim predsedstvu BiH-a Harisom Silajdžićem. Kot so povedali v kabinetu predsednika vlade, sta govorila o aktualnih temah, povezanih z razmerami na Zahodnem Balkanu.