Kamala Harris. Foto: Reuters
Kamala Harris. Foto: Reuters

Vodilna ameriška spletna stran za analizo javnomnenjskih raziskav FiveThirtyEight je Kamali Harris v petek na nacionalni ravni namerila 2,1 odstotne točke prednosti pred njenim republikanskim tekmecem.

Demokratski kandidatki dobro kaže tudi v ključnih zveznih državah, kjer so republikanski in demokratski predsedniški kandidati običajno najbolj izenačeni. To so Wisconsin, Michigan, Severna Karolina, Georgia, Arizona in Nevada.

V Michiganu Harris glede na ankete vodi za dve odstotni točki, v Pensilvaniji za 1,1 odstotne točke in Wisconsinu za 1,8 odstotne točke. Trump v Arizoni vodi za manj kot pol, v Georgii pa za pol odstotne točke.

Na vodstvo Harris v Michiganu, Wisconsinu in Pensilvaniji kažejo tudi ankete ameriškega časopisa The New York Times in Siena Collegea, ki so jih opravili med 5. in 8. avgustom. V vseh treh zveznih državah ima Harris po pisanju The New York Timesa po štiri odstotne točke prednosti pred Trumpom.

Demokratska kandidatka vodi tudi v nekaterih drugih ključnih državah, kjer ni bilo dovolj javnomnenjskih anket za izračun povprečja, izide analize portala FiveThirtyEight povzema britanski Guardian.

Trump v Severni Karolini vodi za tri odstotne točke

Medtem ko Trump v Severni Karolini vodi za približno tri odstotne točke, sta bila kandidata v Nevadi približno izenačena. Guardian ob tem še navaja, da sta nedavni anketi CBS-a in Bloomberga Harrisovi v Nevadi namenili dve odstotni točki prednosti, medtem ko je Nevada Independent v petek poročal o anketi, ki je zdajšnji podpredsednici kazala šest točk prednosti.

59-letna podpredsednica ZDA je vstopila v predsedniško tekmo, potem ko je sredi julija 81-letni ameriški predsednik Joe Biden upošteval pozive demokratske stranke, naj se umakne mlajšemu kandidatu, ki bi se pomeril z 78-letnim Trumpom. Biden je za predsedniško kandidatko podprl Kamalo Harris.