Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Lahko rečem, da so se s tem poskusom atentata možnosti nekdanjega predsednika Trumpa bistveno povečale in Bidnove le še bolj zmanjšale," je dejal Žitnik.

Žitnik poudarja, da se je dinamika predvolilne kampanje zaradi poskusa atentata popolnoma spremenila. Po njegovem mnenju bo v nadaljnji kampanji zelo pomemben čustveni element, Trump pa bo zaradi napada razumljivo deležen sentimenta podpore.

"Vsi, ki so bili najhujši kritiki Trumpa, bodo morali zaradi tega čustvenega elementa spremeniti retoriko, in to njegovo možnost za izvolitev le še povečuje," poudarja Žitnik, ki opozarja, da atentat za Trumpovo kampanjo v izjemno radikaliziranem ameriškem volilnem telesu prinaša novo priložnost. "Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi atentat s pridom izkoristili," poudarja Žitnik.

Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV Slovenija v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV Slovenija v ZDA. Foto: MMC RTV SLO

"Atentat meče na demokratsko predvolilno kampanjo veliko senco," pravi Žitnik, ki predvideva, da se bodo obtožbe o t. i. "globoki državi", s katerimi se pogosto spoprijema demokratski tabor, še bolj stopnjevale. "To je nov element, ki popolnoma spreminja volilno dinamiko in velik razlog za še večjo skrb demokratov," poudarja.

"Radikalizacija in polarizacija v razklani ameriški družbi se bosta le še povečali, in predsednik Biden ter ameriška vlada bosta morala napeti vse sile, da bosta lahko te napetosti umirila," komentira Žitnik. "To seveda pomeni, da bo imel Biden v svoji volilni kampanji bistveno bolj zožen manevrski prostor."

Žitnik poudarja tudi, da okoliščine strelskega napada zavračajo ugibanja o naravi atentata. "Če drži, da je Trumpa krogla zadela v uho, to seveda absolutno zavrne kakršno koli teorijo zarote o tem, da je bil poskus atentata naročen," poudarja Žitnik. "Krogla je le za las zgrešila Trumpa, tako da tukaj ne gre za nikakršen načrtovan scenarij ali nekaj takega, kar bi se dalo predvideti."

"Bilo je le vprašanje časa"

Nekdanji dopisnik iz ZDA ne izključuje tudi dodatnih nasilnih incidentov. "Ameriška družba že zdaj razklana in radikalizirana, da bo lahko na različnih ravneh prišlo do takšnih ali drugačnih obračunov med radikalnimi pripadniki ene ali druge strani." Poudarja, da je orožje v ZDA dostopno tako rekoč vsakomur, Američani pa so v izražanju svojih mnenj zelo ekspresivni, napetosti v družbi pa se bodo zaradi tega dogodka le še povečale.

"Pravzaprav je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo nekomu padlo na misel, da bi bilo morda dobro zadeve vzeti v svoje roke," komentira Žitnik, kar je po njegovem mnenju tudi posledica pomanjkanja zaupanja v državne institucije, ki jih je Trump obtoževal, da so le dimna zaveza za tako imenovano globoko državo. Radikalni Trumpov besednjak, ki je našel svojega sogovornika tudi na drugi politični strani, so mediji in družbena omrežja le še stopnjevali. "Ne bom presenečen, če se bo to nadaljevalo, kajti te napetosti so v ameriški družbi zelo, zelo močne," zaključi Žitnik.