Če bi bilo v politiki več sunitov, analitiki menijo, da bi se napadi kmalu končali. Foto: EPA
Če bi bilo v politiki več sunitov, analitiki menijo, da bi se napadi kmalu končali. Foto: EPA
Udeleženci konference v Bruslju. Foto: EPA

Hkrati so tudi pozvali iraške oblasti, naj omogočijo manjšinskim sunitom pomembno vlogo v prihodnosti države. Suniti, ki predstavljajo 20 odstotkov iraškega prebivalstva, so večinsko bojkotirali januarske parlamentarne volitve. Posledično imajo večino kurdski in šiitski predstavniki.

Iraški voditelji pa so svetovno skupnost pozvali na pomoč pri obnovi Iraka. Zunanji minister Hošjar Zebari je dejal, da bo zbrane pozval, naj izpolnijo obljube glede denarne pomoči, dane pred časom.

Generalni sekretar ZN-a Annan je na konferenci menil, da se morajo Iračani odreči nasilju in začeti graditi skupno prihodnost.

Odpis dolga tudi Iraku?
Predstavniki EU-ja in ZDA so napovedali, da bodo iraške posojilodajalke pozvale, naj se iraški dolg zmanjša ali povsem odpiše. Tokratno srečanje sicer ni donatorska konferenca - ta bo naslednji mesec v Jordaniji.

Razmah korupcije
Namestnik predsednika iraškega parlamenta Husein Al Šahristani je pred začetkom opozoril na razširjenost korupcije. Zatrdil je, da je težava zelo pereča, saj so vanjo vpleteni tudi visoki predstavniki protikorupcijskih komisij v državi.

Več sunitov - manj napadov?
Ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice je pred začetkom srečanja dejala, da mora iraška družba vključevati vse, še posebej pa sunite. Po mnenju večine analitikov naj bi namreč povečanje vloge sunitov v iraški politiki sčasoma zmanjšalo napade upornikov.

Prejšnji teden je odbor, ki ga vodijo šiiti in se ukvarja s pisanjem nove ustave, dosegel sporazum s sunitsko manjšino o številu njihovih predstavnikov, ki bodo sodelovali v odboru.

Rupel: Slovenija tudi pomaga
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki se je tudi udeležil konference, je dejal, da Slovenija pri obnovi Iraka pomaga tako na dvostranski kot večstranski ravni. Dodal je, da lahko Slovenija govori iz lastnih izkušenj, saj je šla tudi sama skozi tranzicijo.