Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 30. maj. 2020

TV Maribor • Sob, 30. maj.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

10:25
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

V oddaji Mostovi so na ogled aktualni dogodki predvsem z dvojezičnega območja Prekmurja, s posebnim poudarkom na narodnostni tematiki. Najbolj zastopana področja so narodnostna kultura, izobraževanje, ohranjanje izročila, narodnostna politika, gospodarstvo, kmetijstvo, varovanje okolja ipd. Ob sredah se izmenjujejo rubrike Gospodarstvo – bogastvo, Sejalec, Na zdravje, Šolska klop in rubrika z naslovom Spominjamo se …, ob petkih pa rubriki Naša dediščina in Med nami živijo.
A Hidak című magazinműsorban a legnagyobb mértékben a nemzetiségi politika, a nemzetiségi kultúra, az oktatás és a hagyományőrzés területe, a gazdaság, mezőgazdaság, környezetvédelem stb. van képviselve. A szerdai Hidakban a következő rovatok váltakoznak: Gazda(g)ság, Magvető, Egészségünkre!, Iskolapad és Emlékezünk…. A pénteki Hidakban pedig két rovat váltakozik: a Köztünk élnek és a Hagyományőrző.

24. Festival Novih Skladb – FeNS

Vabljeni k ogledu.

Ko govorimo o taroku, govorimo o eni najbolj razširjenih iger s kartami na svetu. In tudi o najstarejši igri. Njen razvoj je zelo zanimiv, saj so karte izdelovali najprej v obliki podobic, uporabljali pa so jih za pripovedovanje zgodb. Na Slovenskem se tarok igra vse od 14. stoletja, ko se je z njim srečala Evropa. O izvoru in razvoju te igre še zdaleč ne vemo vsega. A smo po osamosvojitvi tudi tu želeli poiskati svojo identiteto. Naše, slovenske podobe kart, je oblikoval akademski slikar in ilustrator Matjaž Schmidt, največ besede pri izbiri motivov pa je imel etnolog Janez Bogataj. Na 54-ih kartah najdemo vse – od zgodovinskih dogodkov in oseb do mitologije in druge raznolike kulturne dediščine.

Vabljeni k ogledu!

Povod za dokumentarec je bilo proučevanje dela svetovno znanega slovenskega glaciologa Petra Skvarče na Antarktiki. Argentinski Slovenec iz Buenos Airesa je več desetletij proučeval topljenje ledu na patagonskih ledenikih in na ledenih ploščah ob Antarktiki. V njem Skvarča pripoveduje svojo uspešno zgodbo na zadnji misiji z japonskimi glaciologi na Belem kontinentu, kjer so ugotovili alarmantne podatke o topljenju ledeniškega ledu. Večji del dokumentarca je bil posnet na Palmerjevem polotoku na Antarktiki.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andreja Kovač, si je pred dobrimi petnajstimi leti zadala cilj, da bo delala na področju gospodarskega razvoja slovenskega Porabja. Preko evropskih natečajev, s podporo Slovenije in Madžarske je do danes - v sodelovanju z lokalnimi organizacijami- uresničila več uspešnih projektov. V tokratni oddaji vam predstavljamo njeno življensko pot, oziroma vsestransko delovanje.

Za prestižne festivalske nagrade 2017 so se potegovali: PIK–Šentjur, ME TRI DO POLNOČI–Slovenske Konjice, ZADETEK–Pesnica, MLADI POMURCI–Beltinci, MLADI KORENJAKI–Slivnica, HOZENTREGARJI–Selca, TOPLIŠKA POMLAD–Dolenjske Toplice, Kvintet SOS–Štajerska, MLADI UPI–Šmarje pri Jelšah in PRLEŠKI KVINTET–Križevci pri Ljutomeru. Vabljeni k ogledu prvega dela festivala!

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Med Petrovčami in Žalcem leži dvorec Novo Celje. Nedvomno ena najlepših baročnih stavb na Slovenskem. Vhod spominja na nekdanje čase in sijaj, ki so ga dvorcu želeli dati njegovi prvi lastniki - grofje Geisruck. V stoletjih so se menjevali lastniki, v spominu domačinov pa je pisar, ki je postal plemič, Jozef Ludvik Haussmann, oče dame v črnem, kakor so imenovali Fanny Haussmann, za katero številni še danes trdijo, da je prva slovenska pesnica. Revitalizacija gradu je poseben izziv za umetnike. In redka priložnost izgubljeno umetnino nadomestiti – tako da intervencija ne bo zmotila nekdanjega časa, obiskovalca pa nagovorila z izkušnjo stoletij, in vedenjem današnjega časa.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Po prisilni odmaknjenosti, da smo lahko tudi pri produkciji naših oddaj spoštovali ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, smo ponovno z vami s premiernimi pogovori v oddaji Dober večer. In ni naključje, da je naš prvi gost pesnik Andrej Brvar. Pesnik, ki bi v aprilu moral biti osrednji gost festivala Slovenski dnevi knjige v Mariboru, pesnik, ki tudi v tem obdobju negotovosti in strahu pred neznanim živi in opazuje svet vidnega. In, ima o njem svoje mnenje. Vabimo vas, da si pogovor z Andrejem Brvarjem ogledate v ponedeljek 25. maja ob 20. uri v sporedu Televizije Maribor!

V tokratni oddaji Obrazi naših rojakov, bomo spoznali Barbaro Antolić Vupora, predstavnico slovenske manjšine v Varaždinu. O Slovencih organiziranih v društvu Nagelj, o razlogih za njihovo povezovanje, o svojem političnem delovanju in vodenju doma oskrbovancev Sveta Ana na Cestici, kamor prihaja vedno več Slovencev.

Preglednik je oddaja, ki povzema najpomembnejše dogodke iz severovzhodne Slovenije, o katerih so poročali med tednom, in omogoča vpogled v aktualno dogajanje vsem gledalcem, ki med tednom niso mogli vsakodnevno spremljati programa Televizije Maribor.

Epidemija nove koronavirusne bolezni je marsikaj postavila na glavo. Med drugim so tudi cene nekaterih izdelkov - predvsem zaščitne opreme in dezinfekcijskih sredstev - močno poskočile. Povpraševanje je bilo veliko večje od ponudbe, zato so se v prvih dneh epidemije nekateri izdelki podražili celo za 500 odstotkov. Kaj pa se je v zadnjih dveh mesecih dogajalo s cenami drugih izdelkov? Pod drobnogled smo vzeli predvsem hrano, preverili pa smo tudi, kaj se dogaja na nepremičninskem trgu.

Tri avtorice so ustvarile v svojih novih delih psihološko poglobljene portrete svojih junakov. Protagonisti romana Tri smrti izpod peresa Gabriele Babnik so razpeti med Afriko, Slovenijo in Francijo, vse pa močno zaznamujejo smrti bližnjih. Pisateljici je uspelo prepričljivo pokazati, kako na njihov intimni svet vplivajo družbene razmere in kako skušajo poiskati nov smisel življenja. Ana Svetel pripoveduje v knjigi kratkih zgodb Dobra družba o neznancih, ki jih skupna vožnja za kratek čas poveže, njihovo medsebojno komuniciranje in pogledi na svet pa razkrivajo številne zakoreninjene predsodke. Psihološka karakterizacija je v tudi v ospredju zbirke kratke proze Lovilci sanj Alenke Koželj. Avtorico zanimajo mejne, prelomne situacije, ki zbujajo v protagonistih občutja nelagodja, tesnobe in bivanjske negotovosti.

Avtorica oddaje: Alenka Zor Simoniti
Režiserki: Magda Lapajne, Petra Hauc

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na TV Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov