Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 24. dec. 2021

TV Maribor • Pet, 24. dec.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Nepotrpežljiv voznik zmoti mir na Kmetiji, zato ga Jonova druščina nauči lekcije.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Jon in ostali ugotovijo, da je Kmetija odličen prostor za ustvarjanje glasbe.

10:26
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

11:00
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

11:05
Kultura

V ljubljanski Drami si bomo ogledali premiero predstave Jacques in njegov gospodar, v Mestni galeriji sodobne umetnosti v Tržiču pa razstavo »Točka, linija in ravnina«, ki govori o nastanku in razvoju abstraktnega slikarstva. Prisluhnili bomo Božično-novoletnemu koncertu Simfoničnega orkestra SNG Maribor in obiskali Slovenski etnografski muzej, kjer je postavljena razstava »Mi za mizo«.

Temeljna vsebinsko-povedna premisa scenaristične predloge je nagovor državljank in državljanov Republike Slovenije ob državnem prazniku – DNEVU SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI. Ta je zamišljen kot poziv k enotnosti, ponosu, strpnosti, k spoštovanju različnosti, dostojanstvu, k zavedanju o tem, kdo smo in kaj smo in kakšna je naša zgodovina, na katero smo lahko več kot upravičeno ponosni.
S predstavitvijo dosežkov duhovno-kulturne omike osmih slovenskih pokrajin (Primorske, Prekmurja, Dolenjske in Bela krajine, Koroške, Gorenjske, Štajerske, Notranjske), podane v izpovedni obliki osmih besedil. Gre za poezijo slovenskih avtorjev, čvrsto povezanih s posamezno pokrajino, pa tudi prek glasbe in plesa (avtorji glasbenih točk so tako ali drugače intimno povezani z vsako posamezno pokrajino, enako velja za izvajalke in izvajalce glasbenih točk. Prav poseben pomen pa ima raznolikost avtohtonih folklornih delov, plesa torej, ki jim unikatno, skrajno izvorno noto daje za slovenstvo tako ponosno indikativna oblačilna kultura). Iz sodelovanja med vrhunskimi umetnicami in umetniki (segment profesionalnega) ter nič manj vrhunskih ljubiteljic in ljubiteljev kulturnega (segment ljubiteljskega) bo spleten venec slovenstva in iz njega izhajajočega svetovljanstva.
Z uporabo nekaterih avdiovizualnih elementov (velik LED-zaslon), katerih poslanstvo bo ilustrativno plemenitenje siceršnje odrske povednosti in sporočilnosti, bo osnovni namen vseobsežne kulturne navzočnostii vseh sodelujočih elementarno osmišljen.
Seveda so pri scenaristični predlogi strogo in dosledno upoštevani tudi vsi t. i. državniški protokolarni elementi (slavnostni govor, slovenska himna, odrske insignije državnosti – zastavi Republike Slovenije in Evropske unije) ipd.).

Petki ostajajo rezervirani za glasbene želje in kuhanje. Trije kuharski pari in ena kuhinja: v Kuharsko akademijo se bodo vpisale Ana Tavčar, Mojca Mavec in Špela Močnik, gledalci pa boste lahko primerjali njihovo znanje kuharskih veščin ter glasovali za recept meseca.

Az adás tartalma:

- három történelmi egyház lelkészeinek karácsonyi köszöntője;
- Európa legnagyobb beltéri betleheme Vörsön;
- a karácsony napjához fűződő népszokások;
- üvegből készített karácsonyfadíszek.

Kedves Nézőink! Szerkesztőségünk kellemes, boldog és meghitt karácsonyi ünnepeket kíván Önöknek!

Vsebina oddaje:

- božične poslanice predstavnikov treh cerkva;
- največje notranje jaslice v Evropi;
- božič;
- stekleni okraski za božično jelko.

Drage gledalke in gledalci, naše uredništvo vam želi prijetne, vesele in blagoslovljene božične praznike!

Janez Anton Scopoli je utemeljitelj slovenske botanike. Leta 1760 je izdal prvo, 1772. pa dopolnjeno izdajo Flore carniolice, temeljnega popisa rastlinstva pri nas oziroma takratne širše Kranjske. 15 let je živel in ustvarjal v Idriji, kjer pa ni bil srečen. Morda je prav zaradi tega prehodil številne idrijske hribe in velik del takratne Kranjske in popisoval rastline, živali in minerale. Idrijsko obdobje je bilo njegovo najbolj plodno. Zadnja leta je preživel v italijanski Pavii, tam je oblikoval botanični vrt, kot je videti še danes. Po njem je poimenovan rod volčičev z vrsto kranjski oziroma scopolijev volčič. Ob 200-letnici njegove smrti, ta je bila lani, so njegov portret pripravili v uredništvu oddaje Na vrtu.

»Na praznični junijski dan je v novi športni dvorani v Spodnjem Dupleku potekal 29. festival NZG Slovenije »Vurberk 2021«, zaradi vremenskih razmer so bili organizatorji namreč primorani prireditev seliti iz atraktivnega vurberškega grajskega dvorišča v dvorano. Po odločitvi strokovne žirije je na festivalu sodelovalo 14 ansamblov, vsak je zaigral dve skladbi, eno tekmovalno, prvič izvajano ter eno iz bogate zapuščine Lojzeta Slaka. Ansambli so se potegovali za številne nagrade, najprestižnejše med njimi so zlati, srebrni in bronasti zmaj, ki so zbir ocen strokovne žirije, žirije radijskih postaj in občinstva. Poleg atraktivnih skulptur so na festivalu podelili tudi plakete Lojzeta Slaka, Jožeta Šifrarja, Fanike Požek in Tineta Lesjaka«.

Življenje na Kmetiji se začasno spremeni v Jonovo videoigro.

Tele M je osrednja dnevna aktualno-informativna oddaja regionalnega programa Televizije Maribor, v kateri poročajo, v pogovorih z gosti, z živimi vklopi s terena, in v povezavi z dopisništvi obravnavajo aktualne teme, ki še posebej zanimajo gledalce v severovzhodni Sloveniji. Vabljeni k ogledu.

Ko je Penelopa čakala svojega Odiseja, se je izogibala nasilnim snubcem tako, da jim je obljubila, da si bo novega moža izbrala, ko bo stkala prt za Laerta, pravi legenda. Pa najbrž ni tkala, ker bi ponoči tkanje težko razparala. Bolj verjetno je kvačkala ali pletla, smo izvedeli, ko smo obiskali Društvo lokavških žena. Že drugo desetletje se dobivajo ob večerih, ko ob škarjah, šivanki, pletilkah, kvački ali klekljih steče pogovor – o dnevih, ki jih živimo, in časih, ki jih ni več. Vmes pa nastajajo čudoviti izdelki, ki jih je kdaj pa kdaj mogoče videti na razstavi. Če se boš, tihi obiskovalec, zazrl vanje, bodo spregovorili .....

Jon mora paziti na Timija, ko gre njegova mama po opravkih. Le kaj bi šlo lahko narobe?

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V imenu Slovenske škofovske konference bo gledalce nagovoril murskosoboški škof, dr. Peter Štumpf.

Pred božičnim praznovanjem bo gledalce nagovoril mag. Leon Novak, škof evangeličanske cerkve.

Tudi na letošnjo božično noč ne boste sami. Gostiteljici Helena Blagne in Bernarda Žarn vas bosta pozdravili s Prešernovega trga in v živo iz studia 2 Televizije Slovenija. V sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bomo božični večer obogatili z najlepšimi božičnimi melodijami, prisluhnili bomo navdihujočim pogovorom z gosti, ki bodo večer prepletli s toplino, lepimi mislimi in skrivnostnimi božičnimi zgodbami.

Vabljeni k ogledu.

V slikoviti Postojnski jami sta vrhunska zbora, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in Otroški zbor Praške filharmonije, izvedla božični program s starimi slovenskimi in češkimi božičnimi pesmimi. Pod vodstvom zborovodij Tomaža Pirnata in Jiřija Chvále so zvenele znane češke pesmi in slovenske božične pesmi: Ta stara božična pejsen, Glejte, kaj je tam, Jaz vem za eno štalico, Svet' Jožef in Marija, Moj rojstni kraj je Betlehem in druge. Vizualno privlačno oddajo bogatijo prizori jaslic iz Postojnske jame, v katerih nastopajo učenci, dijaki in odrasli iz Postojne in okolice. Urednik oddaje Daniel Celarec, direktor fotografije Bernard Perme, režiser žal že pokojni Samo Milavec.

Slovenskobistriški oktet Planika je septembra 2020 praznoval častitljivih 40 let delovanja. Jubilej so počastili z gala koncertom z znanimi gosti in Big bandom na zunanjem dvorišču bistriškega gradu.
Pevska zasedba Okteta Planika sicer deluje ljubiteljsko, vendar pa vedno stremi k popolnosti glasbeno-vokalnega izražanja.

Tudi na letošnjo božično noč ne boste sami. Gostiteljici Helena Blagne in Bernarda Žarn vas bosta pozdravili s Prešernovega trga in v živo iz studia 2 Televizije Slovenija. V sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija bomo božični večer obogatili z najlepšimi božičnimi melodijami, prisluhnili bomo navdihujočim pogovorom z gosti, ki bodo večer prepletli s toplino, lepimi mislimi in skrivnostnimi božičnimi zgodbami.

V produkciji Televizije Maribor je nastal posnetek veličastnega koncerta imenovanega >>Koncert pod zvezdami<<, ki je bil konec avgusta na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Z atraktivnim programom klasičnega repertoarja so se predstavili glasbeni, pevski in baletni umetniki Opere in baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor ter čarobno gledališče Saltimbanko. Umetniška zasnova je delo dirigenta Benjamina Pionierja. ki je vodil tudi simfonični orkester.
Med drugim boste uživali pri predstavitvi Poloneze iz opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskega in Uverture iz opere Carmen Georgesa Bizeta ter uverture iz opere Moč usode Giuseppeja Verdija. Pripravili so tudi Adagio iz baleta Spartak Arama Hačaturjana in Libertango Astorja Piazzolle ter druga dela popularne simfonične in operne literature.

Vabljeni k ogledu.

Infokanal lahko spremljate pred in za rednim programom na Televiziji Maribor. Spremljate lahko vremensko napoved za prihodnje dni ter informacije o sporedu.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov