Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 24. dec. 2021

TV Slovenija 2 • Pet, 24. dec.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Petki ostajajo rezervirani za glasbene želje in kuhanje. Trije kuharski pari in ena kuhinja: v Kuharsko akademijo se bodo vpisale Ana Tavčar, Mojca Mavec in Špela Močnik, gledalci pa boste lahko primerjali njihovo znanje kuharskih veščin ter glasovali za recept meseca.

Svetujemo, kako pozimi zaščititi pasje tačke in smrčke. Odkrivamo poreklo pasme psov - koroški žigec. Obiskali smo ljubitelja pajkov. Pogovarjali smo se z gonilno silo DPMŽ Koroške. Spoznavamo akvarijske ribe – golšarice. Vabljeni k ogledu.
ozivalih@rtvslo.si

STRNJENKA Z MALINAMI
Mateja Reš nas tokrat razvaja s panna cotto. V sladico je dodala tudi sadje, ki ga je še nabrala v zasneženi naravi. Predlaga, da jo sestavimo po svojih željah, si pa lahko glavne sestavine poiščemo kar doma.
SOŽITJE Z DREVESI
Drevesni vrt, preostanek nekdanje drevesnice Vrtnarstva Celje, je dokončno izgubil svojo divjo podobo. Namesto parka tam zdaj urejajo protipoplavni nasip, drevesa pa so padla druga za drugo, tako kot sožitje dreves s sprehajalci.
PRAZNIČNE SMREČICE
Spoštujmo naravo tudi tako, da se odločimo za trajnostne oblike novoletnih jelk. Uporabimo različne, tudi reciklirane materiale ali srečico v loncu. Če nas premami vonj pravih iglic, pa kupimo smrečico z letos rumeno nalepko, ki označujejo nadzorovano sečnjo.
PODRAŠČEVKE
V nagradni igri nas je zanimalo, v katero skupino spadajo rastline, ki so jeseni v tropksem rastlinjaku s cvetovi pokrile tla. Odgovor smo izvedeli v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani.

Božič po ameriško z Otom Pestnerjem - Slavnostni koncert s tujimi gosti

Santa Claus is coming, Let it snow in Have yourself a merry little Christmas - ameriške božične pesmi lahko tudi pri nas pričarajo praznično vzdušje.

Dokumentarni film o pokončni osebnosti Viktorja Murnika, zavzetega sokola, pokončnega Slovenca in utemeljitelja telovadbe na Slovenskem.

SLOVENEC SEM IN KDO JE VEČ ni po naključju podnaslov filma. Viktor Murnik je bil pionir svoje stroke, ki se je zavedal, da telovadba potrebuje svojo organizacijo, da je potrebno vzgojiti ljudi, ki bodo znali prenašati znanje na druge. Leta 1896 ustanovil prvi vaditeljski zbor na Slovenskem, ustanovil je prvo strokovno sokolsko panožno zvezo, leta 1907 pa je popeljal slovenske telovadce na prvo mednarodno tekmo v Prago. Pod njegovim vodstvom so trenirali vsi najboljši slovenski telovadci pred drugo svetovno vojno, tudi Josip Primožič in Leon Štukelj. Sokolstvo je v ideološkem primežu državljanske vojne na Slovenskem v letih 1941-45 razpadlo in bilo zaznamovano kot meščanska opozicija, Viktor Murnik pa je razen v ozkih krogih poznavalcev zgodovine telovadbe za širšo javnost ostal pozabljen in skoraj neznan.

Restavrirana miniserija je prejela nagrado emmy za najboljše delo v svoji kategoriji. V vlogi egipčanskega gospodarja blesti Ben Kingsley.

Svetopisemska zgodba govori o mladem Jožefu, ki ga bratje iz ljubosumja prodajo v suženjstvo, ker je najljubši sin njihovega očeta Jakoba, čeprav je najmlajši. Zavidajo mu tudi dar za prerokovanje. Jožef postane last Egipčana Potifarja, ki deluje kot faraonova desna roka. Kot nadvse marljiv delavec si izbori Potifarjevo naklonjenost. Hkrati pritegne pozornost Potifarjeve žene. Ta Jožefa obtoži posilstva, potem ko jo iz zvestobe gospodarju zavrne. Žena kot dokaz posilstva pokaže kos Jožefovega plašča, ki ga je sama odtrgala med njegovim begom. Med zasliševanjem Jožef Potifarju pove svojo življenjsko zgodbo, polno preizkušenj. Tudi Potifar je naklonjen Jožefu, a ga vseeno pošlje v zapor.

Izvirni naslov: JOSEPH / Koprodukcijska miniserija, 1995 / Režija: Roger Young / Igrajo: Ben Kingsley, Paul Mercurio

Letošnja Božična nostalgija bo postregla z božično glasbo, ki so jo napisali slovenski in tuji skladatelji. Osrednji del oddaje bo posvečen Glasbeni matici Ljubljana, ki leta 2022 praznuje 150 let delovanja. To je institucija, ki je zaslužna, da imamo Slovenci čudovite glasbene stvaritve, odlično glasbeno šolstvo, številne poustvarjalce, ki delujejo doma kot v tujini. Njeni glasbeniki sodelujejo v najprestižnejših projektih, tako samostojno kot s slovenskimi profesionalnimi orkestri. Predstavil se bo Mešani pevski zbor pod vodstvom nagrajenega dirigenta in profesorja Sebastjana Vrhovnika. Zbor bo zapel najlepše slovenske in tuje božične pesmi. Poleg Glasbene matice pa bomo občudovali tudi Orchestra matutina (Jutranji orkester), ki ga vodi njegov karizmatični dirigent in oboist Matej Šarc. Orkester sestavljajo najbolj eminentni slovenski glasbeniki, slišali pa bomo odlomek iz prve kantate Bachovega Božičnega oratorija. Kot poseben gost bo orkestra pa bo skupaj z glasbeniki nastopil tudi Komorni zbor Ave pod vodstvom Gregorja Klančiča. Tudi letošnja nostalgija bo postregla s številnimi glasbenimi gosti: violinistko Ano Dolžan in Rannveig Marta Šarc. Z orkestrom bosta poustvarili odlomek iz Bachovega koncerta za dve violini. Sopranistka Ernestina Jošt bo zapela dve uspavanki, poleg tega pa bosta Matej in Marta, oče in hči, predstavila Bachov koncert za violino in oboo. Izvršni producent je Juš Hrastnik, vodja produkcij Gal Nagode, tonski mojster Danilo Ženko, oddaja pa je tudi letos nastala pod režijsko roko Primoža Zevnika. Vabljeni k ogledu čudovitega glasbenega božičnega praznovanja.

Kar se je začelo kot preprost grob, je v 2000-letni zgodovini postalo svetovni sedež krščanstva in se razvilo v enega najbolj obiskanih muzejev na svetu z neprecenljivimi zbirkami slik, kipov, rokopisov in zemljevidov. S trirazsežnimi grafičnimi modeli v dokumentarni oddaji spoznamo zgodovino in razvoj arhitekturnih mojstrovin Vatikana, z animacijami pa tudi tiste vidike kulturnozgodovinskega in političnega ozadja, ki so bili ključni za njegov razvoj.

THE UNTOLD STORY OF THE VATICAN / Francija, Vatikan / 2020 / Režija: Marc Jampolsky

Od najlepših tradicionalnih božičnih napevov do prazničnih popevk.
V objemu Simfonikov RTV Slovenija bo na tradicionalnem božičnem koncertu prvič nastopila priljubljena Nuša Derenda z gosti. Program bo segal od najlepših tradicionalnih božičnih napevov ter prazničnih popevk do odlomkov iz priljubljenega dela Adiemus Karla Jenkinsa.
Dirigent: Patrik Greblo
Simfonični orkester RTV Slovenija
Solistka: Nuša Derenda, vokal
Gostje:
Aljaž Farasin, tenor
Jure Gradišnik, trobenta
Big band RTV Slovenija
Mladinski pevski zbor RTV Slovenija
Mešani mladinski zbor Šolskega centra Celje

Pastirji so osamljeni in imajo težko delo, a 80-letna Iranka Firouzeh ljubi nenehno spreminjajočo se naravo, težko življenje in svoje zveste krave. Pešači skozi raznoliko pokrajino, nabira les in še vedno spretno pleza na drevesa. Avtorji dokumentarne oddaje so to odločno žensko spremljali pri njenem delu in v različnih letnih časih. Pripovedovala jim je o svojem življenju, delu in o svoji usodi. V mladosti se je morala poročiti s starejšim moškim. Imela sta 11 otrok, a zdaj je nihče več ne obišče. Osupljivi portret kaže življenje ene poslednjih tradicionalnih pastiric, energično žensko, ki se je odločila za neodvisnost.

BELOVED / DELBAND / Iran / 2018 / Režija: Yaser Talebi

Božična zgodba. Na božični večer si želimo, da bi bilo vse popolno, a ni vedno tako. Zadeve večkrat krenejo v svojo smer. Prazniki so tudi nekakšna inventura našega dosedanjega življenja, ko se moramo za trenutek ustaviti, pogledati vase in se vprašati, ali je naše življenje senčno ali svetlo. Tokratni božič bo še prav poseben za prebivalce nekega pariškega stanovanjskega poslopja. Sosedje se med seboj slabo poznajo, komaj se pozdravljajo in izmenjujejo kratke puhlice, ko se srečujejo pri odhodih v službo ali odnašanju smeti. Božič je še posebej občutljiv čas za naše stanovalce; s svojim prazničnim in čarobnim vzdušjem razburja, navdušuje ali zgolj žalosti. Toda ko se na božični večer vsi znajdejo skupaj, se med njimi začnejo dogajati nevsakdanje reči – kakor da bi vse želje postale iskre, ki se razplamtijo v ogenj.

BOŽIČ S SOSEDI /NOËL À TOUS LES ÉTAGES / CHRISTMAS NEXT DOOR / FRA / 2021
Režija: Gilles Paquet-Brenner / Scenarij: Léa Coquin, Benjamin Dumont, Benjamin Euvrard, Ingrid Morley-Pegge, Gilles Paquet-Brenner, Charly de Witte / Igrajo: Leslie Medina, Fatima Adoum, Jarry, Max Boublil, Jina Djemba, Aïssam Medhem, Tchéky Karyo, Caroline Anglade, Lannick Gautry, Marie-Anne Chazel …

Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.

Info kanal je namenjen sledenju novic iz sveta politike, športa, kulture, turizma, medicine, znanosti in podobnih tematikah, ki pomembno vplivajo na razvoj in analizo javnega obveščanja. Zraven najbolj svežih novic si lahko ogledate tudi videoposnetke slovenskih in tujih krajev, ujetih v objektiv kamere, povsem spontano. Info kanal ne pozabi niti na najbolj svežo vremensko napoved in obvestila o stanju na slovenskih cestah.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov