Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 5. apr. 2020

TV Slovenija 1 • Ned, 5. apr.

07:00
Živ žav

Otroci v šoli vsak po svoje naslikajo vsak sebe. Vilko se začne norčevati iz Milanovega izdelka, nato pa se mu pridružijo tudi sošolci. Učiteljica jih pouči, da lahko vsak pove svoje mnenje, ne sme pa biti pri tem žaljiv.

Pika se suče kot vrtavka in Zofi bi jo rada oponašala. Ker se pri tem lahko poškoduje, ji skrbni bratec Lojzek nariše pravi vrtiljak. Kakor vedno, hoče zdaj prav takšnega zase imeti tudi Pika. Prijazni Lojzek ji ga seveda z veseljem nariše.

Ava, Riko in Teo odplujejo na odprto morje, pri tem pa na obali pozabijo malico. Lakota jih že močno grudi, ko se rešijo na otok, na katerem vendarle najdejo tudi nekaj hrane.

V parku Malčki odkrijejo letak za predstavo o Palčku. Švigec prijateljem predlaga, da pripravijo predstavo. Tokrat si Klobučnik zaželi, da bi igral glavno vlogo, Oli bo pripovedovalka, Pino in Pišček pa bosta Palčkova brata. Diva bo igrala velikanovo hčerko, Švigec pa bo velikan. Diva ni zadovoljna s svojo vlogo, a vseeno privoli in vaja se lahko začne. Palčku in bratoma uspe pobegniti pred velikanom. Predstava se konča in vsi se strinjajo, da je bilo zabavno.

Lili in Gal pomagata Stanku pospravljati skedenj barona Jelena. Skedenj je poln stare šare, a v njem najdejo tudi Letečo Lučko, baronov stari avto, ki ni najbolj varen za vožnjo.

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da je v njegovem novem mestu veliko trgovin.
Žan, Boris in Doris izbirajo darilo za očijev rojstni dan, a se ne morejo odločiti, česa si oči zares želi. Obiščejo trgovino s klobuki, trgovino z igračami in celo mamin frizerski salon, a se ne domislijo ničesar. Nato se vendarle odločijo, da mu bodo kupili torto – a kakšne oblike naj bo? Žan stisne Mislija in se domisli, da mu bodo kupili torto v obliki njegove najljubše stvari – tovornjaka za sladoled!

Bubi, Bibi in Boni se igrajo na obali in med letenjem oponašajo let drugih gozdnih živali. Radi bi leteli kot čebele, zato se jih odločijo poiskati in poizvedeti, zakaj letajo od cveta do cveta. V rožnem vrtu zagledajo čebelico. Približajo se ji in opazijo, da od cveta do cveta raznaša cvetni prah, ko nabira nektar. Bubi in Bibi sta tako neučakano radovedna, da z vprašanji kar prehitevata drug drugega. Čebelica ju skuša umiriti in jima pove, da bo nektar odnesla v čebelji panj, kjer ga bodo čebele delavke predelale v med. Sovice v domače gnezdo prinesejo satje, čebelje darilo za mami in očka. Hitijo jima pripovedovati o vsem, kar jih je naučila čebelica. In tudi o tem, da sogovorniku ne smemo nikoli segati v besedo.

Trobki se neprenehoma kolca, zato ji Skok priskoči na pomoč, da bi jo ozdravil. Najprej poskusita s preizkušenimi metodami: Trobka zadržuje sapo, pije vodo, a to kolcanje le še poslabša. Zdaj je kolcanje že tako silovito, da slonica poskakuje po džungli kot velikanska žoga. Njeno zadnje upanje je ježek Puh. Jo bo on ozdravil kolcanja?

Na obisk k Šapicam pride veliki Šimpaldo. Kužki bi mu radi pokazali svoje trike, Gitico pa skrbi, da njen ne bo nič posebnega. Naučiti se bo morala, da moraš za dober trik veliko vaditi in kdaj tudi pasti.

Petrček dobi pri risanju slabo oceno. Kalimero mu dovoli, da si sposodi DoVinčijevo čudežno pero, ki navadne čačke spremeni v mojstrovino. Petrček pa se malce preglasno pohvali z njim in bratranci Zajci pero zahtevajo zase.

Ljubki rožnati cvetovi, ki jih prinese potok, spomnijo Zajca Rjavca na veličastno cvetoče drevo iz mladosti. Z Zajčkom Rjavčkom in Poljsko miško se odpravijo na pot, da bi ga našli.

Vodirog ustvarja glasbo in zanjo potrebuje posnetek glasu drevesne žabe. Reaktivčke pošlje v deževni gozd. Zafrk se tam pripravlja na piknik. Toda kmalu začne deževati. Zafrk ne obupa in ves gozd prekrije z dežniki.

Zafrk obožuje puding. Ker ga poje preveč, ga boli trebuh. Zato robotkom ukaže, naj se znebijo sodov pudinga. Kripa takrat leti ravno nad Mrtvim morjem, v katerem tudi težke reči težko potonejo. Bo Reaktivčkom uspelo preprečiti, da bi ga Zafrk onesnažil?

S čim dihamo bitja na kopnem in zakaj ne moremo ostati pod vodo kot ribice? Zmedi se poda pod gladino poiskat zaklad, pri tem pa spozna, kaj so škrge.

Lili prijateljici Emi pripoveduje vse najlepše o svojem očku, marsikaj pa je tudi plod njene bujne domišljije. Zaradi tega zaide v hude škripce, iz katerih jo rešita brat Hugo in njen superočka.

Kmet si omisli robotskega ovčarja. Ko se izkaže, da je še strožji kot Bitzer, Jon sklene, da zanj na kmetiji ni prostora.

Ko Govoreči Tom in prijatelji ugotovijo, da so izgubili spomine, poskusijo ugotoviti, kdo se igra z njihovimi možgani.

Robbe se z družino odpravi na krajše počitnice v hiško sredi gozda. Ravno takrat se v bližnjem kraju zgodi rop in roparja, ki bežita pred policijo, se zatečeta k njim. Pod pretvezo, da se jima je pokvaril avto, prosita, da bi uporabila njihov stacionarni telefon. Ellis, ki se je prek računalnika povezala s Kozmom, sliši pogovor zlikovcev in posvari Robbeja.

Travnik, potok, grmovje, pajek na pajčevini, ptič v zraku, bela ovca na travniku. Sonce na nebu in oblak. Levstikov Videk v izvedbi gledališča FRU-FRU je predstava, namenjena najmlajšim, ne le po vsebini, ampak tudi po likovni podobi, polna mehkih form, toplih materialov in živih barv, ki se v počasnem ritmu prepletajo z glasovi petih besed in drobnih instrumentov. Je kakor sanjsko potovanje malega Vidka, ki prinese zanimiva srečanja z znanimi živalmi in – novo srajčico.

Komorni ansambel Slovenicum je pod umetniškim vodstvom dirigenta Uroša Lajovica v Šentjakobski cerkvi v Ljubljani izvedel tudi Suito št. 2 v h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Režija Tomaž Švigelj, urednica Danica Dolinar.

"Prostovoljno, popolnoma zavestno in z ničimer prisiljeno žrtvovanje sebe za korist vseh, je najvišji znak samoobvadovanja in svobode lastne volje." (Dostojevski)

Ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference, bo nagovoril vernike in vse prebivalce Slovenije. V svetopisemskih besedah in duhovnem izročilu Cerkve bo iskal odgovore na moralna in religiozna vprašanja, ki si jih postavljamo v času pandemije.

Prva slovenska redovna ustanova pri nas so bile Šolske sestre svetega Frančiška Kristusa Kralja. Ustanovila jih je pred 150. leti Mati Margareta Puhar v Mariboru, zato so poznane kot Slomškove sestre. Ravno v teh dneh so se z misijonom na Kapeli spomnile 200. letnice njenega rojstva. Danes delujejo po mnogih deželah sveta. Tudi pri nas jih ne poznamo samo po Aleksandrikah iz Egipta ali po izvrstnih kuharicah, sestrah Vandelini in Nikolini. Zveste ostajajo osnovnemu poslanstvu, vzgoji in izobraževanju ter bližini ubogim. Zaradi spremenjenih razmer po drugi svetovni vojni so vključene po župnijah v pastoralne dejavnosti po župnijah

Izobraževalno-svetovalna oddaja Ljudje in zemlja spada med najstarejše na TV Slovenija, namenjena je vsem, ki jih zanimajo kmetijske vsebine. Ob aktualni sezonski tematiki s kmetijskega področja poskušamo pripraviti čim več uporabnih strokovnih nasvetov, seznanjamo z ukrepi kmetijske politike in novostmi na področju zakonodaje. Pri pripravi prispevkov nam pomagajo številni strokovnjaki MKGP, KGZS, fakultet, šol in inštitutov, ki delujejo na kmetijskem, živilskopredelovalnem, okoljevarstvenem in gozdarskem področju. Oddaja, v kateri predstavljamo številne kmetije, je izobraževalno-svetovalna, namenjena vsem, ki jih zanimajo kmetijske teme.
Oddaja je izjemno cenjena tako v strokovni kot laični javnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da je v časovnem pasu, ko je premierno predvajana, najbolj gledana redna oddaja na vseh slovenskih televizijah. Ogledate si jo lahko vsako nedeljo ob 12. uri na prvem programu TV Slovenija in v torek ob 20. uri na TV Maribor.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Oddaja je namenjena ljubiteljem slovenske narodnozabavne glasbe in nastaja v Gostilni Avsenik v Begunjah na Gorenjskem. Ob petkovih večerih polkam in valčkom namenjamo osrednjo pozornost in gostimo najbolj popularne ansamble, skupine in posameznike.

Na lepše - osrednja turistična oddaja, ki nas spomni na to, kako velika je Slovenija in koliko razlogov za odhod na lepše imamo samo par korakov stran od domačega praga. Za vas tedensko iščemo aktualne novosti, skrite destinacije in neznane produkte. Popoln pregled vsega, kar želite vedeti o domačem turizmu. Za vse, ki turizem živite in delate. Ker iskreno verjamemo, da smo turizem ljudje.
Ekipa oddaje Na lepše je obiskala eno najlepših vasi Zgornje Vipavske doline – srednjeveške Goče, kjer skušajo s povezovanjem mladih vinarjev ter novimi vinskimi potmi vzpostaviti prezrti produkt vinskega turizma. Goče namreč predstavljajo izjemen turističen potencial, še posebej glede na njihovo vpetost med Vipavi in samo osem kilometrov oddaljen kraški Štanjel. Vas, ki predstavlja živi muzej kulture vinarstva na Vipavskem, ima največ kleti na število prebivalcev, pri čemer naj bi bile številne med seboj povezane celo z nekakšnimi podzemnimi hodniki. Na primeru Goč izpostavljamo tudi trsnico v Vrhpolju, največjo tovrstno zadrugo v Sloveniji, ki med drugim vzgaja trte za najboljše francoske in italijanske vinograde in pa produkt biti vinar za en dan, kjer se osebno spozna gospodarja kleti, njegovo filozofijo in način pridelovanja, kar v tujini ni samoumevna izkušnja.
Glede na aktualne razmere pa izpostavljamo še turistične vodnike. Slednjim v času kovid pandemije, ki hromi vse turistične tokove, grozi popoln izpad dohodka zaradi odpovedi rezervacij za celotno prihajajočo sezono. Turistični vodniki v turizmu predstavljajo še posebej ranljivo skupino, saj jih večina dela kot samostojni podjetniki. Med drugim je naša ekipa obiskala tudi interpretativne vodnike v Beli krajini.

Duhovita in nekonvencionalna kostumska romanca po romanu Jane Austen.

Lepa mlada vdova Susan Vernon se umakne na posestvo svojih sorodnikov zunaj Londona, da bi se izognila govoricam visoke družbe o svojem škandaloznem ljubezenskem življenju. A na podeželju se loti novega spletkarjenja. Najti želi novega moža in poskrbeti za prihodnost svoje očarljive, a uporniške hčerke Frederice. Njene namere pretresejo miren podeželski dvorec in pritegnejo pozornost mladega in čednega Reginalda DeCourcyja, bogatega, a bedastega sira Jamesa Martina in lepega, že poročenega lorda Manwaringa. Ni si težko predstavljati situacij, ki nenadoma zapletejo mirno podeželsko življenje angleških plemičev.

Izvirni naslov: LOVE & FRIENDSHIP / Koprodukcijski film, 2016 / Režija in scenarij: Whit Stillman / Igrajo: Kate Beckinsale, Chloë Sevigny, Xavier Samuel, Morfydd Clark, Emma Greenwell, Justin Edwards, Stephen Fry

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Tokratni Vikend paket bo praznoval kar nekaj veličastnih in okroglih obletnic ter gostil izjemne ljudi. Za začetek s Sašom Hribarjem in njegovimi sodelavci praznujemo 30 let legendarne oddaje Radia Ga Ga. Oddaja je dobila tudi dokumentarni filmski zapis, katerega si bomo na TVS ogledali v naslednjem tednu. Med prijatelje oddaje, tudi spletne, štejemo naše igrive komentatorje, ki nas bodo obiskali preko video in telefonskih klicev. Še posebej navdihujoči sta bili te dni Ana Maria Mitič in Tanja Kocman. V času, ko je še posebaj pomembno, da naša družba upošteva strokovnjake in znanstvenike, bomo govorili z urednico in voditeljico oddaje Ugriznimo znanost, Renato Dacinger. Kot novinarka je poleti prejela ugledno nagrado od Združenja britanskih znanstvenih novinarjev (ABSW), oddaja pa je s strani gledalcev in stroke cenjena stalnica našega televizijskega programa že 10 let. Raziskovalni novinar Jože je tudi ta teden na misiji odkrivanja trditev, različnih načinov korona preživljanja časa doma, podeljuje pa tudi nagrado.

Muk in Lucijan sta v Vietnamu. Prijateljica Lin He jima razkaže bambusov nasad. Popotnika spoznata različne vrste bambusa in prijateljičino teto, ki iz njega izdeluje zanimive predmete.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:55
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

DENAR
Elena in Lila si z denarjem, ki sta ga dobili od don Achilleja, kupita knjigo. Redno jo prebirata in sanjarita o tem, da bi tudi sami postali pisateljici. Toda njuni družini sta revni in z deklicama imata drugačne načrte. Elena nazadnje le prepriča starše, da jo vpišejo na nižjo gimnazijo, Lila pa se mora sprijazniti s tem, da je šolanja zanjo konec. Nekega dne Lila prepriča Eleno, da se namesto v šolo peš odpravita proti morju, vendar se njun izlet klavrno konča. V soseski pa veliko prahu dvigne umor veljaka.

Kako se je slovenski šolski sistem spopadel s šolo na daljavo? Kako se je s tem izzivom spopadla mariborska Druga gimnazija? Kakšne bodo dolgoročne posledice pandemije na šolski sistem? Kaj vse je potrebno, da iz solidne gimnazije nastane vrhunska, doma in v tujini cenjena izobraževalna ustanova. O vsem tem, se bo z magistrom Ivanom Lorenčičem, dolgoletnim ravnateljem mariborske Druge gimnazije, in nekdanjim direktorjem Zavoda za šolstvo Republike Slovenije, pogovarjala Ksenija Horvat.

V Poročilih ob 22.00 uri se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

22:20
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:25
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarni film je portret odločne pisateljice in režiserke Marceline Loridan-Ivens (1928–2018). Kot otrok je preživela taborišče Auschwitz-Birkenau. Zase je pravila, da je radikalna in nekonvencionalna, ko se je približala devetdesetemu letu pa, da ostaja nespremenjena, le da življenje poteka nekoliko počasneje. V filmu jo med drugim spoznamo ob druženju s prijatelji, ob debatah o zgodovinskih dogodkih, kot so alžirska vojna za neodvisnost, vietnamska vojna ali kulturna revolucija na Kitajskem, ki so zaznamovali avtoričino filmsko ustvarjanje, in skozi bogato arhivsko gradivo.

Z baritonistom Slavkom Savinškom, priznanim solistom SNG Opera in balet Ljubljana smo tonsko posneli in televizijsko upodobili tudi arijo Roberta »Kdo možet sravnitsa s Matiljdei maja« iz opere Jolanta P. I .Čajkovskega. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija dirigira David de Villiers, urednica je Danica Dolinar, režiser Arne Brejc.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Živimo čas množice informacij in dogodkov. Nekateri se izkažejo za muhe enodnevnice. Kaj pa v resnici zaznamuje teden ali kroji prihodnjega? V oddaji, ki se poglobi v bistvu stvari. Vsako nedeljo po televizijskem Dnevniku.
Politično s Tanjo Gobec.
Urednica oddaje Nataša Rijavec Bartha.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov