Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Ponedeljek, 26. apr. 2021

TV Slovenija 1 • Pon, 26. apr.

UTRIP je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988, kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še niso uspeli ugledati luči sveta. UTRIP, ki je zdaj že polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.

Redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu in kulturi, ustvarjajo pa jo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije. Zrcalo vedno zrcali podobo sveta: tragično, veselo, zabavno.

Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. V ponedeljkovi oddaji vas pozdravimo z aktualnimi novicami in se pogovorimo z Andrejem Šterom glede potovanj čez prvomajske počitnice, zakaj je pomemembno biti dobro informiran in kakšne omejitve nas čakajo v sosednjih državah. Obiskala nas bo Katarina Mala in predstavila novo pesem, nato pa sledi komentar na vse zmagovalce Oskarjev, ki so jih ponoči podelili čez lužo. Drugo uro oddaje posvečamo zdravju, tokrat o glavobolu in migreni, čas bo tudi za vaša vprašanja. V Knjižnem klubu gostimo blogerko Katjo Grudnik, ki bo zagotovo podala zanimive predloge za branje. Jutra z nami so zmeraj lepša!

09:05
Otroški počitniški program: Op!

Polurni družinski animirani film, ki je posnet po priljubljeni slikanici Julie Donaldson in Axela Schefflerja.
ZOG je zgodba o navdušenem mladem zmaju, ki se v prvih razredih zmajske šole uči leteti, rjoveti in bruhati ogenj. Rad bi naredil dober vtis na učiteljico in si prislužil zlato zvezdico. A vsakič se mu pripeti nesreča in na pomoč mu priskoči majhna deklica, ki oskrbi njegove poškodbe. V četrtem razredu mora zmaj ujeti princeso – mu deklica lahko pomaga pri najtežjem preizkusu?
To bo poslastica za celotno družino.

Z zahoda piha. Kraljična Gudrun čaka, da se njen oče, kralj Sigurd, vrne domov. Na obali ni nikogar. Oče je najbrž pristal drugje. Ko se Gudrun vrača domov, opazi volka. Oba z deklico sta prestrašena.

V tej epizodi bomo izvedeli, katere vrste dinozavrov so imele najboljše obrambne sposobnosti. Eni so bili do zob oboroženi: z debelim oklepom, poroženelimi ploščami, rogovi... Drugi so bili mojstri prikrivanja. Tretji pa so brezobzirno uničevali vse okoli sebe.

Otroški film o neizkušenem učitelju Keesu in njegovih malih pajdaših iz 6.b.

Kees je nadomestni učitelj, ki je prvič v razredu. Vsak dan zanj prinaša nove izzive, saj nima nobenih izkušenj z brzdanjem skupine živahnih otrok. Je pa domiseln in zabaven, zato ga imajo učenci kljub njegovemu pomanjkanju izkušenj nadvse radi. Ravnateljica, ki je obsedena z redom in disciplino, po drugi strani ni ravno zadovoljna z njegovim načinom poučevanja. Otroci 6.b mu vedno znova pomagajo, da se izogne težavam.

Izvirni naslov: MEES KEES LANGS DE LIJN / Nizozemski film, 2016 / Režija: Aniëlle Webster / Scenarij: Tijs van Marle / Igrajo: Leendert de Ridder, Jelle Stout, Ole Kroes

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

Občudujemo njeno igralsko izrazno moč, prezenco, neverjetno natančnost. Neko milost, prošnjo, in če je treba – tudi grožnjo nosi barva njenega glasu. Je prejemnica številnih nagrad; kar osem Borštnikovih je prejela, pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo in Severjevo, dve vesni, bila je žlahtna komedijantka, a to ni vse. Predvsem je prejemnica veličastnih aplavzov. Mehka in surovo stroga. Pri njenih vlogah začutiš čudovit prehod iz kulture v umetnost.
Gledališka in filmska igralka. Redna profesorica in predstojnica katedre za dramsko igro in umetniško besedo. Nedavno pa nas je spet vznemirila, navdušila z izjemno vlogo Daše v igri Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:20
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:30
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

8. del: Zahvalni dan
V Cicelyju se vsi pripravljajo na praznovanje zahvalnega dne in tradicionalnega sprevoda ob indijanskem dnevu mrtvih. Čeprav se Joel praznika sprva veseli, ga običaji presenetijo, povrh vsega pa izve neprijetno novico in kmalu je spet godrnjav. Chris ima domotožje, čeprav ne po domu, Maggie in Michael pa se zbližata.


NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1993
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Rob Morrow, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Za dosego zastavljenih dolgoročnih ciljev na področju obnovljivih virov energije bo Slovenija morala zelo omejiti rabo fosilnih goriv in vlagati v obnovljive vire energije. To predstavlja velik izziv pri proizvodnji in distribuciji električne energije, v načinih ogrevanja in v prometu. O strategijah, ki se že izvajajo in ki so usklajene z Evropsko Unijo, bosta spregovorila Blaž Košorok, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo Republike Slovenije in Boštjan Mljač, namestnik direktorja pri Goriški Lokalni Energetski Agenciji.

Oddaja »Rojaki« je most med domovino in Slovenci, ki živijo zunaj njenih meja. Pesem, literatura, folklora in številne druge oblike izražanja ohranjajo živo slovensko besedo in tradicijo. Slovenstvo živi naprej tudi po zaslugi novih gospodarskih povezovanj, raziskovalnih in turističnih pobud ter izjemnih posameznikov, ki bogatijo naš skupen prostor. Vse to so Rojaki, spoznajte jih skupaj z nami.

Z znatnim povišanjem sredstev za avstrijske narodne skupnosti se bo tudi za slovenski tednik Novice začelo obdobje brez večjih eksistenčnih skrbi. Še maja naj bi Urad zveznega kanclerja prenakazal časopisu slovenske narodne skupnosti predvidoma okrog 260.000 evrov letne podpore.

Etika ali verouk? Od naslednjega šolskega leta bo za vse učence in učenke 9. šolske stopnje, ki se odjavijo od verouka, pouk etike obvezen učni predmet.

Graška literarna revija Manuskripte velja za eno najpomembnejših v Avstriji, njen izdajatelj Andreas Unterweger pa je odraščal dvojezično.

Odbojkarji SK Zadruga Aich/Dob so izgubili tudi tretjo finalno tekmo proti štajerskemu moštvu UVC Graz z 1 : 3 v nizih in v seriji zaostajajo z 0 : 3. Trenutnemu avstrijskemu prvaku z morebitnim novim porazom grozi izguba najvišje odbojkarske lovorike v Avstriji.

http://slovenci.orf.at

15:55
Otroški program: Op!

Med šolskim odmorom hočeta Milan in Julči pokukati k ježku Pikcu, ki prebiva v grmu na šolskem dvorišču, a Pikec se sploh ne zgane. Poginil je. Otroci ga žalostni pokopljejo, potem pa narišejo risbice, ki jih spominjajo nanj. Če ga lahko vedno prikličejo z risbico, potem ni čisto odšel.

Betka, Niko in Nupi ves dan vadijo za pevsko tekmovanje. Betka poje zelo tiho, zato ji Niko in Nupi namigneta, da tako gotovo ne bo zmagala.

Gospa Vitorog barva hišico na drevesu. Pošasti posvari, da se v njej ne smejo igrati, dokler se barva ne posuši, a nagajiva Mipa ima drugačne zamisli.

Muk in Lucijan v avtobusu potujeta po avstralski divjini. Vozilo se pokvari in voznik nujno potrebuje vodo za hladilnik. Bi jo potniki lahko načrpali z mlinom na veter? Če vsi poprimejo za delo, bo že šlo.

Poznate osnovne krtovske igre: prva je »slalom med krtinami«, druga se imenuje »zakoplji svoj zaklad«, tretja, najbolj priljubljena, pa je »dričanje po gomili«. Vse te igre dobro obvlada Vane, ki je zagotovo že pravi krt in obožuje svoj vrt. Tudi Lovro bi rad počel stvari tako kot Vane, vendar se v krtovskih veščinah šele preizkuša.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Od svetovne krize leta 2008 do današnje pandemije smo predstavili 400 uspešnih zgodb naših podjetnikov, zdaj pa gremo s pravo idejo Podjetno naprej.
Kako iz hobija ustvariti donosen posel? S trdim delom, vztrajnostjo in veliko poguma, pravita Luka Železnik in Dejan Kobal. Začela sta kot študenta v domači garaži s 1500 evri v žepu in uspelo jima je - v samo petih letih sta postavila eno vodilnih podjetij na področju spletne prodaje športne opreme z lastno blagovno znamko Kingsbox. Sprva sta imela le nekaj uteži, danes imata 6000 različnih izdelkov, ki jih po njunih zamislih izdelujejo večinoma evropski proizvajalci. Pandemija covida-19 pa ju je izstrelila med zvezde - profesionalne telovadnice so se zaprle in ljudje so začeli vaditi doma. Tako za letos načrtujeta 7,3 milijona evrov prihodkov.

Po Nejkovem predlogu se prijatelji odločijo, da bodo noč preživeli na prostem. A spanje na prostem je res neudobno. Nejko pomaga drugim, da zaspijo, sam pa ne more. Na koncu si prinese nekaj stvari iz brloga, da lahko končno utone v spanec.

Simon v škatli s čokolinom najde igračko: majcenega dinozavra čokozavra. Ker enega že ima, pohiti k prijatelju Ferdinandu, da bi ga zamenjal. Ferdinand je navdušen, ker v svoji zbirki še nima čokozavra. Tudi prijatelj Matevž bi rad Simonovega čokozavra. Simon je razdvojen, saj se ne more odločiti, kateri izmed njiju je njegov najboljši prijatelj, da bi mu dal čokozavra. Iz zagate ga reši mamica, saj ga potolaži, da ima lahko tudi dva najboljša prijatelja. Pomaga mu izdelati dva simonozavra, za vsakega prijatelja svojega.

Mali Timotej in njegova prijateljica kresnica občudujeta utrinke. Sprašujeta se, ali morda kresnice ustvarjajo dež svetlobe. To si bosta morala ogledati od bliže. Toda ko mali Timotej ujame utrinek, se ta spremeni v prah.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Obtoženi gimnazijci. Spomin na upor. Pravica do odklopa. Otroci v stiski. Diplomacija v narodni noši.

Dokumentarni film Vojsko, moja rodna vas je nastal v okviru Šinkovčevih dni poezije in govori o Vojskem in Vojskarjih skozi čas.

Film je vsebinsko uokvirjen z nekaterimi najbolj znanimi Šinkovčevimi pesmimi. Festival poezije želi postati tradicionalno pesniško srečanje z mednarodno udeležbo. Namen filma je obuditi spomin na tega vojskarskega in primorskega pesnika, obenem pa prikazuje nekdanje težko življenje na Vojskarski planoti, boj njenih prebivalcev za preživetje, žrtve med drugo svetovno vojno, ko je bila planota v središču narodnoosvobodilnega boja, in razvoj vasi do današnjih dni. Film odlikujejo številne doslej še neobjavljene fotografije iz življenja na Vojskem pred vojno, pa tudi fotografije Idrije iz obdobja okupacije med drugo svetovno vojno.

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Nocoj v Kulturi si boste lahko med drugim ogledali tudi razstavo v murskosoboški galeriji, gre za razstavo treh nemških umetnikov: Barbare in Michaela Schölß ter Hansa Dollingerja, obiskali smo tudi razstavo Joni Zakonjšek v galeriji Generalli v Ljubljani in šeste Dneve slovenskega filma v Beogradu.

22:40
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:45
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

93. podelitev oskarjev v režiji Stevena Soderbergha bo letos potekala v živo, a vseeno v znamenju pandemije covida-19. O zmagovalcih, predvsem pa o tem, kako sta gibanji Jaz tudi in Življenja temnopoltih štejejo spremenili družbeno ozračje in senzibilizirali Ameriško filmsko akademijo glede rasne in spolne raznolikosti, se bosta dan po podelitvi oskarjev pogovarjala Marcel Štefančič, jr. in novinarka Mateja Valentinčič.

Tokratni posnetek koncerta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija uvaja Koncert za violino in orkester št. 1 v a-molu, op. 99, Dmitrija Šostakoviča. Šoštakovič, eden najpomembnejših skladateljev 20. stoletja, je koncert napisal med letoma 1947 in 1948 ter ga posvetil violinistu Davidu Ojstrahu. Solistka bo violinistka Ye-Eun-Choi. V nadaljevanju boste spremljali Šostakovičevo Simfonijo št. 5. v d-molu, ki je bila krstno izvedena leta 1937 v Leningradu in je požela več kot pol ure trajajoče stoječe ovacije občinstva. Taktirka bo v rokah gostujočega dirigenta Marka Letonje.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov