Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 14. jul. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 14. jul.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Dobro jutro bo z vami tudi v poletnih mesecih! Pripravili smo izbor najbolj zanimivih in odmevnih tem, ki smo jih predstavili gledalcem v letošnji sezoni. Tudi poleti nas lahko spremljate vsak delovnik med 7.00 in 9.00!
Oddaja Dobro jutro je oddaja gledalcev. S svojimi svetovalnimi, izobraževalnimi, razvedrilnimi in informativnimi vsebinami sledimo željam gledalcev vseh starostnih skupin. Raziskujemo teme, ki se dotikajo vsakdanjega življenja ljudi, in ponujamo najrazličnejše vsebine: od zdravstvenih, pravnih in kuharskih nasvetov, svetovanj o medosebnih odnosih, receptov iz domače lekarne do vrtičkarskih in prehranskih nasvetov.

Slastni prigrizki so preproste in prikupne sličice, ki jih iz različnih živil, zlasti iz sadja in zelenjave, lahko na krožniku sestavi vsak otrok. Zabavno jih je izdelovati, še bolj zabavno pa pohrustati. Dober tek!

PMami pujsa in oči pujs peljeta Pepo in Jureta na igrišče. Spusti se megla in kmalu ne vidijo ničesar več. Odločijo se, da se bodo vrnili domov. V katero smer morajo?

Na planet Žvenk pade seme posebne vrste drevesa. Babi pomaga Mini, da ga posadita in seme hitro zraste v čudovito kristalno drevo.

TISTA O KRUHU

Cmok se je odločil, da bo spekel kruh. Otroka nad idejo nista navdušena. Ko pa Taj in Ana slišita pravljico o Drobtinici, navdušeno sodelujeta pri pripravi testa
in potrpežljivo čakata, da kruh vzhaja. Na Cmokovo vprašanje, kaj bi jima namazal na kruh, sta odločena, da na tako dober kruh ne potrebujta prav nič.

Dana sreča družino triceratopsov. Zanima jo, kako so se mladiči izmikali plenilcem. Včasih so se skrili med mamine tace, kadar je bil napadalec prevelik, pa so se razkropili in prepustili spopad z njim mami. Tokrat se eden izmed mladičkov izgubi. Dana ga skuša odpeljati k mamici, vendar mu na koncu najde nove starše – dva mamuta.

Buck uživa v svojem prvem obisku supermarketa, ki Katrien drago stane. Hanne po naključju odkrije Dylanov grafit in takoj prepozna bratov slog. Da bi Dylana razkrinkala, ga izzove, naj nariše še njo.

Jože Robežnik potuje po Sloveniji in raziskuje dobre prakse na področju trajnostne mobilnosti. Na svoji poti srečuje strokovnjake in vsakodnevne uporabnike, ki mu predstavijo, kako se v praksi spopadajo z mobilnostjo. Promet velja za enega glavnih virov onesnaževanja zraka in negativnih podnebnih sprememb, zato se vedno več pozornosti posveča trajnostni rešitvi, s katero bi mobilnost omogočali ob nižjih stroških, manjših stranskih učinkih in porabi naravnih virov. Sprememba naših potovalnih navad je zato velikega pomena in temelji na izrabi potenciala hoje, kolesarjenja, prenovi javnega potniškega prevoza in optimizaciji oziroma umiritvi cestnega motornega prometa. Vodnik po trajnostni mobilnosti s sklopom štirih tematskih oddaj je nastal v sodelovanju z Ministrstvom za infrastrukturo Republike Slovenije, Zavodom Vozim in produkcijo Invida.

Savinjska dolina se deli na Zgornjo in Spodnjo. Zgornja Savinjska dolina pravzaprav ni le ena sama, ampak skupek več dolin, ki se zajedajo globoko v Savinjske Alpe. Mnoge tamkajšnje domačije, nekatere od njih se že dlje časa ukvarjajo tudi s turistično dejavnostjo, so prava visokogorska kraljestva, krepko nad tisoč metri nadmorske višine. Visokogorski travniki, pašniki in gozdovi nudijo bogastvo zdravilnih zelišč in gozdnih sadežev, ki jih domačini ponujajo turistom v obliki čajev, sokov ali namočene v žganju. Ena najbolj znanih jedi Zgornje Savinjske doline je gotovo geografsko zaščiten zgornjesavinjski želodec, sušena mesnina iz najbolj kakovostnega svinjskega mesa in slanine.

Danes je na jedilniku savinjski želodec kot predjed, glavna jed pa bo gobov golaž s testeninami, širokimi rezanci in solata. Za sladico bodo ajdovi štruklji s prelivom iz suhih sliv. Vnukinja na tržnici spozna branjevko, pri kateri nabavlja sestavine, potrebne za kuharijo pri atu in babici.

Polona dela doma. Otroci pripravljajo tekmovanje, kdo bo največ zaslužil. Leon prodaja stare igrače, Zarja babičine izdelke, Dana pa je vedeževalka. Soseda Rogljeva z nenaklonjenostjo spremlja otroške aktivnosti. Gorazd noče sodelovati, zaljubljen je in povabi punco k sebi. Obisk se sfiži zaradi Danine izmišljotine.

Ali so v Sloveniji otrokove pravice v središču slovenske politike, kot je pred volitvami pozivala Zveza prijateljev mladine? Kdaj bomo vzpostavili samostojno ustanovo za varstvo otrokovih pravic? Kaj ugotavlja varuh človekovih pravic? Kako naj se lotimo reševanja duševnih stisk otrok? Kakšne spremembe prinaša nova Hiša za otroke, žrtve kaznivih dejanj? Kako otrokove pravice ščitijo slovenska sodišča? O tem v tokratni oddaji Arena, ki jo vodi Vida Petrovčič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

41-letna Šizuru, ki je zaposlena v bolnišnici, živi z mamo in babico, ki je bolna. Skrb zanjo ji vzame veliko časa in njeno življenje je precej monotono. Nekega dne gre v knjigarno, in tam ji spomin uide v preteklost. Spomni se priljubljene knjige iz otroštva, a ne naslova. Doma se o tem pogovarjajo in babica se spomni naslova. Šizuru si želi knjigo ponovno prebrati in po spletni strani si kupi rabljeno. Ko dobi knjigo, iz nje pade star list papirja, ki ga ne zavrže, ampak si začne dopisovati s prejšnjim lastnikom. Knjiga, ki je bila v mladosti obema zelo ljuba, ju poveže.

A Pierrot Praying for the Moon / Japonska / 2013
Scenarij: Eriko Kitagawa
Režija: Shoji Horiba
V glavnih vlogah: Takako Tokiwa, Takayuki Takuma, Yumiko Takahashi, Toshie Negishi, Kaoru Yachigusa

Oddaja Slovenski utrinki, ki je na madžarski televiziji na sporedu od leta 1992 vsakih štirinajst dni, je informativnega značaja. Pripravlja se o Slovencih na Madžarskem in je namenjena predvsem na Madžarskem živeči slovenski skupnosti. V magazinih je največji poudarek na narodnostni kulturi, ohranjanju porabske tradicije, porabskem šolstvu in narodnostni politiki. Vključeno je tudi čezmejno sodelovanje med Prekmurjem in Porabjem, občasno pa so objavljene tudi reportaže iz Slovenije. Vabljeni k ogledu.

V oddaji Moj gost/Moja gostja.../Vendégem predstavljamo predvsem osebnosti, ki izvirajo iz Prekmurja in so drugod dosegle vidne rezultate. V njih pa gostimo občasno tudi osebe, ki so se priselile v naše kraje in se vključile v tukajšnje okolje.
A Vendégem című adás olyan személyiségek teljes körű bemutatását tűzte ki célul, akik a Muravidékről származnak és szűkebb vagy tágabb környezetükben, Magyarországon vagy másutt értek el látványos eredményeket. Emellett olyan személyiségeket is bemutatunk, akik a Muravidék kétnyelvű területén letelepedve mutattak fel sikereket.

Resni in učeni Rafael, nagajiva in domiselna Mona in najmlajši Nabi nam v prikupni seriji risanih filmov Minuta v muzeju brez dlake na jeziku predstavljajo velika umetniška dela. Slike, kipi, starodavne vaze in druge umetnine jih navdihujejo, da zastavljajo vprašanja, se veselo, včasih kar norčavo zabavajo in vabijo tudi druge otroke, da se naučijo umetnost gledati in ceniti s svojimi, iskrenimi otroškimi očmi.

Eden najmočnejših medijev ljubezni sta gotovo poezija in glasba - glasba čustva prebuja, poezija jih razkriva. In pred nami je Valentinovo - praznik zaljubljencev. Z nami bosta prepoznavna mlada Mariborčana katerih gonilna sila ustvarjalnosti je gotovo ljubezen - ZALA KRALJ in GAŠPER ŠANTL bosta premierno predstavila novo skladbo z naslovom LOVE LETTER, ki izide prav na Valentinovo. Spoznali bomo 14-letno avtorico, ki prisega na inde melanholijo, LUCIJO NEMEC KRIŽMANČIČ. Tudi na terenu so mladi razmišljali o ljubezni, v Prekmurju pa smo obiskali pesnika in pisatelja Ferija Lainščka, ki je pred kratkim izdal zbirko ljubezenskih pesmi za mlade z naslovom MED NAMA JE ANGEL.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Naša ustna votlina je prostor presežkov. V njej je najmočnejša mišica našega telesa, čeljustna mišica, najbolj gibljiva prečno progasta mišica, jezik, in najtrša snov, ki jo lahko zgradi človeško telo, sklenina. To pa lahko kljub vsemu uničijo bakterije, ki živijo v naših ustih. Mikrobiom naših ust sestavlja okoli 700 različnih vrst bakterij. Nekaj jih lahko povzroča različne bolezni ustne votline: gingivitis ali vnetje dlesni, parodontalno bolezen ali vnetje obzobnih tkiv in karies, zobno gnilobo, ki je ena pogostejših bolezni in je celo nalezljiva. Kako bolezni ustne votline vplivajo na zdravje drugih organov v našem telesu?

Zafrk praznuje rojstni dan. Za darilo si zaželi prav posebno torto, grad z zelenim oblivom. Ker ga robotki razočarajo, jim zabiča, da hoče točno tako, kakršna je na risbi. Robotki tako zgradbo odkrijejo v Moskvi in jo polijejo z zelenim prelivom.

Idrijsko obsega hribovit predel med Rovtami, Idrijo in Cerkljami. Nekdaj je bilo to območje gospodarsko razpeto med Trstom in Dunajem, zato se je tod močno razvilo furmanstvo, a tudi tihotapstvo in razbojništvo. Za te kraje je bilo značilno trdo življenje, narava ljudem ni prizanašala, veliko je bilo hribovskih kmetij. Ljudje so morali dobro in kalorično jesti, na primer idrijske žlikrofe - majhne žepke iz testa, polnjene z maščobo, krompirjem, čebulo, zaseko ali prekajeno slanino z dodatkom začimb in dišavnic. Žlikrofe lahko zabelimo, uživamo jih tudi z omako »bakalco« iz koštrunovega ali zajčjega mesa. Še ena značilna jed je smukavc – enolončnica, ki so jo včasih pripravljali vse od pomladi, ko so pognali prvi zelnati listi, do jeseni in zgodnje zime, ko so ga kuhali iz ohrovtovih listov. Danes ga lahko pripravimo tudi iz listov kolerabe in brokolija.
Ker babice še ni, vnukinja dobi vse potrebno za kuhanje pri svoji branjevki na trgu, skupaj z nasveti, kako jedi pripraviti. Ker vnukinjina prijateljica ne zdrži več, da ata zavajata glede kuharskih sposobnosti njenega očeta, mu priznata resnico - a ata ne verjame…

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Na ljubljanskem gradu se danes s filmom Inventura režiserja Darka Sinka začenja festival Kino pod zvezdami. Bili smo na razstavi Simona Changa v Muzeju norosti, kjer razstavlja fotografije iz psihiatrične bolnišnice Hawler in na razstavi srednjeveškega umetnika Hieronymusa Boscha v Budimpešti. Predstavljamo pa tudi suito Pogum pogumnih Zlatka Kaučiča in Comba B, ki je izšla pri društvu Zvočni izviri.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

V zadnji Tarči pred počitnicami o protestih. Konec lanskega septembra je kopica vladnih odlokov ob epidemiji na ulice pognala množico ljudi, izbruhnilo je tudi nasilje. Nova notranja ministrica se je ob imenovanju celo opravičila in se javno zavezala, da vodnega topa ne bodo več uporabljali za strašenje ljudi.

Álex in Lucía s španskega ministrstva za kulturo se spustita v tekmo s časom. Dokazati morata, da so dragocenosti, ki jih je v razbitini ladje na dnu Atlantskega oceana našel ameriški lovec na zaklade, španska last. V sedmih dneh morata najti dokaz, da je potopljena ladja španska fregata Fortuna. Skrivnostna neznanka, ki se predstavi kot Z, posvari Álexa, naj odneha, da ne bo postavil na kocko diplomatske kariere. Mladenič kljub temu prepriča ministra za kulturo, da se z ameriškim piratom ne bodo pogajali, pač pa ga bodo tožili.

LA FORTUNA / Španija, ZDA / 2021
Scenarij: Alejandro Amenábar, Alejandro Hernández
Režija: Alejandro Amenábar
V glavnih vlogah: Stanley Tucci, Álvaro Mel, Ana Polvorosa, T'nia Miller, Clarke Peters, Karra Elejalde, Manolo Solo, Pedro Casablanc, Blanca Portillo, Pilar Berges, Lelé Guillén

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:35
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

V enem tednu se ponesrečijo tri letala, kar spet sproži vojno med Fokkerjem in Plesmanom. Fokker hoče prisiliti Plesmana k nakupu njegovih letal in zato spregovori za časopis. Plesmanova osebna tragedija le še prilije olja na ogenj njune sovražnosti.

VLIEGENDE HOLLANDERS / Turbulent Skies. Two Pioneers, One Dream / Nizozemska / 2020
scenarij: Thomas van der Ree, Winchester McFly
režija: Joram Lürsen
v glavnih vlogah: Daan Schuurmans, Steef de Bot, Bram Suijker, Fedja van Huêt, Sanne Samina Hanssen, Anniek Pheifer

Naša ustna votlina je prostor presežkov. V njej je najmočnejša mišica našega telesa, čeljustna mišica, najbolj gibljiva prečno progasta mišica, jezik, in najtrša snov, ki jo lahko zgradi človeško telo, sklenina. To pa lahko kljub vsemu uničijo bakterije, ki živijo v naših ustih. Mikrobiom naših ust sestavlja okoli 700 različnih vrst bakterij. Nekaj jih lahko povzroča različne bolezni ustne votline: gingivitis ali vnetje dlesni, parodontalno bolezen ali vnetje obzobnih tkiv in karies, zobno gnilobo, ki je ena pogostejših bolezni in je celo nalezljiva. Kako bolezni ustne votline vplivajo na zdravje drugih organov v našem telesu?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Na ljubljanskem gradu se danes s filmom Inventura režiserja Darka Sinka začenja festival Kino pod zvezdami. Bili smo na razstavi Simona Changa v Muzeju norosti, kjer razstavlja fotografije iz psihiatrične bolnišnice Hawler in na razstavi srednjeveškega umetnika Hieronymusa Boscha v Budimpešti. Predstavljamo pa tudi suito Pogum pogumnih Zlatka Kaučiča in Comba B, ki je izšla pri društvu Zvočni izviri.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov