Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 12. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Pet, 12. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

*****

Pepa in njena družina se z avtom odpeljejo na igrišče. Gospod Bik pa je razkopal cesto.

Mina in Tim najdeta nenavadno srebrno žogo. Kadar se ta od česa odbije, zažari in zazveni. Priskaklja na mamin vrt in vsi so osupli, ko odkrijejo, da je živo bitje. Babi je prepričana, da so nekje blizu tudi njeni prijatelji.

Tokrat si bomo ogledali, kako se mladički učijo plavati. Na Novi Zelandiji se mali morski medvedi kopajo v varnih rečnih tolmunih, na Antarktiki se adelijski pingvini učijo potapljati, na Arktiki pa severni medvedi veliko časa prebijejo tako na ledu kot tudi v mrzlih vodah.

Pikec in Vranka odkrijeta, da sta Rozi in Dolgoprsti že dolgo zaljubljena, a si tega ne priznata. Otroka napišeta ljubezenski pismi, toda že takoj nastopijo težave, saj enega po nesreči prebere ladijski kuhar Kost. On seveda ni Rozijina velika ljubezen. Treba bo poskusiti drugače.

Nezemljan s svojo močjo razbije okna v hiši. Ker se sproži varnostni alarm, hišo obišče policija. Slon, ki se je pojavil na kmetiji, ima na vratu sledilno napravo. Ta je povezana s tablico, ki hrani podatke o njegovih vitalnih funkcijah. To tablico pa ima znanstvenica, ki je v Afriki pazila na slona do njegovega izginotja.

Človeško telo vsebuje poleg svojih lastnih celic še več kot 100 trilijonov mikroorganizmov. Večina teh je v našem črevesju. Raziskave kažejo, da so z mikrobioto našega črevesja povezane številne bolezni. Raziskujejo tudi njen pomen pri covidu 19. V klinični študiji naj bi se izkazalo, da črevesna mikroflora pri akutnih bolnikih s covidom ni bila normalna.
Kako bi lahko odkrili, h katerim boleznim smo morda bolj nagnjeni, in jih še pravočasno preprečili? Ena od možnosti je presejalni test črevesnega mikrobioma.

Američani imajo zelo radi tako imenovano kulturo hitrega prehranjevanja – fast food. Najbolj znani so pri njih hamburgerji, hot dogi, pice, pohani piščanci. V tokratni oddaji bomo pripravili Mac & cheese, to so testenine - polžki, drobni s sirom, za sladico pa bo jabolčno pito.
Vnukinja se poda na tržnico, kjer sreča inšpektorja za trans maščobe, ki ji na vsak način hoče predstaviti škodljivost trans maščobnih kislin. V jedilnem kotu pa ju že nestrpno pričakuje babica.

Polona je pregorela zaradi preveč obveznosti. Gre tečt ponoči, ker sploh nima več časa zase. Njen poslovni partner je bankrotiral in ji je propadel velik posel. Zaradi tega je potrta. Omisli si masažo za sprostitev, vendar je Blaž ljubosumen na mladega maserja in ji predlaga, naj raje poskrbi za osebno rast z inštruktorico Manco. Manca pride na obisk s hčerko Kristino, v katero je zaljubljen Leon.

Dokumentarni film FERI o Feriju Lainščku, enem najplodovitejših in priznanih slovenskih književnikov.

V ospredje postavlja bistvo njegove ustvarjalnosti, ki jo zaznamujejo predanost ljubezni, panonska pokrajina z reko Muro, prijateljstvo z Romi, prepletanje magičnega in realnega sveta ter vztrajno iskanje odgovorov na temeljna bivanjska vprašanja.
V filmu so posamezni izseki iz njegovega življenja povezani z ustvarjanjem pesmi o demonih. Kot se sprašuje Feri: Kam šli so demoni, in kdo se tam vroče golote dotika. Zato so prikazani tako pohodi v fantazijski svet, v katerem vladajo magična bitja noči in usodna ruleta, kot osamljenost ustvarjalca, ki jo prekinjajo srečanja s prijatelji, postavljanje kipa sove na domačem vrtu, obisk romskega naselja, pripovedovanje zgodb, ribarjenje ob Muri, sprehodi po ravnici, obujanje spominov na otroštvo in koncert s pevko Ditko, s katero Feri v zadnjem obdobju intenzivno sodeluje. Ditka nazadnje zapoje uglasbeno pesem Demoni. Toda ali so bili s tem demoni, s katerimi se je spopadal pesnik, za vedno premagani, ali pa se bo kolo rulete znova zavrtelo, ko bo ustvarjal novo delo.
Dokumentarni film Feri je plod avtorskega sodelovanja med scenaristko Cvetko Bevc, režiserjem Primožem Meškom in direktorjem fotografije Andrejem Lupincem.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija v dveh delih je zapeljiv portret Maroka iz zraka. Razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

Sredozemska država, ki hkrati odpira vrata v osrčje Afrike – tako opiše Maroko oddaja, ki ponuja pogled iz ptičje perspektive na razgibano pokrajino: gorovje Atlas, rodovitne ravnice, puščave in divjo atlantsko obalo. V prestolnici Rabat bomo v labirintu ozkih uličic spoznali tradicionalno obrt barvanja usnja, v Casablanci, največjem mestu Magreba, pa sodobni obraz Maroka. 3000 kilometrov morske obale omogoča preživetje ne le ribičem, temveč tudi nabiralcem alg in celo peska, ki ga potrebuje hitro razvijajoča se gradbena industrija.

MOROCCO FROM ABOVE / LE MAROC VU DU CIEL / Francija / 2017 / režija: Yann Arthus-Bertrand

Nadležno zvonjenje ali šumenje v ušesu, ki nikoli ne odneha, strokovno imenujemo tinitus. Ta ne vpliva le na slab spanec, temveč vodi v vsesplošno utrujenost in slabo zbranost. Pojavijo se lahko nespečnost, tesnoba ali depresija, motnje pozornosti in s tem povezane težave pri opravljanju dela ter izogibanje različnim aktivnostim. Ta fantomski zvok v kronični obliki zaznava od deset do trideset odstotkov ljudi. Okrog 160.000 ljudi pri nas pa tinitus tako močno prizadene, da poiščejo zdravniško pomoč. Kako je tinitus spremenil življenje našim sogovornikom in s čim si lajšajo z njim povezane težave, izveste v tokratni Prisluhnimo tišini, ki bo na sporedu v soboto 15. 1. 2022, ob predvidoma 14.30.

Az adás tartalma:

- szárazság a vidékünkön;
- szőlészeti konferencia Dobronakon;
- A bor és a perec ünnepe;
- Fehér Jani-emléknap Hosszúfaluban;
- meghívó a 6. Muravidéki Vágtára;
- Ízes Muravidék: cukkinival ízesített finomságok.

Vsebina oddaje:

- suša na našem območju;
- vinogradniška konferenca v Dobrovniku;
- Praznik vina in perecov;
- spominski dan Janija Fehérja v Dolgi vasi;
- vabilo na 6. Pomurski galop;
- rubrika Okusi Prekmurja: jedi z bučkami.

Ker Moli lepo poje, bo zvezda šolske proslave. A zaradi pevskih vaj nima več toliko časa za Mili. Mili je najprej vesela, ko Moli začne boleti grlo, saj bo zdaj imela dovolj časa za igranje. A Mili ugotovi, da pravi prijatelji drugim ne privoščijo nesreče. Hitro priskoči Moli na pomoč, da bo ozdravela do šolskega nastopa.

V Kvikijih, Epskem filmu, kvizu Nimaš pojma ... bodo ustvarjalci Osvežilne fronte tokrat razmišljali o našem imunskem sistemu, o prirojeni in pridobljeni imunosti, o delovanju virusov ter bakterij, pa tudi o tem, kaj smo se naučili iz medicinskih serij.

Šport je tema današnjega Infodroma, v katerega nas bodo uvedli balinarji, ki smo jih ujeli pri treningu na balinišču v Cerknici. Poročevalka Enja se bo ob Tamii Šeme, ki je 15 let trenirala ritmično gimnastiko, pozanimala, kako plesati na svilenih trakovih. Če razmišljate, da bi preizkusili skejtanje ali rolkanje, vam pri tem lahko pomaga devetošolka Lina, ki trenira štirikrat tedensko in se udeležuje tekmovanj. Relja pa trenira balet in ritmično gimnastiko, in ker mu to še ni dovolj, tudi parkour. Veliko spretnosti je potrebne tudi za desetko, disciplino biljarda, v kateri je v drugem krogu tretje slovenske lige zmagal Blaž Rus iz kluba Direkt. Obiskali smo ga na treningu. Ne glede na to, katerega športa se v življenju lotimo, pa je najpomembnejša vztrajnost. To ve tudi osebna trenerka in vplivnica na Instagramu Petra Parovel. Zelo si jo je želela spoznati naša otroška poročevalka Lara.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Lahko vera v ljubezen in zaupanje v dobro premagata strahove in negotovost današnjega sveta? Ali vera danes še lahko premika gore? Pred nami je velika noč, največji krščanski praznik, praznik veselja in upanja. Ali tudi danes, ko se stvarnost mnogokrat zdi temačna, še lahko vidimo luč? Kje iskati svetlobo in kako verjeti, da bo ostala z nami, ko jo najdemo? Misli o veri v dobro, o upanju in ljubezni bo z nami delil humanist, pisatelj, vernik, predavatelj in duhovnik, pater Karel Gržan.

Lesko bo prespal pri Ludviku, zato je v brlogu na voljo prosta postelja. Rožica bi rada na obisk povabila Bino, Skavtek pa bi rad povabil Martina. Edmundu ni všeč, če je v brlogu preglasno, zato dovoli, da jih obišče le en gost. Skavtek in Rožica se prerekata, kdo bo povabil svojega prijatelja.

Južna Afrika je dežela različnosti. Njeni ljudje, pokrajina, kultura in jeziki so vznemirljiva in pestra zmes .Južnoafričane imenujejo tudi mavrični narod. A najpomembnejši segment Južne Afrike pa je afriška kuhinja, katero bodo danes pripravili v atovi kuhinji. Tokratni čarokuhinjski meni pa sestavljajo čakalaka, goveji steak na grilu ter palačinke po južnoafriško.
A za dober zrezek, gre vnukinja k mesarju, kjer se vedno kaj zanimivega dogaja. V jedilnem kotu pa vsi skupaj okušajo, kako jim je uspela Južnoafriška kuhinja.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

V nocojšnji Kulturi vas bomo ob odprtju Sarajevskega filmskega festivala seznanili s slovensko produkcijo, ki se bo predstavila na festivalu. V mariborski Kibli smo obiskali razstavo Vzporedne prisotnosti hrvaške umetnice Ane Sladetić. V kulturi bivanja pa vam bomo predstavili kakovostno prenovo domačije iz leta 1797 na Dobu.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Kulturno društvo Graška Gora je letos organiziralo že 46. mednarodni festival narodnozabavne glasbe Graška Gora poje in igra.
Na letošnjem festivalu so nastopili vrhunski ansambli:
ans. Braneta Klavžarja, Spev, S.O.S. kvintet, Dečki z bregov (Hrvaška), Pajdaši, Špas z Evo, Kronwildkrainer (Avstrija), Smeh in Petka.

Nekajminutne dokumentarne oddaje s skupnim naslovom Miniature so v svoji prvi sezoni posvečene Ljubljani. Gre za deset zgodb iz bogate in zanimive zgodovine slovenske prestolnice, ki jih je poznavalka Darinka Kladnik spletla v zanimive kratke zgodbe, polne zgodovinskih podatkov, pa tudi humornih ali nenavadnih anekdot o stavbah, dogodkih, navadah in ljudeh preteklega časa v Ljubljani.
Režiser Jaka Šuligoj je besedila vizualno nadgradil z privlačnimi posnetki današnjega časa in dokumentarnim gradivom iz arhivov.
Namen miniatur je poleg obogatitve programa tudi izobraževanje o družbeni in kulturni preteklosti prostora, v katerem živimo.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:25
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Dokumentarni film o Milošu Formanu, avtorju številnih mojstrovin češke in ameriške kinematografije.

»Odkril sem, da uživam v tem, kar počnem, in da uživam v pripovedovanju zgodb,« je o sebi povedal znameniti režiser Miloš Forman. Bil je predstavnik češkega novega vala, ki je osvojil tudi Hollywood. Za filmski mojstrovini Amadeus in Let nad kukavičjim gnezdom so ga nagradili z oskarjem. Dokumentarni film na ogled ponuja osebni arhivski material, spomine Miloša Formana pa interpretira njegov sin, igralec Petr Forman.

FORMAN VS. FORMAN / Češka, Francija / 2019 / Režija: Helena Třeštíková in Jakub Hejna

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

V nocojšnji Kulturi vas bomo ob odprtju Sarajevskega filmskega festivala seznanili s slovensko produkcijo, ki se bo predstavila na festivalu. V mariborski Kibli smo obiskali razstavo Vzporedne prisotnosti hrvaške umetnice Ane Sladetić. V kulturi bivanja pa vam bomo predstavili kakovostno prenovo domačije iz leta 1797 na Dobu.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov