Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 18. avg. 2022

TV Slovenija 1 • Čet, 18. avg.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

*****

Kar naenkrat ugasnejo luči in hišo zajame tema. Zmanjkalo je elektrike. Pepa je presenečena, ko ugotovi, da televizija ne dela, če ni elektrike.

Na maminem vrtu je neznosno vroče in rože venijo. Žvenk Glavni izumi avtomatski škropilnik za zalivanje, ki pa ne deluje. Mino prešine odlična zamisel, da bodo vrt zalili z njenim izumom, igračko iz bakrenih cevčic.

Mladički se morajo naučiti, kako priti do tekočine. V Namibiji se male stepske kokoške zanašajo na očka, da jim bo prinesel vodo. Njegovo perje je namreč vpojno kot goba. Slonček se mora naučiti piti s trobcem, mladiči nojev pa sledijo staršem, ki iščejo vodo v puščavi.

Jon Skaza najde zemljevid zaklada. Za iskanje določijo Pikca in Vranko, ker znata brati. Kmalu najdeta skrinjo z zakladom, ki pa je navadna kuharska knjiga. Nerodova in Prismodova mama jo je skrila pred radovednim ladijskim kuharjem. To je priložnost za Pikca. Postal bo kuharski pomočnik in kuharju bral recepte.

Otroci najdejo štiri krogle s pomanjšanimi živalmi. Iščejo tudi sabljezobega tigra, ki je ušel iz krogle. Žival je nekje v gozdu in morajo jo najti, še preden jo izsledi policija. Agentka Hewesova iz vladnega laboratorija v pokvarjenem kombajnu sredi njive najde kos kovine nezemeljskega izvora.

Obdobje šestdesetih, sedemdesetih in začetek osemdesetih let je čas, ko postanejo stanovanjski krediti dostopnejši, gradbeni materiali bolj dosegljivi in sanje o lastni nepremičnini veliko bolj uresničljive kot kadar koli prej. Tedaj so ljudje z velikim optimizmom začeli graditi: zase, za svoje otroke, vnuke. V zidovih in strehah so puščali svoje žulje, prosti čas, svojo mladost. In tako so nastale hiše. Velike hiše. (Pre)velike. Pri gradnji so pomagali vsi: sorodniki, prijatelji, otroci. A otroci so kmalu odrasli, se odselili, ostareli starši pa hiše danes težko zapustijo, čeprav so jim prej v breme kot v ponos.

Dragi moji, vaši, najini, njihovi en lep Čarokuhinjski pozdrav.Po slovenski kulinariki , se tokrat odpravljamo v svet, natančneje na Kitajsko. V tokratni oddaji bomo kuhali kitajske specialitete kot so : spomladanski zelenjavni zavitki iz vlečenega testa in v voku kuhano, pečeno trakci piščanca s sezamom, oreški, marinado .

Viktor je na obisk pripeljal novo seksi punco Heleno. Gorazd jo sprva zamenja za čistilko iz servisa. Dana jo ima za Gorazdovo punco. Leon šprica šolo in se predčasno vrne domov ter s Heleno igra na klavir. Zarja širi govorice, da ima Leon starejšo punco, Leon pa Viktorja prepričuje, da Gorazd osvaja Heleno. Družina gre na bajer spuščat Blaževe modelčke.

Kdo so transspolne osebe? Kakšno je njihovo življenje v Sloveniji? Kaj počnejo? Kakšne težave jih pestijo v naši družbi ? V oddaji bomo prisluhnili štirim transspolnim osebam, ki so se v javno življenje vključile kot osebe tistega spola, ki ga čutijo kot sebi lastnega, in ne tistega, ki jim je bil pripisan ob rojstvu. Skozi njihove zgodbe bomo osvetlili še precej nepoznano področje transspolnosti, saj prav pomanjkanje relevantnih informacij tudi v naši družbi pripomore k nevidnosti transspolnih oseb ter nerazumevanju, porajanju predsodkov in nesprejemanju. Zakaj? So le zaradi svoje spolne identitete res tako drugačne, za nekatere celo družbeno nesprejemljive?

Scenaristka in urednica serije Neva Novljan, režiser Vojko Boštjančič.

Vegani v družbi še vedno veljajo za nekaj eksotičnega, za tiste, ki hočejo z življenjskim slogom izstopati, in so nemalokrat zasmehovani z izrazi, kot je travojedci. Svoje pomisleke o vplivu veganskega prehranjevanja na zdravje ima tudi uradna medicina, v oddaji jih bo predstavil doktor medicine. Lahko z vegansko hrano zadostimo vsem potrebam za zdravo življenje? Imajo pomisleki znanstveno osnovo ali gre za predsodke, ki izvirajo iz nepoznavanja načina življenja veganov? Sogovorniki v oddaji, ki bodisi iz etičnih, okoljskih ali zdravstvenih razlogov ne jedo mesa, so prepričani – in to podkrepijo tudi s sodobnimi prehranskimi smernicami – da je veganstvo, pravilno načrtovano in uravnoteženo, primerno za vsa obdobja človekovega življenja, predvsem pa je okolju prijazno. Samo neuravnotežen in slabo načrtovan veganski način prehranjevanja lahko pusti posledice na zdravju, kar pa, kot poudarijo, prav tako lahko povzroči tudi neuravnotežena mešana prehrana.

Scenaristka in urednica serije Neva Novljan, režiser Vojko Boštjančič.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Canaletto in beneška umetnost v Kraljičini galeriji
Kraljeva umetniška zbirka, katere skrbnica je britanska kraljica, je največja zbirka Canalettovih del na svetu. Ta beneški slikar iz 18. stoletja je zaslovel z vedutami svojega domačega mesta, ki je bilo priljubljen cilj angleških mladeničev na izobraževalnem potovanju po Evropi. Pri nakupu slik jim je svetoval angleški konzul Joseph Smith, mecen in zbiratelj umetnin, ki si je tudi sam ustvaril bogato zbirko del beneških umetnikov. Nazadnje jo je prodal britanskemu kralju Juriju III., poznejši vladarji pa so jo še razširili. Canalettova dela so bila leta 2017 razstavljena v Kraljičini galeriji v Buckinghamski palači.

EXHIBITION ON SCREEN (II.): Canaletto & The Art of Venice At The Queen’s Gallery, Buckingham Palace / Velika Britanija / 2018 / režija: David Bickerstaff

NAJAVA KONTRASTI 3 X 3 – MLADI SE PREDSTAVIJO je nekonvencionalna tv serija, ki nastaja v produkciji Kinoateljeja za RAI - Slovenski program. Mladi avtorji predstavljajo portrete sovrstnikov iz Goriške, Tržaške in Benečije, ki izstopajo in se odlikujejo v različnih področjih delovanja od umetniških in ustvarjalnih do športnih in uporabnih. Mladi spregovorijo o temah, kot so ljubezen, odraščanje, zamejstvo, prostor, jezik, prihodnost. Producentka Mateja Zorn poudarja, da je serija plod naboja mladih, ki se združujejo okrog Kinoateljeja in njihove želje, da aktivno soustvarjajo kulturno pokrajino Slovencev v Italiji. Naj bodo vidni in slišni! Tudi zadnja epizoda tretje sezone, v kateri se predstavita mlad grafični oblikovalec Ivan Persoglia in pevka Martina Gergolet, je plod skupinskega dela. Pod režijo se podpisuje Danijel Bukovec, za montažo je poskrbel Peter Persoglia, vizualno podobo pa sta prispevala Urban Košir in Alexander Faganel.

A Vendégem című adásban Gábor Zoltán lendvai származású festőművészről láthatnak portrét, mégpedig annak apropóján, hogy pont száz éve, 1922. március 31-én született.

Voddaji Moj gost si boste lahko ogledali portret akademskega slikarja in grafika lendavskega rodu Zoltána Gáborja, in sicer ob njegovi 100-letnici rojstva, rodil se je namreč 31. marca 1922.

V tokratnem Krompirju se bomo učili osnove slovenskega znakovnega jezika, Matjaž Juhart iz Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije pa bo predstavil pomen znakovnega jezika za vse, ki slabo ali sploh ne slišijo. V družbi Nike in Nika bosta tudi Žiga X Gombač in nekdanji Firbcolog Peter, voditelja novega podkasta za mlade Mala malca. Oddajo bo v živo tolmačila tolmačka slovenskega znakovnega jezika Špela Uršič Andres

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:10
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:15
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Reke so največji vir onesnaženja morij s plastiko. Velike evropske reke prinesejo v morja več tisoč milijard delcev mikroplastike na leto, slovenske reke nekaj milijonov. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leta 2025 v morju na vsake tri tone rib ena tona plastike. Če ne bomo ničesar ukrenili, bo leta 2050 v morju že več plastike kot rib. Vsaka sedma riba in prav vsaka školjka v slovenskem morju ima kak delec mikroplastike. Kako onesnažene so slovenske reke z mikroplastiko, kaj se z njo dogaja v rekah in kakšne rešitve za zmanjšanje onesnaženja iščejo znanstveniki?

Zafrk predstavi novi izdelek svojega podjetja: mini mojstre. To so robotki, ki korakajo, ko jih navije. Toda robotki se ne vedejo tako, kot je pričakoval Zafrk. Odženejo mu vse kupce in v hongkonškem pristanišču povzročijo pravo razdejanje. Na srečo so tja namenjeni tudi Reaktivčki.

Tokrat gremo na Češko. Češka kuhinja še zdaleč ni monotona, je okusna, nekoliko težka in morda za današnje zahodne poglede preobilna. Mi se bomo lotili priprave pohanega sira in za sladico postregli cmoke. In seveda na koncu nazdravili z pravim češkim pivom.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:35
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

19:45
Kultura

Primorski ulični festival praznuje 20 let in vsako leto privabi na ulice več kot 4000 gledalcev. V dveh desetletjih je nastopilo 800 uličnih in lutkovnih skupin ter umetnikov iz več kot 40 držav in tudi letos je na ulicah zelo živahno. V teheranskem muzeju sodobne umetnosti je prvič na ogled večja razstava ameriškega in evropskega minimalizma in konceptualizma iz obdobja po drugi svetovni vojni. V branje pa ponujamo najnovejšo knjigo Roka Vilčnika Sveti gozd.

19:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Dokumentarna serija v dveh delih je zapeljiv portret Maroka iz zraka. Razkriva naravna in kulturna okolja ter vpliv zgodovine in sodobne industrije na to sredozemsko državo.

V drugem delu bomo spoznali notranjost Maroka in gorovje Atlas z več kot štiritisočmetrskimi vrhovi, med katerimi ležijo rodovitne doline. Z več sto let starimi vodnimi zajetji namakajo polja ter nasade oljk in datljevih palm. Onkraj Atlasa visoke sipine napovedujejo začetek Sahare, v kateri so Maročani postavili eno največjih sončnih elektrarn na svetu. Popotovanje po Maroku se konča na sredozemski obali in v pristanišču Tanger, od koder milijon in pol potnikov vsako leto potuje med Afriko in Evropo.

MOROCCO FROM ABOVE / LE MAROC VU DU CIEL / Francija / 2017 / režija: Yann Arthus-Bertrand

Prijatelja motorista zapustita svoje območje udobja in se iz domače Nemčije podata čez Romunijo in Turčijo, čez Kavkaz in Osrednjo Azijo do strehe sveta. Po skoraj šestih mesecih, 14 državah in 28 000 kilometrih prispeta vse do Goe v Indiji.

1. del:
Prijatelja in izkušena popotnika Erik Peters in Alain Berger se z motornima kolesoma odpravita na potovanje, o katerem sta dolgo sanjala – iz Nemčije v Indijo. V prvem od štirih delov dokumentarne serije spremljamo njuno pot čez Madžarsko, Romunijo, Bolgarijo in Turčijo. Ko prispeta do meje z Gruzijo, njuna počitniška vožnja, kot pravita, postane zares pustolovska …

HIMALAYA CALLING / HIMALAYA CALLING – AUF DEM LANDWEG ZU DEN HÖCHSTEN PÄSSEN DER WELT / Nemčija / 2020 / Režija: Erik Peters

21:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

Cézanne – portreti nekega življenja
Dela Paula Cézanna, enega od velikanov francoskega slikarstva iz druge polovice 19. stoletja, so bila pogosto slabo razumljena, saj so presegala impresionizem in napovedovala abstraktni slog 20. stoletja. Oddaja temelji na pregledni razstavi Cézannovih portretov, ki so jo pripravili v londonski Narodni galeriji portretov, in vključuje odlomke iz pisem, ki jih je slikar pošiljal sorodnikom in prijateljem, med drugim pisatelju Émilu Zolaju. Vstopili bomo v njegov atelje v domači Provansi in spoznali njegova študijska leta v Parizu. Takrat je oblikoval svoj značilni slog, zaradi katerega so Picasso, Braque in drugi poznejši slikarji v njem videli očeta in učitelja, ki jim je utrl umetniško pot.

EXHIBITION ON SCREEN (II.): CÉZANNE PORTRAITS OF A LIFE / Velika Britanija / 2019 / režija: Phil Grabsky

Reke so največji vir onesnaženja morij s plastiko. Velike evropske reke prinesejo v morja več tisoč milijard delcev mikroplastike na leto, slovenske reke nekaj milijonov. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo leta 2025 v morju na vsake tri tone rib ena tona plastike. Če ne bomo ničesar ukrenili, bo leta 2050 v morju že več plastike kot rib. Vsaka sedma riba in prav vsaka školjka v slovenskem morju ima kak delec mikroplastike. Kako onesnažene so slovenske reke z mikroplastiko, kaj se z njo dogaja v rekah in kakšne rešitve za zmanjšanje onesnaženja iščejo znanstveniki?

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Primorski ulični festival praznuje 20 let in vsako leto privabi na ulice več kot 4000 gledalcev. V dveh desetletjih je nastopilo 800 uličnih in lutkovnih skupin ter umetnikov iz več kot 40 držav in tudi letos je na ulicah zelo živahno. V teheranskem muzeju sodobne umetnosti je prvič na ogled večja razstava ameriškega in evropskega minimalizma in konceptualizma iz obdobja po drugi svetovni vojni. V branje pa ponujamo najnovejšo knjigo Roka Vilčnika Sveti gozd.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov