Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
Vabljeni, da se tudi ob torkih prebujate z nami! Prva ura bo posvečena aktualnemu dogajanju in pregledu dnevnega tiska. Posebne svetovalne minute bodo namenjene predvsem gledalcem v zrelih letih, skrbeli bomo za (sobne) rastline ter spoznavali aktivne in energične starostnike. Vsak mesec bodo v kuharskih minutah v ospredju različne jedi, terenska ekipa pa bo potovala po Sloveniji in raziskovala zanimive zgodbe mostov. Ne zamudite oddaje Dobro jutro!
Obiskali smo Rafaelovo družbo, kjer se že temeljito v pripravljajo na srečanje treh Sloveniji na Višarjah, ob tem pa predstavljamo še nekaj njihovih projektov.
V studu gostimo avstralsko Slovenko Tanio Smrdel, ki ji je s sodelavcu ponovno uspelo vzpostaviti delovanje slovenske radijske oddaje.
Na 35 prizoriščih v zamejstvu in na Primorskem je nastopilo 210 pevskih zasedb. V Kortah sta nastopila tudi slovenska zbora iz Škednja in iz Zagreba.
V tem mesecu na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu končujejo sezono pogovorov "Sredi domovine", na majskem pa so gostili Slovenki iz Rezije Luigio Negro in Catio Quaglia.
Dokumentarni film Beograd – vinjete Slovencev predstavlja slovenske spomine v Beogradu.
Tam smo Slovenci pustili viden pečat na različnih področjih, zlasti pa v kulturi in umetnosti, s čimer smo se trajno zapisali v zgodovino nekdanje skupne prestolnice. Med izstopajočimi spomeniki so cerkev sv. Antona Padovanskega arhitekta Jožeta Plečnika, kiparski opus Lojzeta Dolinarja, mozaik Sutjeska slikarja Marija Preglja v Palači Srbija in most na Adi arhitekta Petra Gabrijelčiča, režiser Bojan Stupica pa je utemeljil in ključno zaznamoval zgodovino Jugoslovanskega dramskega gledališča. O teh in še drugih zgodovinskih delih so spregovorili srbski strokovnjaki, ki predstavljajo drugačen pogled na delo Slovencev v Beogradu. V filmu so predstavljeni tudi beograjsko Društvo Slovencev Sava in štirje Slovenci, ki v mestu danes živijo in ustvarjajo: nadškof Stanislav Hočevar, profesorica slovenščine Maja Đukanović, fotografinja Irena Herak in filmska maskerka Tina Šubic Dodočić. Scenarist filma je Andrej Doblehar, režiser Boštjan Vrhovec.
Dokumentarec, posnet leta 1976, je prvi film o svetovno znani švedski glasbeni skupini Abba. V dokumentarnem filmu se s fotografijami iz osebnih albumov in spomini na odraščanje predstavijo posamezni člani skupine. Uspeh Abbe ni bil naključje: Anni-Frid in Agnetha sta bili že od rosnih let uspešni pevki, skladatelja Benny in Björn pa sta izhajala iz družin z glasbeno tradicijo. Dokumentarec slovi po šegavi pripovedi in razkritju skritega kotička, kjer so člani skupine ustvarjali glasbo.
ABBA-DABBA-DOO / Švedska / 1976 / režija: Leonard Eek in Per Falkman
Provansa je najtoplejša in najbolj sončna francoska pokrajina. Zelo znana je po provansalskih zeliščih, ki jih gojijo tukaj, predvsem po rožmarinu, timijanu in šetraju.
V tokratni oddaji bomo v gosteh pri Josette in Jean-Marieju Goretu iz kraja Saint-Remy-de-Provence, ki bosta za kosilo pripravila narastek tian iz sezonske zelenjave in caillette, cmoke iz blitve, mlete svinjine in jeter. Vse jedi seveda začinita z mešanico provansalskih zelišč, ki jo izdelujeta sama. Zelišč pa v Provansi ne uporabljajo samo za oplemenitenje jedi, ampak tudi za čaj, saj vsebuje veliko zdravilnih učinkovin. Jean-Marie poleg tega izdeluje hidrolat in eterično olje iz rožmarina in drugih zelišč.
Ko bodo na obisk prišli otroci in vnuki, jim bosta za predjed pripravila surove marinirane bradače, glavna jed pa bo jagnjetina v omaki iz črnega vina in čokolade. Zraven se bodo lepo podali široki rezanci. Jean-Marie bo zamesil testo za pissaladière, provansalsko pico, obloženo s prepraženo čebulo, sardelnimi fileti, lovorjem in timijanom. Ker se v kuhinji ne znajde preveč, bo jed dokončala Josette.
Darja in Gregor Šolar, diplomirana ekonomista, sta pred leti zaradi želje po stiku z naravo pustila delo v računovodstvu in na banki ter iz družinskega konjička ustvarila uspešno poklicno čebelarsko zgodbo. V čebelarstvo ju je z dolgoletnimi izkušnjami vpeljal Gregorjev oče, ki je prve panje na Strmci pri Laškem postavil pred več kot 40 leti, v predelavo medu in peko medenih dobrot pa Gregorjeva mama. Od prevzema pred 8 leti sta posodobila opremo in prostore, zaposlila še eno sodelavko in povečala število izdelkov iz medu. Trenutno skrbita za 200 čebeljih družin na sedmih lokacijah in v res dobri sezoni pridelata okrog 5 ton medu. Na kmetiji imajo registrirano tudi eno najstarejših obrti na Slovenskem – lectarstvo in apiturizem z dodano vrednostjo apiterapije. Aprila letos so postali prejemniki certifikata »Top bee«, ki pomeni najvišjo možno ponudbo v čebelarskem turizmu.
Videotrak je video-glasbeni časovni pas urbanega slovenskega 'mainstreama', ki sega od popa in rocka, rapa, r'n'b-ja ter elektronike in vse tja do metala in alternative.
Tokrat smo šli na izlet skupaj z gledalci. Preizkušali smo električno toyoto BZ4X; pot je bila ovinkasta, makadamska, na določenih odsekih smo se celo prepustili asistenčnim sistemom.
Odpravili smo se tudi na sever Anglije, v mesto Sunderland, kjer ima Nissan eno najbolj produktivnih tovarn na svetu. Dovoljeno nam je bilo snemati vse delovne procese in kotičke v tovarni, sestavili smo celo baterijo hibridnega qashqaia.
In preizkusili smo hondo ZR-V, ki bi se pravzaprav morala imenovati civic SUV. Ta trditev pa hkrati že namiguje, o čem je v tem delu oddaje največ časa tekla beseda.
Darja in Gregor Šolar, diplomirana ekonomista, sta pred leti zaradi želje po stiku z naravo pustila delo v računovodstvu in na banki ter iz družinskega konjička ustvarila uspešno poklicno čebelarsko zgodbo. V čebelarstvo ju je z dolgoletnimi izkušnjami vpeljal Gregorjev oče, ki je prve panje na Strmci pri Laškem postavil pred več kot 40 leti, v predelavo medu in peko medenih dobrot pa Gregorjeva mama. Od prevzema pred 8 leti sta posodobila opremo in prostore, zaposlila še eno sodelavko in povečala število izdelkov iz medu. Trenutno skrbita za 200 čebeljih družin na sedmih lokacijah in v res dobri sezoni pridelata okrog 5 ton medu. Na kmetiji imajo registrirano tudi eno najstarejših obrti na Slovenskem – lectarstvo in apiturizem z dodano vrednostjo apiterapije. Aprila letos so postali prejemniki certifikata »Top bee«, ki pomeni najvišjo možno ponudbo v čebelarskem turizmu.