Europcar bo poskrbel za temeljito seznanjanje uporabnikov s posebnostmi ampere. Foto: Opel
Europcar bo poskrbel za temeljito seznanjanje uporabnikov s posebnostmi ampere. Foto: Opel
Opel Ampera
Ko zmanjka elektrike v akumulatorji ni treba iskati polnilnega mesta, saj se vklopi bencinski agregat. Foto: Opel

Sodelovanje izdelovalca in izposojevalca vozil je toliko bolj zanimivo, ker z avtomobilom posredno seznanjata tudi krog potencialnih kupcev. Europcar bo prve ampere vključil v svoj vozni park za najem novembra letos v Nemčiji, do konca leta bosta sledili še Belgija in Nizozemska, na začetku leta 2012 pa Francija, Italija, Portugalska, Španija in Velika Britanija. Uporaba avtomobilov seveda ne bo omejena le na te države, verjetno pa računajo, da si bodo avtomobil poleg poslovnežev na poti ali turistov izposojali tudi tisti, ki jih zanima nova tehnologija in morda celo razmišljajo o nakupu vozila.

Daljši postopek seznanjanja z avtomobilom
Čeprav pri izdelovalcu poudarjajo, da je ampera preprosta za vožnjo kot vsak drugi avtomobil, pa bo pri izposoji postopek malce drugačen. Že ob rezervaciji avtomobila bodo namreč uporabnike opozorili, da bodo ob prevzemu avtomobila deležni posebnega spoznavanja z vozilom, ki bo trajalo od 10 do 15 minut. Za ta namen usposobljeno osebje Europcara jim bo namreč razložilo značilnosti in pravilno uporabo vozila, od polnjenja akumulatorjev, delovanja sistema podaljšanega dosega in drugih posebnosti, kot je izpis in grafični prikaz rabe energije in energetske učinkovitosti v vožnji na posebnem zaslonu. Ob tem bodo uporabnikom povedali tudi, kakšen slog vožnje veča energetsko učinkovitost, ohranja energijo v akumulatorjih in omogoča pridobivanje čim večje energije ob zaviranju.

Uvrščanje ampere v vozni park je tudi del strategije podjetja Europcar, ki si prizadeva uporabnikom ponujati do okolja prijaznejša vozila in je bilo že drugič zapored, ob podelitvi nagrad in priznanj World Travel Awards 2011, izbrano za družbo, ki zagotavlja najbolj zelene transportne rešitve na svetu.

Dodatno elektriko zagotavlja bencinski motor
V primerjavi z avtomobili na električni pogon, ki imajo energijo shranjeno le v bateriji, ima ampera to prednost, da s seboj vozi pomožni agregat in njen doseg ni omejen z zmogljivostjo baterij. Sklop litij-ionskih akumulatorjev z zmogljivostjo 16 kWh napaja električni pogonski sklop z močjo 111 kW (150 KM) in zagotavlja doseg od 40 do 80 kilometrov izključno na elektriko. Na daljših vožnjah se vključi bencinski motor, ki žene električni generator in zagotavlja energijo za pogon električnega motorja in s tem koles. Sistem stalnega napajanja z električno energijo omogoča več kot 500 kilometrov vožnje brez večurnega postanka za polnjenje akumulatorjev.