Zaenkrat sicer le kot prototip vendar z jasno začrtano serijsko prihodnostjo. Foto: Opel
Zaenkrat sicer le kot prototip vendar z jasno začrtano serijsko prihodnostjo. Foto: Opel

Zafira tourer concept je uradno ime prototipa, ki nakazuje podobo naslednika tudi na slovenskem trgu dobro uveljavljenega Oplovega modela.

Prototip bo sejemsko premiero za medije dočakal že prihodnji torek, ko bo mogoče tudi od bližje pogledati, ali držijo napovedi izdelovalca, da bo novi rod zafire med enoprostorniki uveljavil nove smernice. Oplovi oblikovalci poudarjajo predvsem udobje potniške kabine, ki naj bi nudila udobje opisano s številnimi marketinško zvenečimi presežniki. Ob predstavitvi prvih uradnih fotografij so namreč zapisali, da so v vozilo prenesli zamisel sproščujočega klubskega prostora in ustvarili avtomobil, primerljiv z oazo dobrega počutja, prostor za počitek in užitek. Počitku se bodo seveda predajali predvsem sopotniki, užitku pa voznik, saj konstruktorji omenjajo tudi posodobljene in zmogljive pogonske agregate, vključno z motorjem 1,4 turbo, ki je v prototipu oplemeniten s tehnologijo start/stop.

Med preostalimi inovativnimi tehnologijami, ki večajo udobje in varnost, pa pri Oplu izpostavljajo popolnoma prilagodljiv sistem podvozja flexride.

Več zanimanja kot omenjeno podvozje, ki bi ga morali preizkusiti na cesti, bo med obiskovalci sejma v Ženevi verjetno zbudila nova generacija sedežev. Pri Oplu so namreč za prototip pripravili novo stopnjo razvoja sistema Flex7, koncepta sedmih sedežev, ki ga je uveljavila prav zafira. V zafiri tourer concept se lahko sedeža v tretji vrsti v celoti zložita v dno. Povsem samodejno, s pritiskom na stikalo, se lahko nato razporeditev petih sedežev spremeni v prostorsko posebej radodarno izvedbo s štirimi sedeži. Zahvaljujoč novemu mehanizmu zlaganja sedežev, se naslonjalo osrednjega sedeža v drugi vrsti preklopi naprej. Tako nastane pravšnji naslon za roke za potnika na zunanjih sedežih, ki ju je mogoče potisniti nazaj in premakniti proti osrednjem delu vozila, kar ustvari največji možen prostor za noge in ramena, ter močno dvigne raven udobja.