Huracan bo v uniformi italijanske policije zamenjal predhodnika gallarda. Foto: Lamborghini
Huracan bo v uniformi italijanske policije zamenjal predhodnika gallarda. Foto: Lamborghini

Čeprav bo najnovejši huracan LP 610-4 le nadomestil serijo gallardov, ki so policijsko uniformo prvič oblekli leta 2004, in je mogoče govoriti že kar o tradiciji, pa poteza italijanskega izdelovalca še vedno vzbudi dovolj pozornosti. Morda še več le srečanje s hitrim prestreznikom na kakšni italijanski avtocesti.

Začetek operativnega dela konec leta
Policijski huracan, ki bo svoje uradno delo v službi policije začel konec leta, ima poleg serijskih lastnosti in zmogljivosti 5,2-litrskega desetvaljnika V10 z močjo 449 kilovatov (610 KM), ki zagotavlja hitrosti do 325 kilometrov na uro, tudi nekaj posebnih dodatkov.

Vgrajeni videosistem zazna kršitev, računalnik pa s pomočjo GPS-a ter določanja položaja vozila in gibanja izračuna hitrost opazovanega zlikovca, s pomočjo odstranljivega zaslona pa lahko kršitelju pokažejo dokazni posnetek. Neposredna povezava sistema v vozilu z bazo podatkov italijanske državne policije pa omogoča tudi neposredni prenos dokaznega materiala in preverjanje podatkov o opazovanem vozilu.

Poleg kaznovalnih tudi humanitarne naloge
V dvosedežni kabini so našli prostor tudi za drugo policijsko opremo, od klasične radiopovezave prek mesta za loparček do orožja policistov. Malo bolj "humanim" nalogam pa je namenjen prtljažni prostor v nosu vozila z defibrilatorjem in hlajenim delom za prevoz organov, namenjenih presaditvam.

Del modro-bele uniforme vozila z opaznimi napisi "Polizia" je seveda tudi posebej zasnovan sklop aerodinamično oblikovanih modrih luči z led-tehnologijo, ki so jim dodali še bele diode za dodatno vzbujanje pozornosti, medtem ko bo huracan brzel po nujnih službenih opravkih. Dodatne modre diode so skrite tudi za sprednjo in zadnjo satasto masko.

Gallardo prvič v uniformi leta 2014
S huracanovim predhodnikom gallardom je policija v Rimu začela naloge opravljati že leta 2004, leto pozneje pa so za volan hitrega prestreznika sedli tudi policisti v Bologni. Obe vozili so leta 2008 nadomestili z drugo generacijo gallarda. Prvi gallardo, ki je služboval pri rimski policiji, je prevozil 140.000 kilometrov, drugi pa do letos več kot 110.000 kilometrov. Po besedah policistov v tem času niso imeli z nobenim izmed gallardov tehničnih težav, na njih so opravljali le redne servisne posege.