Na festivalu Open'er na Poljskem se je Alex Turner predstavil v bolj odrasli in 'rockzvezdniški' podobi. Foto: EPA
Na festivalu Open'er na Poljskem se je Alex Turner predstavil v bolj odrasli in 'rockzvezdniški' podobi. Foto: EPA
Arctic Monkeys: Humbug
Humbug v trgovine prihaja 24. avgusta, na Japonskem pa bo že pet dni prej. Foto: Domino Records

"Arctici" so na kratkem nastopu, ki so ga prenašali na uradni spletni strani, zaigrali pet novih pesmi. Skupina z vodjo Alexom Turnerjem na čelu je manj kot pol ure trajajoči nastop začela z energično skladbo Pretty Visitors in nadaljevala s Crying Lightning, prvim singlom s težko pričakovanega tretjega albuma Humbug, ki bo na prodajne police prišel 24. avgusta.

Nadaljevali so s Potion Approaching, ki ji je sledila priredba pesmi Red Right Hand legendarnega Nicka Cava. Zasedba je nastop končala z bolj počasno Secret Door.

Sheffieldski indierockerji se sicer pripravljajo na veliko severnoameriško turnejo, ki se bo začela z nastopom na newyorškem festivalu All Points West 1. avgusta.

Homma pritegnila Turnerjeva besedila
Kot je povedal eden od producentov novega albuma, frontman skupine Queens of the Stone Age Josh Homme, so na njem Arctic Monkeys "postali čudaški, odrasli in si dali duška". Homma so k sodelovanju pritegnila predvsem Turnerjeva besedila. "Alex je nadarjen pesnik, ki igra glasbo - ima poseben dar z besedami," je povedal.

Album so Arctic Monkeys v celoti posneli v ZDA, med drugim v Los Angelesu in v puščavi Mojave, pa tudi v New Yorku. Pri albumu je sodeloval tudi James Ford, sicer producent albuma The Age of the Understatement Turnerjevega stranskega projekta The Last Shadow Puppets.

Novemu albumu nekateri pripisujejo "karnevalsko ozračje", hkrati pa naj bi bil "strašljivo in eterično potovanje". Člane skupine je pri ustvarjanju plošče navdihovala glasba Black Sabbathov, pa tudi Jimija Hendrixa in skupine Cream.