Prizor z lanske evropske konvencije žonglerjev v Karlsruheju, na kateri se je zbralo več tisoč žonglerjev. Foto: EPA
Prizor z lanske evropske konvencije žonglerjev v Karlsruheju, na kateri se je zbralo več tisoč žonglerjev. Foto: EPA

Društvo Žongler je danes popoldne na Viru pri Domžalah že drugo leto zapored organiziralo žonglersko prireditev. Z njo je počastili svetovni dan žongliranja. IJA (International Juggling Association) je namreč leta 1947 razglasil eno soboto v juniju za svetovni dan žongliranja. Letos je bil izbran 20. junij.

Lani nastopilo 150 žonglerjev
Kot je Matjaž Gerčar, vodja društva Žongler, ki organizira prireditev, povedal za MMC, se je lani na prvi žonglerski prireditvi pri nas zvrstilo okrog 150 nastopajočih. Letos so jih sicer pričakovali več, a bi jih glede na slabo vremensko napoved utegnilo priti nekoliko manj. Bo pa dogajanje potekalo v dvorani, na suhem.
Gerčar, ki že od malega ves čas po malem žonglira z različnimi stvarmi, se je z žongliranjem resneje začel ukvarjati pred dvema letoma, navdušil ga je nastop dveh žonglerjev.
Kot je povedal, začetki žongliranja izvirajo iz 15. stoletja p. n. š., ko so kitajski bojevniki z umetelnimi veščinami z meči ustrahovali nasprotnike. Mi smo na spletu našli podatke o pojavu žongliranja v času starih Egipčanov, pa tudi kitajskih, indijskih, grških, rimskih, azteških, polinezijskih idr. civilizacij.

Poleg žonglerjev tudi cirkusantje
Prireditev se je začela s cirkuškimi delavnicami, sledile so kvalifikacije za prvo državno prvenstvo v žongliranju, za konec pa so si gladalci lahko ogledali še cirkuško predstavo. Kot so sporočili iz društva Žongler, se bodo udeleženci preizkusili v žongliranju, akrobatiki, hoji po vrvi in drugih spretnostih. Ob 15. uri pa so bile na programu kvalifikacije za državno prvenstvo v žongliranju.
Cirkuška predstava v dvorani Delavskega doma se je začela ob 18. uri. V njej so nastopili domači artisti in gosta iz Italije Cecilia Zucchetti in Francesco Gondino, ki sta bila druga na zadnjem svetovnem prvenstvu v žongliranju. Gledalcem so se predstavili tudi finalisti državnega prvenstva v žongliranju.

Preporod slovenskega žongliranja
Po besedah predsednika Matjaža Gerčarja žongliranje v Sloveniji v zadnjem času doživlja preporod. Med mladimi je trenutno najbolj razširjen žonglerski pripomoček diabolo. Aktivnih žonglerjev je v Sloveniji okoli 200, takšnih, ki vsaj malo razvijajo svoje znanje, pa okoli 1.000. Društvo ima sedež na Viru pri Domžalah.