McQueenu so nedavno podelili častni doktorat. Foto: EPA
McQueenu so nedavno podelili častni doktorat. Foto: EPA
John Galliano
Nenavadni Galliano je bil nagrajen že trikrat. Foto: EPA
Stella McCartney
Je prišel čas za žensko nagrajenko? Foto: EPA

Na Otoku bodo najboljše sicer nagradili šele 2. novembra, prireditev bo tretjič zapored v prestižnem Victoria & Albert Museumu, a London se je na slavnostni dogodek začel pripravljati danes, ko je britanski modni svet najavil točen datum dogodka.

Trepetati pa so začeli tudi vsi tisti, ki v britanski modi nekaj pomenijo ali pa si vsaj želijo, da bi. Podelitev modnih nagrad bo namreč lahko spremljalo le približno 400 povabljencev.

"Že prva polovica leta 2006 je bila za britansko modno industrijo neverjetna. Kot dokazuje razstava Anglomania v Metropolitanskem muzeju v New Yorku, ki je posvečena naši modi, svet veliko govori o našem modnem oblikovanju. Letos imamo bolj kot kadar koli razlog za praznovanje. In res se že veselim prve podelitve nagrad pod mojim predsednikovanjem," je povedala Hilary Riva, vodja britanskega modnega sveta.

Kdo bo nasledil Baileyja?
Lanskoletni nagrajenec Christopher Bailey, kreativni direktor Burberryja, pa je razložil: "Lani sem bil izredno počaščen, da so me izbrali za britanskega modnega oblikovalca leta. Biti Britanec, delati za britansko modno hišo in dobivati navdih doma, na britanskih ulicah, mi izredno veliko pomeni. Nagrada je bila poklon Burberryju, moji ekipi in meni."

McQueen je rekorder po številu nagrad
Kar štirikrat je do zdaj nagrado za najboljšega modnega oblikovalca v Veliki Britaniji dobil novopečeni doktor Alexander McQueen, ki so mu častni doktorat podelili na umetnostni akademiji v San Franciscu. Trikrat je bil za najboljšega izbran John Galliano, po dvakrat pa Viviene Westwood, Hussein Chalayan in Rifet Ozbek. Morda pa bo letos na vrsti Stella McCartney?