Vse oči so bile uprte vanjo. Foto: Reuters
Vse oči so bile uprte vanjo. Foto: Reuters

V New Yorku je združenje Svet modnih oblikovalcev Amerike podelilo letne nagrade, ki veljajo za najvplivnejše na modnem koledarju leta.

Nagrado za modno ikono leta je iz rok kultne urednice revije Vogue Anne Wintour dobila pevka z Barbadosa, ki se je v zahvalnem govoru spomnila svojih korenin. "Na Barbadosu nisem imela veliko stika z modo, a vseeno je bila moda moj obrambni mehanizem. Še kot otrok sem večkrat pomislila: 'Lahko se spravijo name, ne morejo pa premagati mojega videza.' Vse svoje slabosti lahko nadomestim s svojim modnim okusom. Seveda obstajajo določena pravila, a pravila obstajajo zato, da jih kršimo."

Preglejmo še druge nagrajence. Za najboljšo žensko kolekcijo je bil nagrajen Joseph Altuzarra, za moško pa Dao Yi Chow in Maxwell Osborne, ki ustvarjata pod modno znamko Public School. Za najboljše modne dodatke so nagradili podjetje The Row, za katerim stojita slavni igralski dvojčici Ashley in Mary-Kate Olsen.

Mednarodna nagrada je šla v roke Rafu Simonsu iz Diorja, za življenjsko delo pa so nagradili slavnega Toma Forda, ki je že v znanem in obrabljenem govoru dejal, da upa, da to ne pomeni, da mora končati kariero. "Prosim, pokličite me na oder spet čez 25 let. Obljubim, da bom imel lasuljo in bom hodil s palico."

Najuglednejša nagrada, Founders Award, pa je šla v roke nekdanji manekenki, zdaj pa uspešni modni agentki Bethann Hardison. Podelila ji jo je britanska manekenka Naomi Campbell.

Na podelitev je sicer prišla mešanica modnega in hollywoodskega sveta. Ob Rihanni, ki je dobesedno blestela v toaleti Adama Selmana, na kateri je bilo več kot 200.000 kristalov Swarowski, je največ pogledov za svojo modno izbiro (spet) požela igralka in najlepša ženska po izboru revije People Lupita Nyong'o, ki je dejala: "Če sem se česa naučila v tem letu, ko sem hodila po filmskih festivalih in družabnih dogodkih, je to, kako veliko moč ima moda."