Kate je 'zakurila' pariški teden mode in postala najbolj obrekovana manekenka. Foto: Reuters
Kate je 'zakurila' pariški teden mode in postala najbolj obrekovana manekenka. Foto: Reuters
Naomi Campbell
Iz 'pokoja' na modno stezo je Jacobs poleg Naomi pripeljal tudi Amber Valletto, Carmen Kass, Carolyn Murphy in Stello Tennant. Foto: Reuters

Če svet koga ljubi bolj kot čudovita dekleta, so to čudovita dekleta, ki vsake toliko časa presenetijo s kakšno nesramno, predrzno, nenavadno potezo. In v tem je Britanka prava mojstrica, prav po zaslugi svojega nekoliko "odpadniškega" obnašanja pa ohranja zanimanje modnih hiš in javnosti.

Kate se je z modnih stez uradno upokojila leta 2004 - in se od takrat nanje vrnila le trikrat. Enkrat je naredila uslugo prijatelju pri predstavitvi njegove kolekcije, drugič za dobrodelni dogodek in tretjič v sredo, ko je ukradla šov na predstavitvi nove kolekcije Marca Jacobsa za ugledno francosko modno hišo Louis Vuitton na pariškem tednu mode.

"Tista" cigareta v rokah
Dovolj je bil le en izhod - Kate v črnih vročih hlačkah, črnem jopiču s širokimi rokavi, usnjenih rokavicah in visokih petah - ter s cigareto v roki, ki jo je med sprehodom po stezi v navzočnosti francoske modne elite nonšalantno kadila. Kljub prepovedi kajenja v zaprtih prostorih, ki velja tudi v Franciji. Čeprav je moda obsedena z vedno novimi smernicami, kroji, vzorci in potiski in da novi obrazi vsako sezono vztrajno trkajo na vrata agencij in podjetij, mnogi še vedno ne morejo pozabiti Kate.

Marc Jacobs je dejal, da je Katin sprehod po stezi predstavljal idejo, "da so bile manekenke na reviji vse po vrsti ženske s karakterjem, ne pa le anonimna dekleta". Zanimivo je, da se je njen slog v zadnjih dveh desetletij le malo spremenil, zato pa občasno postreže javnosti s kakšnim škandalom - najbolj razvpito je bilo zagotovo njeno snifanje kokaina leta 2005 - in nanj se nato kot po pravilu nikoli ne odzove javno, ampak pusti drugim, da "glodajo" kost, ki jim jo vrže.

Kdaj bo postala poročena gospa?
Tudi s kajenjem na modni reviji je dvignila marsikatero obrv. Nekateri so ji očitali, da s tem mladim dekletom postavlja napačen zgled, drugi so imeli veliko povedati o tem, da je od vseh zabav videti bleda in izžeta. Vzrok za praznovanje? Januarska zaroka z rockerjem Jamiejem Hinceem, ki so ji sledili tedni nazdravljanja in ponočevanja.

Zanimivo je, da se je na isti Vuittonovi reviji na modne steze vrnila tudi Naomi Campbell, a njen nastop je šel mimo mnogih fotografov in revij. Nekaj utrinkov z omenjene revije si oglejte v spodnji galeriji.