Ukrajinsko-kanadska manekenka Daria Werbowy se je spremenila v boginjo lova Artemido. Foto: EPA
Ukrajinsko-kanadska manekenka Daria Werbowy se je spremenila v boginjo lova Artemido. Foto: EPA
Marco Tronchetti Provera in Karl Lagerfeld
Predsednik Pirellija Marco Tronchetti Provera in Karl Lagerfeld sta v Moskvi sijala med manekenkami. Foto: Reuters

Takšna imena je Lagerfeld modelom nadel zaradi poziranja za znameniti Pirellijev koledar za leto 2011, katerega rdeča nit sta tokrat grška in rimska mitologija.

Predstavitev koledarja je bila v Moskvi, Lagerfeld - tudi tokrat v značilnem črnem suknjiču, s spetimi lasmi in sončnimi očali pa je na vse pretege hvalil svoj izdelek, na katerem je tokrat, za spremembo, prostor tudi za moške razgaljene modele.

Julianne pozirala kot boginja Hera
Najbolj znano ime med obrazi za leto 2011 je ameriška igralka Julianne Moore, ki jo je Lagerfeld postavil v precej manj pomenljiv položaj kot njene kolegice. Nadel ji je zlati lovorjev venec, na kožo pa posul prav takšne bleščice. Nemec, sicer oblikovalec modnih hiš Chanel in Fendi, se že od malih nog navdušuje nad grško zgodovino: "Prvi dve knjigi, ki sem jih prebral, sta bili Homerjeva Iliada in Prstan o Nibelungih. Zase večkrat rečem, da sem vizualna različica Homerja, le da sam ne ustvarjam s pisalom, ampak fotoaparatom."

Med dvanajstimi modeli so večinoma manekenke, kot so Nizozemka Lara Stone, Kanadčanka Daria Werbowy, Američanka Erin Wasson in druge, en mesec pa krasi tudi postavni francoski model Baptiste Giabiconi. Koledar te priznane znamke gum je sicer zaslovel zaradi golih fotografij privlačnih deklet, a Lagerfeld pravi, da svojih modelov ni silil v neprijetne, izzivalne položaje.

Sodobne boginje
"Vedeli so, da mi lahko zaupajo, saj nikoli ne bi storil nečesa popolnoma neprimernega ali nedovoljenega. Danes nihče ne verjame več v bogove, a dekleta s Pirellijevega koledarja so sodobne boginje," je dodal.

Nad izkušnjo so bile navdušene tudi manekenke. Erin Wasson je dejala: "Bolj sem imela občutek, da gre za umetniško fotografiranje kot za koledar. Manekenka si ne more želeti lepše službe. Gre za zelo okusen, umetniški koledar, v nasprotju z mnogimi drugimi, na katerih so samo razgaljena dekleta z bujnimi oblinami. Tukaj pa gre za umetnost in lepoto."

Nekaj fotografij in utrinkov s predstavitve si oglejte v galeriji.