Z zlatim globusom nagrajeni igralec, glasbenik, pisatelj in zdaj še maneken - Hugh Laurie je res vsestranski. Foto: EPA
Z zlatim globusom nagrajeni igralec, glasbenik, pisatelj in zdaj še maneken - Hugh Laurie je res vsestranski. Foto: EPA
Hugh Laurie
Laurie je po mnenju direktorja mednarodnega trženja pri L'Oréalu, Cyrila Chapuyja, "popoln primerek modernega moškega". Foto: EPA

Francoski kozmetični velikan L'Oréal se je namreč odločil, da bo "dr. House" kot nalašč za njihov novi obraz moške kozmetike, saj je "popoln primerek modernega moškega: pristen, naraven, močan in pripravljen slediti svojim strastem do konca".

"Najprej sem mislil, da gre za pomoto, nato pa sem ugotovil, da L'Oréal ne išče manekena, ampak resnične ljudi z močnimi osebnostmi, ki se cenijo ... in ki jim ni nerodno priznati, da je lahko uporabljanje kozmetičnih sredstev tudi zelo moška odločitev," je pel hvalo kozmetičnemu podjetju britanski igralec.

Verjetno, piše britanski Guardian, je veliko vlogo pri odločitvi, kdo bo novi obraz L'Oréalove moške linije, igralo tudi to, da je Laurie predvsem zaradi svoje upodobitve genialnega, a težavnega zdravnika v seriji House postal prepoznaven po skoraj vsem svetu.

Od West Enda do Črnega gada
Laurie velja za enega najbolj vsestranskih igralcev - diplomiral je na Cambridgeu iz arheologije in antropologije, a kmalu začutil željo po igranju in se preizkusil na gledaliških odrih londonskega West Enda. Prvi večji uspeh je igralec požel s tudi pri nas predvajano serijo Črni gad, v kateri je nastopil skupaj z Rowanom Atkinsonom, isočasno pa je sodeloval tudi pri glasbenih spotih za Kate Bush in Annie Lennox.

Leta 1996 izdal svoj literarni prvenec
Po nekaj odmevnih filmskih vlogah (npr. v Razsodnosti in rahločutnosti iz leta 1995) ter gostovanjih v britanskih in ameriških serijah je dobil vlogo dr. Gregoryja Housa, ki mu je prinesla mednarodno slavo. Vmes se je preizkusil še v pisanju in leta 1996 izdal svoj prvi roman z naslovom The Gun Seller - zanimivo je, da se je pod knjigo najprej podpisal s psevdonimom, saj ni želel, da bi na kritiško oceno vplivalo to, da jo je napisal on. Šele pozneje so ga publicisti prepričali, naj vseeno uporabi pravo ime (in na ta način spodbudi prodajo).

Bluz preprosto obožuje
Ves čas je bila v njegovem življenju prisotna tudi glasba (tudi v seriji House pogosto poprime za kitaro ali zaigra na klavir), zato morda niti ni tako nenavadno, da se je lani odločil izdati svoj prvi bluzovski album z naslovom Let Them Talk, pozneje pa se je podal še na kratko glasbeno turnejo. O bluzu sicer pravi: "Obožujem to glasbo, iskreno, kot le najbolj znam, in želim si, da bi jo tudi vi vzljubili. In če vam prinese eno tisočinko užitka, ki ga prinese meni, smo vsi na boljšem."