V časopisih se je fotografija suhljate Naumoske v rdečem bikiniju znašla pod naslovi v slogu 'Koščena ali lepa?'. Foto: Reuters
V časopisih se je fotografija suhljate Naumoske v rdečem bikiniju znašla pod naslovi v slogu 'Koščena ali lepa?'. Foto: Reuters
Strokovnjakinja za prehrano Susie Burell

19-letna sydneyjska manekenka Stephanie Naumoska je ena izmed 32 tekmovalk, ki so se izmed več kot 7.000 prijavljenih uvrstile v bleščeči finale dogodka, ki naj bi ga zaznamovala "zdrava in skladna telesa". Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je Naumoska, ki v višino meri 1,8 metra, tehta pa le 49 kilogramov in ima tako indeks telesne mase 15,1, precej pod "uradno" mejo podhranjenosti, indeksa telesne mase 18.

Kot je za lokalni časopis povedala strokovnjakinja za prehrano Melanie McGrice, se tako misica uvršča v kategorijo podhranjenih in bi bilo treba vsekakor ugotoviti, ali dekle morda ne trpi za motnjo hranjenja. "Treba je izvesti preiskave krvi, analizo prehrane in podati splošno mnenje," dodaja.

Direktorica izbora Deborah Miller trdi, da je rjavolasa Naumoska, ki jo je v finalu premagala 20-letna TV-voditeljica in manekenka Rachael Finch - Avstralijo bo predstavljala na svetovnem izboru za mis universe avgusta na Bahamih -, izjemno vitka zaradi makedonskega porekla. Millerjeva pravi, da imajo Makedonci dolga, vitka telesa in drobne kosti. "Gre za poseben tip telesa, tako kot so na primer azijska dekleta zelo drobna," pojasnjuje.

Predsednica avstralskega zdravstvenega združenja Rosanna Capolingua pa meni, da bi morali na tekmovanju uvesti minimalni indeks telesne mase 20. "Najbolj nezdravo pri vsem je, da se taka podoba mladim dekletom zdi normalna, kar pa vsekakor ni," pojasnjuje.

Medtem ko Naumoska ni želela dajati izjav za medije, je strokovnjakinja za prehrano Susie Burell za časopis Herald Sun povedala, da makedonski tip telesa pač ne obstaja.

A. K.

Strokovnjakinja za prehrano Susie Burell