Bo oblastem uspelo z modnih pist spraviti manekenke z občutno prenizkim telesnim indeksom? Foto: EPA
Bo oblastem uspelo z modnih pist spraviti manekenke z občutno prenizkim telesnim indeksom? Foto: EPA

Ministrica te province, Christine St. Pierre, ki je odgovorna za status žensk v Quebecu, je namreč naznanila načrte za sprejetje listine, ki bi z modnih pist in naslovnic revij umaknila ultrasuhe manekene.

St. Pierrova je dejala, da mora industrija prevzeti odgovornost za zdravje svojih modelov in da se hoče prepričati, da so tista dekleta, ki se sprehajajo po pistah, dobrega zdravja. "Moramo spremeniti miselnost," je odločna St. Pierrova. "Smo na položaju, da jim rečemo, okej, moraš narediti nekaj. A ne govorim o zakonu, samo hočem vpletenost modne industrije."

Ministrica je dodala, da upa, da bo konec uporabe ultrasuhih modelov pomagal ustaviti anoreksijo. "Če sodelujemo z modno industrijo, bodo lahko dosegli mlada dekleta in fante ter se z njimi pogovorili," meni. "To je naš cilj, hočemo pa tudi načeti to problematiko z ministrom za zdravje in vsemi vpletenimi dejavnostmi."

Jean-François Daviau, producent modnega tedna v Montrealu in sopredsednik Sensation Mode, meni, da je listina dobra zamisel, da pa modeli potrebujejo tudi podporo: "Nočemo pokazati s prstom nanjo in reči: 'Ti si problem'. To je druga zadeva. Moramo biti izredno pazljivi glede posledic takega dejanja."

C. R.