Nacionalna obleka avstralske mis universe naj bi bila neokusna, hkrati pa kruta do živali. Foto: Miss Universe Australia
Nacionalna obleka avstralske mis universe naj bi bila neokusna, hkrati pa kruta do živali. Foto: Miss Universe Australia
Marika Savšek
Na slovenski nacionalni obleki, ki jo je zasnovala Maja Štamol, so letos mesto dobili najlepši kotički Slovenije - od Predjamskega gradu in lipicancev do Plečnikovega Tromostovja in blejskega otoka. Foto: Foto F.A.M.

Organizacija Peta je Jesinto Campbell pozvala, naj na izboru za najlepšo "vesoljko", ki bo v Las Vegasu potekal 23. avgusta in kjer bo Slovenijo predstavljala svetlolasa Marika Savšek, ne obuje "uggic", izdelanih iz ovčje volne, saj naj bi bilo takšno početje kruto in neetično. Hkrati so kritizirali njen brezrokavnik iz ovčje volne.

Omenjena obutev in oblačilo sta namreč izdelana iz volne, pridobljene s posebno tehniko avstralskih kmetov, pri kateri skupaj z volno ovcam odstranijo tudi del kože na zadnji plati, da bi se izognili okužbi z ličinkami. "Nekateri pravijo, da so 'uggice' grde na videz, nam pa se zdijo grde zaradi načina pridobivanja volne," pravi vodja kampanj pri Peti, Jason Baker.

Pri Peti so prepričani, da obstajajo bolj prijazni načini pridobivanja volne, ki hkrati preprečujejo ličinke. Do zdaj so prepričali že več izdelovalcev oblačil - med njimi je tudi švedskega velikana H & M -, da volne, pridobljene na ta način, ne uporabljajo več.

Obleka - "narodna šala" in "sramota"
Obleko Campbellove, ki jo je zasnovala sydneyjska oblikovalka Natasha Dwyer, naj bi navdihnila avstralska divjina. A avstralskim medijem se zdi kot "narodna šala" in "sramota". V Avstraliji narodne noše sicer ne poznajo.

In kako je videti ta obleka, ki so jo nekateri mediji označili tudi za "vesoljsko"? Poleg že razvpitih uggic jo sestavljajo enodelne kopalke, ki so jih ročno poslikali aboriginski umetniki, in brezrokavnik iz ovčje volne. Pika na i je razkošno mavrično krilo, ki so ga navdihnile plesalke flamenka. Prav nanj je letelo največ kritik modnih poznavalcev.

V delu tekmovanja, v katerem misice predstavljajo nacionalne obleke, naj bi tekmovalke zajele bistvo svojih domovin skozi modo. V preteklosti so bile avstralske predstavnice oblečene v opravo, ki jo je navdihnil lik Dundeeja, lovilca krokodilov, preprost bikini in obleko, na kateri sta bila naslikana zemljevid Sydneyja in tamkajšnje pristanišče s slovito operno hišo.

18-letna Campbellova se na obtožbe še ni odzvala, je pa pred tem kostum označila za "neverjeten". "Del naše avstralske identitete je tudi izročilo domorodcev, zato je zelo pomembno, da je vključeno tudi v nacionalno obleko," je dejala.