Prestopili ste mejo dobrega okusa, so lani organizatorjem napisali protestniki, ki so bili ogorčeni nad izbiro manekenk. Foto: EPA
Prestopili ste mejo dobrega okusa, so lani organizatorjem napisali protestniki, ki so bili ogorčeni nad izbiro manekenk. Foto: EPA
Cindy Crawford
Cindy Crawford je ena redkih supermanekenk, ki ji nikoli ni bilo treba poslušati očitkov, da je presuha. Foto: EPA

Med 18. in 22. septembrom, ko bo v Madridu potekal teden mode, ki se imenuje Pasarela Cibeles, bodo na modnih revijah lahko sodelovala le dekleta, ki imajo indeks telesne mase (ITM) več kot 18.

Organizatorji, ki želijo razbliniti mit "le (pre)suho je lepo", so tako že zavrnili nekaj, kar približno slabo tretjino, presuhih deklet z ITM-jem pod 18, ki so želele delati kot manekenke na madridskem tednu mode. Prepričani so, da zelo suha dekleta vrstnicam posredujejo napačno sporočilo, zaradi česar veliko mladih deklet zboli za anoreksijo in bulimijo.

Po lanskih protestih letos drugače
"Želimo dekleta, ki so lepa in zdrava, ne pa takih, ki so videti suhljata in izčrpana," pravijo v Madridu. Izbrane manekenke naj bi pozitivno vplivale na mlada dekleta, ki so obsedena z vitkostjo, zdaj upajo v španski prestolnici. Lani so bili organizatorji tedna mode v Madridu in nekatere modne hiše tarča protestov zdravstvenih organizacij in bork za ženske pravice, ki so bili ogorčeni nad "kostmi in kožo" na modnih stezah. Nekateri so odločitev pozdravili, drugi pa želijo Madridu vse najboljše, saj podobnega ukrepa niso še nikoli sprejeli v nobeni od svetovnih modnih prestolnic.

Vsi hočejo Kate!
Eden izmed vodilnih na agenciji Elite v New Yorku je razložil, da moda odraža okus oblikovalcev. "Moda ima že nekaj let raje videz Kate Moss kot videz Cindy Crawford. Oblikovalci nočejo in nočejo malo bolj zaobljenih in zato bolj čutnih deklet. Škoda, ker se mi zdi, da moda to potrebuje."

ITM je razmerje med telesno težo in višino (težo v kilogramih je potrebno deliti s kvadratom višine v metrih). ITM med 18,5 in 24,9 imajo normalno prehranjeni ljudje, pri vrednostih pod 18,49 pa naj šlo že za podhranjenost.