Viktor & Rolf sta izdelala 35 kosov ženskih in 25 kosov moških oblačil. Foto: EPA
Viktor & Rolf sta izdelala 35 kosov ženskih in 25 kosov moških oblačil. Foto: EPA
Hennes & Mauritz
Oblačila Stelle McCartney je H & M v trgovine poslal pred približno letom dni. Foto: EPA

Viktor & Rolf je že tretje znano oblikovalsko ime, ki je sodelovalo s Švedi. Pred njima sta kupce že obnorela Stella McCartney in Karl Lagerfeld.

Kolekcija, ki sta jo Nizozemca poimenovala Love comes and goes, but style is forever (Ljubezen pride in gre, slog pa je večen), je v evropske, severnoameriške in azijske trgovine H & M prišla 9. novembra in ponovilo se je že videno - ljudje so ponoreli, saj so se hoteli za vsako ceno dokopati do oblačil vrhunskih oblikovalcev po zelo dostopni ceni.

Ruvanje z varnostniki na Švedskem
Nekoliko mlačnejši odziv kupcev so opazili le v H & M-ovi prodajalni v Parizu, zelo napeto pa je bilo v Barceloni, Berlinu, Milanu in na Nizozemskem. V Stockholmu je na stotine kupcev odrinilo varnostnike in vdrlo v trgovine, v Haagu pa so pred trgovino najbolj zagreti noč preživeli v šotorih, da so bili zjutraj prvi v vrsti. Police z oblačili Viktorja in Rolfa so izpraznili v petih minutah. Za podobne "bitke" kupcev je bil leta 2004 kriv Lagerfeld, lani pa McCartneyjeva.

Tudi smoking in poročna obleka
Ženska kolekcija, ki sta jo podpisala Nizozemca, obsega 35 kosov - med njimi so satenaste obleke, kavbojke, večerne obleke, trenirke in čevlji, ne manjka niti poročna obleka. Moške sta razveselila s srajcami, kavbojkami, oblekami (celo smokingom) in čevlji, za H & M pa sta oblikovala tudi modne dodatke. Ker je rdeča nit njune kolekcije ljubezen, sta veliko kosov okrasila s srčki in puščicami, ki spominjajo na Kupida.

Kdo bo na vrsti naslednje leto, če sploh kdo?
Viktor in Rolf imata veliko znanih oboževalk - Tilda Swinton, Cate Blanchett in Gwen Stefani so le tri od mnogih. Prvo kolekcijo sta nizozemska oblikovalca predstavila leta 1993. Kljub velikemu uspehu "zvezdniških" kolekcij so pri H & M-u namignili, da naslednje leto morda ne bo podobnega zvezdniškega sodelovanja. No, obljubljajo, da bodo vseeno še razmislili.