Krzno, krzno in še enkrat krzno. Pravo, umetno, samo da je krzno, o zadnji modni smernici pravijo modni strokovnjaki. Foto: EPA
Krzno, krzno in še enkrat krzno. Pravo, umetno, samo da je krzno, o zadnji modni smernici pravijo modni strokovnjaki. Foto: EPA
Živalski vzorci
Modna smernica letošnje jeseni bodo tudi živalski vzorci. Foto: EPA

Poklicali smo Mira Mišljena, Matevža Faganela in Danajo Vegelj, ki so nam zaupali nekaj zadnjih modnih smernic, ki bodo v prihodnjih mesecih krojile naš videz. Mladega oblikovalca Mira Mišljena smo ujeli v Amsterdamu, ravno ko je občudoval oblačila v Chanelovi trgovini, vendar si je za nas vseeno utrgal nekaj minut. "Letos je vse v znamenju krzna, najti je mogoče krzno na 101 način. Sam sem sicer ljubitelj pravega krzna, vendar v svojih kolekcijah oblačila vedno izdelujem iz umetnega," nam je povedal.

Poleg krzna bodo med materiali prevladovali še volna, žamet in usnje, med barvami pa predvsem naravne in umirjene barve - siva, rjava, kamelja, zamolkli modro-zeleni odtenki in seveda večna črna. Mimo ne boste udarili niti, če se boste odločili za vzorce - v modi bodo predvsem živalski potiski.

Vrača se duh preteklosti
Tako Miro, Matevž in Danaja pa so si bili edini - letos se vrača retroslog! "Vrača se duh 50. in začetka 60. let," so se strinjali. Čevlji bodo imeli polno peto in visok podplat, Danaja Vegelj pa je letošnjo obutev zato poimenovala kar "podstavki". "Izpostavila bi, recimo, surove gležnarje Azzedina Alaie in pa Bvlgarijeve, ki imajo notranjost čevlja obloženo s toplo ovčjo volno. Letošnja modna smernica so tudi strogi moški čevlji iz angleških šol, ki jih v modnem svetu imenujemo kar Oxford shoes, zdaj pa so prilagojeni ženskim oblekam," nam je povedala.

Moški slog bo letos kraljeval tudi pri ženskih torbicah: "V modi bodo retro in poštarske torbe, sploh pa aktovke, posodobljene na ženski način," nam je povedal Matevž Faganel.

Zgrešili ne boste niti, če boste nosili preproste pulije, enostavne A-kroje kril, "out" niso niti bleščice in kovinski modni dodatki. Pri šalih in rutah pa bo opaziti pridih visoke mode, ki bo opazen v nedodelanih detaljih, kot so natrgani robovi, so še dodali naši modni strokovnjaki.