Barka med obnovo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Barka med obnovo. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Ladjedelski mojstri, ki so starim barkam vračali nekdanji blišč, so že skorajda izumrli, a je na srečo za to delo poprijela skupina mladih, ki tradicijo ladjedelstva v slovenski Istri ohranja še naprej.

18 metrov dolga in štiri metre široka Zlatoperka je bila zgrajena v Betini na otoku Murterju. V lasti ribiške družine Radolovič je že dolga desetletja. Pozimi z njo ribarijo, poleti pa na njej prirejajo piknike. Enkrat so jo že prenovili, a zdaj je napočil čas za temeljit remont.

"Barka ima 70 let. Na tej barki je služil moj oče praktično vse življenje. Zdaj smo mi na vrsti. To ti priraste k srcu," pravi lastnik Zlatoperke Robert Radolovič.

Prenove so se lotili tudi s pomočjo evropskih sredstev, saj je to vendarle velik finančni zalogaj. Še večji izziv pa so ladjedelske veščine, ki so pri nas skorajda izumrle. Sandi Radolovič pojasnjuje: "Sami ne zmoremo, ker nismo vešči tega. Težava pri lesenih plovilih je dobiti ljudi, ki znajo to delati pri nas. Hvala bogu imamo v Izoli Tomija Sinožiča, ki je šel v te vode in obvlada. Kristijan je tudi mojster."

V izolski ladjedelnici starim barkam vračajo nekdanji blišč

Zlatoperka je bila zgrajena iz hrasta. Enak material pa uporabljajo tudi pri njeni prenovi. Ladjedelski mojster Tomi Sinožič razloži: "Mi ne bomo celotne prenavljali. Bomo prenavljali samo nad vodno linijo gor. Kakšne 3–4 mesece dela je z eno ekipo, da nas dela 4–5 ljudi."

Delo terja filigransko natančnost. "Prvo se zriše šablona, nato se preriše na les in potem se daje počasi gor, da se vidi, kje je treba še kaj odrezati, ker bolj kot je natančno, bolj bo paluba držala in bila močna," pa pojasnil mojster Kristijan Kerin.

"Kdaj bo Zlatoperka zasijala v novi luči ? Upam, da bo maja šla v vodo. Če bo tako, bomo zadovoljni. Če se bo zavleklo, pa se bo pač zavleklo," o tem, kdaj bo delo končano, pravi lastnik Zlatoperke Sandi Radolovič.