Po prevzemu je sporočila, da bo organizacija izbora Miss Universe močan strateški dodatek portfelju njenega podjetja.

"Ne želimo si le nadaljevati njegove dediščine zagotavljanja platforme za strastne posameznike iz različnih okolij, kultur in tradicij, ampak tudi razvijati blagovno znamko za naslednjo generacijo," je zapisala.

Direktorica izbora Miss Universe Amy Emmerich in predsednica Paula Shugart sta pozdravili prevzem in sporočili, da "odnosi z globalnimi partnerji še nikoli niso bili močnejši".

Transspolna medijska zvezda v državi z omejilnimi pravicami skupnosti LGBT+

Anne Jakapong Jakrajutatip (na fotografiji levo) ima na Tajskem status medijske zvezde. Poleg tega, da je ustanoviteljica in večinska lastnica podjetja JKN Global Group, ki snema resničnostne šove, je tudi nastopila v tajskih različicah resničnostnih šovov Project Runway in Shark Tank.

Vplivnica ima v zasebnem življenju dva otroka, navaja njen profil na Instagramu. V preteklosti je odkrito spregovorila o izkušnjah transspolne ženske in tudi ustanovila fundacijo Life Inspired For Thailand, ki zagovarja pravico do dostojanstva in enakih priložnosti za transspolne osebe, poroča Guardian.

Sorodna novica Španka Angela Ponce, prva transseksualna mis universe?

Na Tajskem ni uveljavljenih zakonskih postopkov za spremembo spola, prav tako pa predsodki do skupnosti LGBT+ omejujejo dostop transspolnih oseb do storitev in jih vsakodnevno izpostavljajo poniževanju, je v lanskem poročilu zapisala človekoljubna organizacija Human Rights Watch.

Miss Universe dostopen tudi poročenim ženskam in materam

Organizatorji Miss Universe so še pred prevzemom s strani tajske podjetnice napovedali, da bo izbor postal bolj vključujoč. Tako bodo naslednje leto lahko prvič tekmovale tudi poročene ženske in matere, poroča BBC.

Leta 2018 je na izboru Miss Universe prvič v zgodovini sodelovala tudi transspolna tekmovalka, Angela Ponce iz Španije.

Vsakoletni izbor najlepše v univerzumu poteka že 71 let, neposredno pa ga prenašajo v več kot 160 državah. Solastnik podjetja, ki organizira tekmovanje, je bil med leti 1996 in 2015 tudi nekdani ameriški predsednik Donald Trump.