Obiskovalci turističnih kmetij se navdušujejo nad stikom z naravo in živalmi ter kulinaričnimi dobrotami. Foto: BoBo
Obiskovalci turističnih kmetij se navdušujejo nad stikom z naravo in živalmi ter kulinaričnimi dobrotami. Foto: BoBo

Podatki o zasedenosti, ki so jih turistične kmetije z nastanitvijo posredovale na Združenje turističnih kmetij Slovenije, so namreč zelo različni, saj na to vplivajo tako lokacija kmetije oziroma regija, v kateri je kmetija, bližina turističnih centrov in naravnih znamenitosti ter ponudba kmetije.

"Poletna sezona je bila za turistične kmetije boljša od lanske. Zlasti to velja za kmetije na Gorenjskem, Primorskem ter v okolici zdravilišč, nekoliko manj pa za Zgornjo Savinjsko dolino, Zreško Pohorje in Koroško. Julija so nekatere kmetije beležile celo 100-odstotno zasedenost, še boljši pa je bil zaradi ugodnega vremena avgust. Trend se je nadaljeval še v jesen," je za Slovensko tiskovno agencijo povedala strokovna sodelavka za področje razvoja turizma na podeželju Renata Kosi.

Narašča število tujih gostov
Vse več je na slovenskih turističnih kmetijah opaziti tujih gostov, ki predstavljajo že polovico vseh obiskovalcev, poleti so predstavljali celo 80 odstotkov vseh gostov. Letos je bilo opazno zlasti povečanje števila nemških gostov, sicer pa imajo obiskovalce tudi iz ZDA, Avstralije, Francije, Španije, Hrvaške, Italije in številnih drugih držav.

Ponudniki kmečkega turizma so sicer že od leta 1997 povezani v Združenje turističnih kmetij Slovenije, v katerega je vključenih že skoraj 400 turističnih kmetij z vse Slovenije, skupaj pa je v naši državi registriranih že več kot 630 turističnih kmetij. Dobra tretjina jih ponuja prenočišča, druge pa so registrirane kot izletniške kmetije, vinotoči in osmice. Skupaj razpolagajo z več kot 3.100 ležišči, njihovo število pa še narašča.