Sarajevo ni preveč daleč od Slovenije, tako da je odlična in predvsem zanimiva izbira za izlet v vsakem letnem času. Foto: Iztok Novak
Sarajevo ni preveč daleč od Slovenije, tako da je odlična in predvsem zanimiva izbira za izlet v vsakem letnem času. Foto: Iztok Novak
Sarajevo
Žalosten spomin na neko obdobje. Foto: Iztok Novak
Sarajevo
Sarajevo je bilo gostitelj zimskih olimpijskih iger leta 1984. Foto: Iztok Novak

Prestolnica Bosne in Hercegovine je kulturno mešano mesto, ki v sebi in svoji okolici skriva mnogo privlačnega. Olimpijsko mesto še vedno na vsakem koraku opominja na veliki zimski športni dogodek pred 26 leti. Možnosti za izlet je mnogo tako v mestu kot njegovi okolici. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Baščaršija
Baščaršija je zgodovinsko in kulturno središče mesta. Samo ime bi bilo mogoče prevesti kot glavni trg. Pred leti obnovljeni Sarajevski sibilj je eden od znamenitosti Baščaršije. Na tem mestu so si nekdaj stanovalci tega dela Sarajeva lahko natočili pitno vodo. Med znamenitosti lahko prištejemo tudi baščaršijsko džamijo in Husrev begovo džamijo ter seveda številne majhne delavnice različnih mojstrov. Lakoto vam preženejo izvrstni čevapčiči ter pite in bureki in preostale jedi izpod peke. Baščaršija je kulinarično doživetje.

Igmansko polje
Igman in Beljašnica sta planoti nad Sarajevom in ob Jahorini in Trebeviču tudi olimpijski prizorišči. Na Igmanu so v času olimpijskih iger potekali boji v nordijskih disciplinah, na Velikem igmanskem polju so bili organizirani smučarski teki, na Malem igmanskem polju pa tekme v smučarskih skokih. Igman je znan tudi iz časa druge svetovne vojne. V visokem snegu, hudem mrazu in nemogočih razmerah se je Prva proleterska brigada preko Igmana izvila iz nemškega obroča. Nordijski objekti še stojijo, vendar so slabo vzdrževani in se že dolgo ne uporabljajo. Na nedavno minulo vojno opozarjajo ruševine nekoč prestižnega hotela Igman in manjša pokopališča. Mnogi pa igmanske gozdove izkoristijo za sprehode, piknike in nabiranje gob.

Hiša Kolarjevih
Hiša Kolarjevih leži ob letališki stezi. Družina Kolarjevih je bila, tako kot še vse druge družine Sarajeva, grobo vržena v vojno vihro. Sarajevo je bilo v času vojne povsem obkoljeno, le letališka steza je bila pod zaščito Združenih narodov. Pomoči ni bilo od nikoder. Zmanjkovalo je zdravil, hrane, ranjenim niso mogli pomagati, saj zanje ni bilo varnega območja, pa tudi opreme ni bilo. Treba se je bilo prebiti iz mesta. Ker to po zunanjih poteh ni bilo mogoče, so pod zemljo izkopali skoraj 800 metrov dolg predor, po katerem so mesto oskrbovali z najnujnejšim, ranjene pa vozili na varna območja zunaj mesta. Del predora in hiša sta na ogled, organiziran pa je tudi vodnik, ki še kako živo oriše dogodke iz časa vojne in pomen predora.

Principov most
V neposredni bližini Baščaršije se je 28. 6. 1914 zgodil atentat na avstrijskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda in njegovo soprogo. Dogodek je bil povod za napad avstro-ogrske vojske na Srbijo, s tem pa za začetek prve svetovne vojne. Atentator je bil Gavrilo Princip. Mladi atentator je leta 1918 umrl na Češkem, v spomin na dogodek na tem mestu stoji spominska plošča, v vitrinah muzeja pa si je mogoče ogledati nekaj fotografij tega dogodka.

Olimpijska dvorana Zetra
Olimpijska dvorana Zetra je med olimpijskimi igrami gostila sklepno slovesnost, ob dvorani je bila steza za hitrostno drsanje, v dvorani pa so potekali boji na ledu. V neposredni bližini je tudi stadion Koševo. Dvorana Zetra je bila med vojno močno poškodovana in skoraj uničena. Mednarodni olimpijski komite je pomagal pri obnovi dvorane, zato dvorana tudi nosi ime takratnega predsednika MOK-a Juana Antonia Samarancha. V dvorani ima svoj sedež Olimpijski komite BiH-a, mogoče pa si je ogledati muzej ZOI 84. Za dvorano je še en žalosten spomenik na nesmiselno vojno. Zelenice ob dvorani so spremenjene v veliko pokopališče in slike v sami dvorani so dokaz, kako je to pokopališče s časom raslo.

A to še zdaleč ni vse, kar mesto ponuja. Ljudje so prijazni, ustrežljivi, pristni in zaradi tega v svojem okolju simpatični. Življenje se je vrnilo v neke normalne tirnice, a še vedno je mnogo opozoril na nesmisel neke politike, ki je pripeljala do nerazumljive morije. Izlet v Sarajevu je bilo prijetno doživetje. Manj prijetna je bila pot v Sarajevo in nazaj, a to je neka druga zgodba, ki se hitro pozabi.

Besedilo: Drago Cvetanovič
Fotografije: Iztok Novak