Terminator in Arnie iz mesa in krvi - zvezdnik je še nedokončani muzej obiskal junija. Foto: EPA
Terminator in Arnie iz mesa in krvi - zvezdnik je še nedokončani muzej obiskal junija. Foto: EPA
Arnold Schwarzenegger
Eden izmed motorjev, s katerim se je na snemanju filma 'preganjal' kot Terminator. Foto: EPA

Arnie praznuje 64. rojstni dan, zato so si njegovi ponosni avstrijski rojaki prav 30. julij izbrali za odprtje "edinega muzeja Arnolda Schwarzeneggerja na svetu", kot delajo reklamo na svoji spletni strani.

Postelja, uteži, fotografije, ...
Muzej stoji v njegovi rojstni hiši v vasici Thal v bližini Gradca, ki jo je sicer zapustil že daljnega leta 1966, kljub temu pa se vanjo rad vrača, podprl pa je tudi projekt postavitve muzeja.

Obiskovalci si lahko ogledajo posteljo, na kateri je spal kot otrok, motor Harley Davidson iz enega izmed akcijskih filmov o Terminatorju, nekaj uteži, s pomočjo katerih je osvojil naslov Mister Universe, in repliko mize, za katero je kot guverner "sončne države" Kalifornije sedel v Sacramentu.

"Zelo so ponosni nanj"
V zadnjih mesecih se sicer o Arnoldu govori predvsem zaradi viharnega zasebnega življenja, saj je prišlo na dan, da ni tako skrben oče in mož, kot je dajal vtis. Izvedelo se je namreč, da je imel afero s hišno pomočnico Mildred Baena, s katero ima tudi otroka, žena Maria Shriver pa je zato zahtevala ločitev.

A Avstrijci ne bodo svojemu junaku nikoli obrnili hrbta. "Prihaja iz zelo skromne družine, ki je živela v spodnjem nadstropju stanovanjske hiše v Thalu. Niso imeli ne električne energije in ne tekoče vode. Ljudje ga občudujejo, ker je iz drobnega kmečkega fantiča postal hollywoodska zvezda, za njim je res izjemna pot. Avstrijci so še vedno izredno ponosni, da je njihov sodržavljan," je dejala vodička po muzeju Helga Forstner.

Poklon slavnemu rojaku
V muzeju je poleg njegovih dnevniških zapisov, iz katerih je mogoče razbrati obsedenost z vadbo, ki ga je pripeljala tudi do naslovov v bodibildingu, videti tudi fotografije Marie Shriver, s katero je bil poročen 25 let, nikjer pa ni omenjena njuna ločitev. Na ogled je sicer okrog tisoč eksponatov, razporejenih po treh glavnih področjih, ki so zaznamovala Schwarzeneggerjevo življenje - bodibilding, filmska kariera in politika.

Arnie se odprtja muzeja ni udeležil, je pa Thal obiskal konec junija. Ob odprtju so lahko obiskovalci kupili posebno priložnostno poštno znamko, odlomke iz Schwarzeneggerjevih filmov pa si je bilo mogoče ogledovati na šestih zaslonih. Niso pa še uspeli postaviti njegovega okrog tri metre visokega kipa, ki naj bi stal pred hišo.