Nemci in Avstrijci ne bodo več kupovali takšnih spominkov. Foto: EPA
Nemci in Avstrijci ne bodo več kupovali takšnih spominkov. Foto: EPA

Državni tožilec Cuno Tarfusser meni, da tiskanje tovrstnih etiket poveličuje zločin proti človečnosti. Lastnik etiket je italijanski vinar Lunardelli, ki svoje vino s fašističnimi in nacističnimi voditelji prodaja po vsej Italiji. Ta vse obtožbe, da je nostalgičen po fašizmu in nacizmu, zavrača.

Na svojih steklenicah ima Lunardelli še podobe Marxa, Stalina, Lenina in Cheja Guevare. "Smešno, Stalin je ubil 15 milijonov ljudi, pa se nihče ne pritožuje zaradi te steklenice. Zaradi etikete s Hitlerjem in Mussolinijem pa sem končal na sodišču," je povedal 36-letni Andrea Lunardelli, vinarjev sin in avtor kolekcije. Ta je še povedal, da imajo Italijani najraje steklenice z Mussolinijem, avstrijski in nemški turisti pa s Hitlerjem.

Prva podoba, ki jo je vinar dal na steklenico, je bil Benito Mussolini. Z njo je osvojil italijansko tržišče, vinar in njegov sin pa sta se soočala s tožbami. Kljub temu je Lunardelli na trg poslal še steklenico s Hitlerjevo podobo, kmalu pa je na steklenice še dodal napis "En narod, en rajh, en voditelj" in slike Hermanna Goeringa, Erwina Rommla, Heinricha Himmlerja in Rudolfa Hessa.