Madonna je članica ameriške Mense. Foto: EPA
Madonna je članica ameriške Mense. Foto: EPA
V Mensi vsako leto testirajo posameznike, ki imajo IQ večji od 148.
Slovenci smo drugi najbolj inteligenten narod na svetu. Foto: RTV SLO

V Sloveniji je bilo društvo Mensa ustanovljeno marca 2002, danes pa ima več kot 230 članov. Član Mense lahko posane vsak, ki je star več kot 16 let in se na standardnem inteligenčnem testu po rezultatu uvrsti med zgornja dva odstotka prebivalstva. Preizkus vsebuje le grafične simbole, ne zahteva pa znanja matematike ali tujih jezikov. V Sloveniji se testiranje izvaja približno dvakrat letno.

V Srbiji je lani kar 470 od 1097 prijavljenih doseglo merila za včlanitev v Menso, mednarodno združenje inteligentnih posameznikov. Odstotek državljanov SČG-ja, ki so lani na testih dosegli inteligenčni količnik, večji od 148, po Caletovi lestvici do 156, je kar 43 odstotkov.

To uvršča Srbijo in Črno goro na visoko tretje mesto med stotimi državami, v katerih ima Mensa svoje podružnice. Zanimivo je, da smo med prvimi tremi uvrščenimi državami tudi Slovenci, ki smo zavzeli visoko drugo mesto, takoj za najinteligentnejšimi Izraelci.

V Menso Srbije in Črne gore so se uvrstili tako študentje, doktorji znanosti, zdravniki, arhitekti in inženirji kot tudi mesarji, policisti in pripadniki vojske, vendar pa med njimi ni niti ene slavne osebe, kot sta v ZDA na primer Madonna in Kevin Costner.

Seveda pa je pri tem potrebno dodati, da v vzorec ni všteto celotno prebivalstvo, temveč le posamezniki, ki se za testiranje odločijo. Med temi v Sloveniji, po mnenju predsednika Mense Slovenija Petra Jamška pa tudi v Srbiji in Črni Gori ter v Izraelu, prevladujejo študenti, ki jih Mensa Slovenije izpostavlja kot potencialno najinteligentnejšo ciljno skupino. Rezultati so tako odvisni od zajetega vzorca, ki v tem primeru ni vključeval celotne populacije določene države.